Kontakt 3 i Sampletank 2.5 - konflikt

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
muzikmen
Kontakt 3 i Sampletank 2.5 - konflikt

Post autor: muzikmen » piątek 02 lip 2010, 22:30

Witam.

Nie mogę ruszyć z tymi programami jednocześnie. Wszystko jest na systemie XP, DAW -Sonar Studio,
komputer (płyta ASUS P7P55D, 4Gb ram, procesor i5), dźwięk na karcie Pulsar 2 (SFP3.1c).  Każdy z tych programów otwiera się i działa do momentu gdy nie spotakją się w Sonarze jednocześnie. Wystarczy, że po krótkiej pracy z Kontaktem otworzę Sampletanka i po załadowaniu pierwszego
brzmienia wyskakuje komunikat: "wystąpił problem  z aplikacją Sonar.exe i zostanie ona zamknięta".
I na tym kończy się moja praca.
Nie wiem gdzie szukać, gdyż po zainstalowaniu Tascama US-144 jest ten sam efekt, a system prawie
swieży. Czy ma ktoś jakiś pomysł aby rozwiązać ten problem, a może już ktoś miał podobne zdarzenie?
Liczę na jakieś podpowiedzi bo siędzę nad tym już drugi dzień i obawiam się, że jedynym rozwiązaniem
będzie reinstalacja systemu.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Akton

Re: Kontakt 3 i Sampletank 2.5 - konflikt

Post autor: Akton » sobota 03 lip 2010, 11:43

Mam oba te softy i bezproblemowo pracują w Cubase. Być może coś jest z Twoim Sonarem i coś czegoś nie lubi. A Kontakt i ST to oryginały?

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

muzikmen

Post autor: muzikmen » poniedziałek 05 lip 2010, 10:12

...
Mam oba te softy i bezproblemowo pracują w Cubase. Być może coś jest z Twoim Sonarem i coś czegoś nie lubi. A Kontakt i ST to oryginały?
...

Tak, wszystkie programy są oryginalne. Zaktualizowałem też update Sonara do 7.0.2 i mam upgrate Sampletanka. Ostatnio mam podejrzenie o sprawy systemowe gdyż dwa razy zaciął mi się Windows media player (9.0)  - na tyle poważnie, że musiałem restartować kompa.
Dzięki za info, w sprawie współdziałania tych programów na Cubase. A może ktoś używa tego zestawu na Sonarze?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 05 lip 2010, 12:32

Zaktualizowałem też update Sonara do 7.0.2 i mam upgrate Sampletanka.

Z upgrade'ami różnie bywa, kiedyś przejechałem się na jednym i musiałem instalować podstawową wersję softu :) Nie rozumiem tylko, o jakim upgrade do Sample Tanka piszesz? Masz zdaje się 2,5 XL?

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

muzikmen

Post autor: muzikmen » poniedziałek 05 lip 2010, 17:04

Z upgrade'ami różnie bywa, kiedyś przejechałem się na jednym i musiałem instalować podstawową wersję softu :) Nie rozumiem tylko, o jakim upgrade do Sample Tanka piszesz? Masz zdaje się 2,5 XL?...

Pobrałem "Total_Workstation_2_Combis_Installer" ze strony IK Multimedia. Byłem przekonany, że to jest upgrate do ST 2.5. 

muzikmen

Post autor: muzikmen » poniedziałek 05 lip 2010, 17:10

...mała poprwaka

pobrałem i zainstalowałem coś o nazwie : Total_Workstation_2_Combis_Installer do wersji 2.5 XL - będąc przekonany, że to jest jakiś upgrade.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 05 lip 2010, 17:42

...
...mała poprwaka

pobrałem i zainstalowałem coś o nazwie : Total_Workstation_2_Combis_Installer do wersji 2.5 XL - będąc przekonany, że to jest jakiś upgrade.

Pozdrawiam....

Do wersji 2,5 XL nie ma upgrade, bo jest to wersja najwyższa (i najpojemniejsza), stąd moje zdziwienie :) Total Workstation to zestaw kilku softów. Najkorzystniej wygląda cenowo w Thomann - ok. 1.100 zł, a więc naprawdę grosze. O tych anomaliach cenowych (AudioFactory - Thomann) pisałem niedawno w odniesieniu właśnie do IK Multimedia i tym zestawie.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 05 lip 2010, 18:45

...
Witam.

Nie mogę ruszyć z tymi programami jednocześnie. Wszystko jest na systemie XP, DAW -Sonar Studio,
komputer (płyta ASUS P7P55D, 4Gb ram, procesor i5), dźwięk na karcie Pulsar 2 (SFP3.1c).  Każdy z tych programów otwiera się i działa do momentu gdy nie spotakją się w Sonarze jednocześnie. Wystarczy, że po krótkiej pracy z Kontaktem otworzę Sampletanka i po załadowaniu pierwszego
brzmienia wyskakuje komunikat: "wystąpił problem  z aplikacją Sonar.exe i zostanie ona zamknięta".
I na tym kończy się moja praca.
Nie wiem gdzie szukać, gdyż po zainstalowaniu Tascama US-144 jest ten sam efekt, a system prawie
swieży. Czy ma ktoś jakiś pomysł aby rozwiązać ten problem, a może już ktoś miał podobne zdarzenie?
Liczę na jakieś podpowiedzi bo siędzę nad tym już drugi dzień i obawiam się, że jedynym rozwiązaniem
będzie reinstalacja systemu.

Pozdrawiam....

Witam!

Szczerze mówiąc sytuacja, którą przedstawiłeś nieco przypomina mi problemy, z którymi kiedyś się borykałem. A powiedz mi, czy sonar się nie przycina, jak załadujesz jeden z wymienionych instrumentów i zaczniesz dodawać wiele presetów i załączać efekty? Sprawdź czy masz dobrze skonfigurowaną kartę dźwiękową i latecję w Sonarze. Myślę o latencji, ponieważ wspomniałeś, że nawet WMP się zacina. 

Jeśli jednak to nie to, to prawdopodobnie mógł namieszać ten installer. Spróbuj go odinstalować.

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

muzikmen

Post autor: muzikmen » wtorek 06 lip 2010, 01:22

Do wersji 2,5 XL nie ma upgrade, bo jest to wersja najwyższa (i najpojemniejsza), stąd moje zdziwienie :) Total Workstation to zestaw kilku softów. Najkorzystniej wygląda cenowo w Thomann - ok. 1.100 zł, a więc naprawdę grosze. O tych anomaliach cenowych (AudioFactory - Thomann) pisałem niedawno w odniesieniu właśnie do IK Multimedia i tym zestawie.
...

Zgadza się, z pośpiechu pobrałem Total Workstation 2 Combis Instaler i chyba niepotrzebnie zainstalowałem.

muzikmen

Post autor: muzikmen » wtorek 06 lip 2010, 02:14

Witam!

Szczerze mówiąc sytuacja, którą przedstawiłeś nieco przypomina mi problemy, z którymi kiedyś się borykałem. A powiedz mi, czy sonar się nie przycina, jak załadujesz jeden z wymienionych instrumentów i zaczniesz dodawać wiele presetów i załączać efekty? Sprawdź czy masz dobrze skonfigurowaną kartę dźwiękową i latecję w Sonarze. Myślę o latencji, ponieważ wspomniałeś, że nawet WMP się zacina. 

Jeśli jednak to nie to, to prawdopodobnie mógł namieszać ten installer. Spróbuj go odinstalować.

Pozdrawiam,

Robert
...

Sonar kapituluje gdy tylko załaduję pierwsze z brzegu brzmienie Sampletanka i dzieje się to natychmiast. Nie ma mowy więc o presetach i efektach. Oczywiście to wszystko przy założeniu, że wcześniej otworzyłem kontakta. Natomiast nie wiem, czy coś nie namieszałem z instalacją Kontakta.
Problem jest następujący, że po zainstlowaniu kontakta nie jest on widoczny jako VSTi - w Sonarze.
Właściwie nie był tam w ogóle widoczny do momentu, aż skopiowałem pliki kontakta z rozszerzeniem"dll" do folderu: Program files - Cakewalk - Vstplugins. Nie wiem czy to jest właściwe rozwiązanie? W dodatku tyle już się nakombinowałem, że nie pamiętam gdzie było pierwotne ich miejsce. Ale najprawdopodobniej w : Program files - Native Instruments.
Zastanawiam się
dlaczego Kontakt nie jest widoczny w Sonarze od razu po zainstalowaniu?

ODPOWIEDZ