Ratunku!

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
sonic
Ratunku!

Post autor: sonic » środa 27 sie 2003, 20:14

Pożyczylem od znajomego cubase sx, sam posluguje sie fruity loop i acid pro 3.0 oraz sound forge 5.0.

podczas pracy z cubase stala sie rzecz dziwna - po nagraniu wokali okazalo sie ze sa one zgrane w zwolnionym tempie i tylko cubase odtawrza je normalnie (wiec export takiego sladu mija sie z celem) co wiecej po imporcie jakiejkolwiek sciezki muzycznej czy to z audio cd czy z pliku cubase odtwarza go szybciej.

Zajmuje sie robieniem hip hopu i i te zwolnione wokale musze przyspieszac w Acid pro 3.0. Nie musze chyba dodawac ze to troche meczace.

Nagran wokali nagrywalem prze wejscie line in korzystajac z malego mixera.

Co ciekawe po deinstalacji cubase i jego ponownej instalacji program odczytywal te nagrane wokale juz w orginale czyli zwolnione. Kidy sprobowalem nagrywac przez ACIDA wokal nagrywal sie normalnie tylko oczywiscie z gorsza jakoscia.

Wlasciciel Cubase sx nie jest mi w stanie pomoc gdyz wyjechal za granice i predko go nie zobacze

Serdecznie prosze o pomoc poniewaz gonia mnie terminy, zanaczam ze jestem amatorem

z gory dziekuje za pomocne opinie

Awatar użytkownika
BlueJack

Re: Ratunku!

Post autor: BlueJack » środa 27 sie 2003, 20:38

........

Serdecznie prosze o pomoc poniewaz gonia mnie terminy, zanaczam ze jestem amatorem

z gory dziekuje za pomocne opinie ...

Witam!

Niewiele znam Cubase a sx-a nie znam wogóle, jednak jedyne co mi sie kojarzy to prawdopodobnie pliki nagrywałeś z inną częstotliwością próbkowania, a odtwarzasz z inną. Sprawdź to!!

Może wystarczy w jakimś edytorze przekonwertować je i będzie OK.

Ale mogę się mylić.....

Pozdrawiam

BlueJack

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » środa 27 sie 2003, 22:54

Masz kartę Maya która pod ASIO ( Cubase ) nagrywa w 48 kHz. Inne z wymienionych programów nie obsługują ASIO i może wtedy odtwarzają je jako 41 kHz i stąd to zwolnienie. Muisisz skonwertować próbki lub ustawić takie same parametry we wszystkich programach.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » czwartek 28 sie 2003, 20:24

W PREFERENCJACH NAGRANIA W SXie USTAW 44.1 KHZ 16 BITÓW I BĘDZIE OK AHA USTAW TE SAME TEMPO W OBU PROGRAMACH !

Awatar użytkownika
sonic

Post autor: sonic » środa 17 wrz 2003, 21:30

...W PREFERENCJACH NAGRANIA W SXie USTAW 44.1 KHZ 16 BITÓW I BĘDZIE OK AHA USTAW TE SAME TEMPO W OBU PROGRAMACH ! ...

gdzie dokladnie sie to ustawia?? nie potrafilem znalezc tego samodzielnie.

inne pytanie - jakim programem najwygodniej i najlepiej jesli chodzi o jakosc konwertuje sie probki

z gory dziekuje za pomoc

ODPOWIEDZ