Spectrasonic Omnisphere - problem ze sterowaniem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
White_Raven
Spectrasonic Omnisphere - problem ze sterowaniem

Post autor: White_Raven » czwartek 04 mar 2010, 08:00

Witam.

Ostatnio zakupiłem Spectrasonic Omnisphere, bezproblemowo załadowałem go do Cubase SX3 i odpaliłem.
Program jest widoczny w stelarzu rakowym, jednak nie mogę go przypisać jako wyjścia "Out" bym mógł nim sterować za pomocą zewnętrznej klawiatury.
Posiadam Kartę M-AUDIO Delta 1010LT oczywiście syntezator podłączony jest do wyjścia i wejścia MIDI w karcie. Cubase widzi komunikaty przychodzące, ale nie wiem co robić dalej by Spectrasonic zagrał jak bym tego chciał

Będę wdzięczny za pomoc.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
[addsig]

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Spectrasonic Omnisphere - problem ze sterowaniem

Post autor: Tadeo » czwartek 04 mar 2010, 16:34

...Witam.

Ostatnio zakupiłem Spectrasonic Omnisphere, bezproblemowo załadowałem go do Cubase SX3 i odpaliłem.
Program jest widoczny w stelarzu rakowym, jednak nie mogę go przypisać jako wyjścia "Out" bym mógł nim sterować za pomocą zewnętrznej klawiatury.
Posiadam Kartę M-AUDIO Delta 1010LT oczywiście syntezator podłączony jest do wyjścia i wejścia MIDI w karcie. Cubase widzi komunikaty przychodzące, ale nie wiem co robić dalej by Spectrasonic zagrał jak bym tego chciał

Będę wdzięczny za pomoc.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam. ...

chyba in a nie out, w końcu chcesz by zew klawiatura sterowała owym instrumentem a nie odwrotnie, ale to Twój problem więc napewno wiesz lepiej ...

poza tym skoro program host widzi omnisphere'a to nie wiem po jakiego chcesz porty midi ustawiać w samym instrumencie skoro to cubase przyjmuje komunikaty i je wysyła do spectrasonica...

a reszta instrumentów widocznych w stelarzu rakowym jak tam, działa dobrze?

Awatar użytkownika
White_Raven

Post autor: White_Raven » czwartek 04 mar 2010, 18:49

Witam,

Być może się nie zrozumieliśmy. Klawiaturę sterującą (rolę tą pełni Yamaha CS6X) podłączoną mam do wejścia i wyjścia karty muzycznej M-AUDIO. Out klawiatury do in karty i na odwrót. Takiego schematu używałem by Klawiatura była widoczna przez Cubase. Jednakże nigdy nie miałem okazji jeszcze bawić się syntezatorami programowymi, mimo, iż Cubase posiada ich parę. Nie przykuły jednak mojej uwagi. Po sprawdzeniu okazuje się, iż żaden z tych programów nie reaguje na podłączoną klawiaturę.

Teraz pytanie jakie ustawienia zastosować w Cubase by można było sterować Omnisphere za pomocą zewnętrznej klawiatury? Być może popełniam jakiś błąd, ale ze względu na frustrację nie widzę rozwiązania :O
Będę wdzięczny za pomoc.

Dziękuję.

Awatar użytkownika
White_Raven

Post autor: White_Raven » piątek 05 mar 2010, 18:14

Witam raz jeszcze.

Raz jeszcze proszę o pomoc w powyższym temacie, gdyż Sami zapenie wiecie, ajkim frustrującym jest fakt posiadania czegoś, a niemożności urzycia .

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Dziękuję

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 06 mar 2010, 14:12

Jeżeli jest widoczny w stelażu, to dlaczego nie możesz go wrzucić na "out"? Tam przecież musisz go widzieć. Nie bardzo rozumiem.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
White_Raven

Post autor: White_Raven » sobota 06 mar 2010, 17:57

...Program jest widoczny w stelarzu rakowym, jednak nie mogę go przypisać jako wyjścia "Out" bym mógł nim sterować za pomocą zewnętrznej klawiatury.
Jeżeli jest widoczny w stelażu, to dlaczego nie możesz go wrzucić na "out"? Tam przecież musisz go widzieć. Nie bardzo rozumiem....

No i właśnie na tym polega problem. Nie mam pojęcia dlaczego w stelarzu jest dostępny lecz ewentualnie w momencie przyporządkowania do wyjścia w oknie projektu już nie mogę.

Może na początku zaznaczę co robię.

Wchodzę w instrumenty programowe VST i wybiram z meniu - Omnisphere
W track inspector ustawiam w wejsciu "IN" All midi inputs. A OUT natomiast nie widzę Instrumentu, którym chciałbym sterować. I tu pojawia się problem. Macie może jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 06 mar 2010, 18:45

Wchodzę w instrumenty programowe VST i wybiram z meniu - Omnisphere
W track inspector ustawiam w wejsciu "IN" All midi inputs. A OUT natomiast nie widzę Instrumentu,

"In" jest ok, natomiast jeżeli ładujesz plug-in za pomocą DEVICE - VST INSTRUMENTS (czyli F 11) i po pomyślnym załadowaniu nie widzisz w "OUT", to nie mam pojęcia, o co chodzi.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 06 mar 2010, 18:59

Może kolega Omnisphere jako Instrument track ładuje zamiast midi track.

To wtedy taki instrument na ścieżce midi nie będzie dostępny.

- Piotr

Awatar użytkownika
White_Raven

Post autor: White_Raven » sobota 06 mar 2010, 19:44

...Może kolega Omnisphere jako Instrument track ładuje zamiast midi track.
To wtedy taki instrument na ścieżce midi nie będzie dostępny.
- Piotr...

A czy mógłbym prosić o wyjaśnienie tej kwestii?
Bo jednak chyba nie zrozumiałem
Jak powinienem to odpowienio zrobić?

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 06 mar 2010, 19:48

Wciskasz F11 i tam otwierasz Omnisphere. A potem na midi trackach przyporządkowujesz Omnisphere jako out.

- Piotr

ODPOWIEDZ