East West Symphonic Orchestra

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Wronek
East West Symphonic Orchestra

Post autor: Wronek » niedziela 21 lut 2010, 16:56

O produktach East West pisze się na forum niejako "przy okazji". Zakładam więc ten wątek co by później łatwiej szukać było mniej doświadczonym, jak ja
Pytanie następujące: Czym w w praktyce różni się Symphonic Orchestra Gold Edition od Platinum? Wiem, że GOLD jest 16-bitowy, a Platinum 24-bitowy. Jakie znaczenie to ma w praktycznym użyciu (bo w cenie ma). Czy słychać różnicę w jakości brzmienia, dynamice...?
Przymierzam się do Complete Composers Collection. Gdzie najlepiej (najtaniej kupić)?
Dzięki za wszelkie informacje.

Pietro

Re: East West Symphonic Orchestra

Post autor: Pietro » niedziela 21 lut 2010, 17:31

O EWQLSO pisane było już wiele razy, ale dla przypomnienia:

Silver - samlpe 16bit, jedna pozycja mikrofonów - z brzegu sceny, bardzo ograniczona lista artykulacji
Gold
- sample 16bit, jedna pozycja mikrofonów - z brzegu sceny, pełna lista artykulacji
Platinum - sample 24bit, 3 pozycje mikrofonów - z bliska, ze sceny i z sali (z widowni), pełna lista artykulacji
Platinum Plus - to samo co Platinum ale dodatkowo zestaw sampli 16 bit

Różnica brzmieniowa między 16 a 24bit moim zdaniem w tym wypadku jest dość subtelna i głównie objawiać się może przy dużych orkiestracjach z użyciem wielu instrumentów. To te 3 pozycje mikrofonów są decydującą różnicą między Platinum i Gold i tym kryterium należałoby się kierować przy wyborze.

Warto też dodać, że sample 24bit są o 50% bardziej wymagające dla procesora i twardego dysku - stąd wersja Platinum Plus zawiera również sample 16bit - dla oszczędności zasobów.

- Piotr

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 21 lut 2010, 21:51

...To te 3 pozycje mikrofonów są decydującą różnicą między Platinum i Gold i tym kryterium należałoby się kierować przy wyborze...
- Piotr
---------------------------------------
Akurat będę w tym tygodniu kupował Complete Composers Collection - raczej w Audiofactory - nie mam doświadczenia jeśli chodzi o zakupy w sklepach typu soundsonline.
Pozycje mikrofonów - pewnie dużo znaczą, ale tutaj muszę polegać raczej na Twoim, Pietro, słowie, bo nausznie nie bardzo jest jak się przekonać

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 21 lut 2010, 22:32

bo nausznie nie bardzo jest jak się przekonać

na początek posłuchaj próbki z tej stronki soundsonline, tylko chwilkę poczekaj do pełnego jej załadowania

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 21 lut 2010, 23:06

bo nausznie nie bardzo jest jak się przekonać

na początek posłuchaj próbki z tej stronki soundsonline, tylko chwilkę poczekaj do pełnego jej załadowania
---------------------------------------------
No właśnie - nigdy nie czekałem na pełne załadowanie Rzeczywiście te mikrofony to istotna sprawa. Na razie Gold (czyli jeden mikrofon) musi wystarczyć.

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 21 lut 2010, 23:25

Ja bym raczej polecał zakupy w bestservice.de. Przesyłkę w 2-3 dni masz do domu kurierem gratis, żadnych dodatkowych kosztów - płacisz tylko za to, co masz w koszyku (ewentualnie kontaktujesz się osobiście i możesz jeszcze negocjować).

Szczerze - nie mam żadnych korzyści z polecania tego sklepu, ale jestem tak zadowolony z wielokrotnych zakupów, że aż żal nie polecić ;).

- Piotr

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 21 lut 2010, 23:49

Ja bym raczej polecał zakupy w bestservice.de. Przesyłkę w 2-3 dni masz do domu kurierem gratis, żadnych dodatkowych kosztów - płacisz tylko za to, co masz w koszyku (ewentualnie kontaktujesz się osobiście i możesz jeszcze negocjować).
Szczerze - nie mam żadnych korzyści z polecania tego sklepu, ale jestem tak zadowolony z wielokrotnych zakupów, że aż żal nie polecić ;).
- Piotr
----------------------------------------
Ok, a jest tam z kim pogadać po polsku?

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 21 lut 2010, 23:55

Ok, a jest tam z kim pogadać po polsku?
------------------------------------------------------
Pytam, bo chciałbym skorzystać z opcji wyboru instrumentów do Complete Composers, tzn. chcę zamienić VOICES OF PASSION na Ministry of Rock.

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 22 lut 2010, 01:44

Ok, a jest tam z kim pogadać po polsku?   ...

No nie bardzo... a po angielsku nie może być?

- Piotr 

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 22 lut 2010, 10:29

Pytam, bo chciałbym skorzystać z opcji wyboru instrumentów do Complete Composers, tzn. chcę zamienić VOICES OF PASSION na Ministry of Rock....

Myslę, że będzie trudno, bo Complete składa się z takich, a nie innych softów, ale jakby Ci się udało, to napisz, bo to byłby bardzo dobry wist :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

ODPOWIEDZ