Hej,
Mam takie głupie trochę pytanie/problem spowodowany rozkminianiem moim na temat rejestracji muzyki w różnych domenach. Miksuje w Cubase 16 cyfrowych ścieżek audio zapisanych w formacie 24bit/96kHz. A teraz moje pytanie:
To co słyszę na głównym wyjściu mojej karty E-mu 1212m to CYFROWY miks (suma) tych ścieżek w formacie 24bit/96kHz przekonwertowany przetwornikami D/A na sygnał analogowy, CZY też jest to wielki strumień równoległych bitów (bez sumowania) zamieniony poprzez przetwornik D/A na sygnał analogowy? Logiczne wydaje się to pierwsze, ale już mi się wszystko merda w głowie.
Jeśli dobrze rozumiem jedynym sposobem wykonania analogowego miksu jest wyprowadzenie wszystkich ścieżek poprzez interfejs wielokanałowy (kierując każdą ścieżkę na osobne wyjście tegoż interfejsu) a następnie zsumować je wprowadzając do analogowego miksera? Czy jest jakiś interfejs który robi to analogowo a nie cyfrowo?
A teraz inna sprawa. Na ilu bitach wykonywane są operacje na próbkach audio w Cubase? Czyżby sumowanie wielu ścieżek w domenie cyfrowej jest stratne?