Cyfrowy miks w Cubase

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Wojtek1980
Cyfrowy miks w Cubase

Post autor: Wojtek1980 » czwartek 18 lut 2010, 03:11

Hej,

Mam takie głupie trochę pytanie/problem spowodowany rozkminianiem moim na temat rejestracji muzyki w różnych domenach. Miksuje w Cubase 16 cyfrowych ścieżek audio zapisanych w formacie 24bit/96kHz. A teraz moje pytanie:

To co słyszę na głównym wyjściu mojej karty E-mu 1212m to CYFROWY miks (suma) tych ścieżek w formacie 24bit/96kHz przekonwertowany przetwornikami D/A na sygnał analogowy, CZY też jest to wielki strumień równoległych bitów (bez sumowania) zamieniony poprzez przetwornik D/A na sygnał analogowy? Logiczne wydaje się to pierwsze, ale już mi się wszystko merda w głowie.

Jeśli dobrze rozumiem jedynym sposobem wykonania analogowego miksu jest wyprowadzenie wszystkich ścieżek poprzez interfejs wielokanałowy (kierując każdą ścieżkę na osobne wyjście tegoż interfejsu) a następnie zsumować je wprowadzając do analogowego miksera? Czy jest jakiś interfejs który robi to analogowo a nie cyfrowo?

A teraz inna sprawa. Na ilu bitach wykonywane są operacje na próbkach audio w Cubase? Czyżby sumowanie wielu ścieżek w domenie cyfrowej jest stratne?

Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Cyfrowy miks w Cubase

Post autor: DJOZD » czwartek 18 lut 2010, 08:31

To co dostaje przetwonik D/A jest sterefonicznym miksem (w postaci danych) wygenerowany przez aplikacje, w twoim przypadku DAW, Z uwzględnieniem po drodze aplikacji obsługującej interfejs.

Miksowanie wielokanalowe na zewnatrz wiąże się z wyprowadzeniem sygnałów w postaci wielokanałowej. I do tego używa się najwyższej możliwej klasy przetworników, gdyż wielokrotna konwersja i ponowne probkowanie wprowadza straty.

Większośc aplikacji DAW karkulacje wykonuje prawdopodobnie w domenie 32 bit. Nie wiem do konca jak jest z 64 bitowymi wersjami. Czy miks cyfrowy jest stratny? Ja odpowiadam NIE. Jest to najbardzie precyzyjny sposób sumowania jaki wogóle jest. Miksery aplikacji DAW nie wprowadzają żadnych zniekształceń i każda aplikacja DAW miksuje sygnały identycznie, gdyż wynika to z tego że każda stosuje ten sam algrytm - dodawanie.

Pcozytaj tutaj, wątek sytary ale dość treściwy:

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=4154&forum=10 

ODPOWIEDZ