Witam.
Potrzebuje pomocy w skonfigurowaniu Direct Monitoringu w zestawieniu: E-MU 1212m, Behringer ADA8000, Cubase Essential 4.
Szukalem odpowiedzi na moj problem i w instrukcji E-MU i Cubase i nie moge sobie poradzic. Byc moze znajdzie sie jakis uprzejmy forumowicz, ktory ma podobna konfiguracje i przerabial juz taki problem, a mianowicie:
Niedawno zlozylem sobie zestaw elektronicznej perkusji (pady, modul Alesis Trigger IO) i podlaczylem to do mojego Cubase przez port MIDI. W Cubase zapinam DFH Superior i wszystko gra i nagrywa znakomicie, bez zadnych problemow. Problem pojawia sie jak chce rownoczesnie nagrac i ta perkusje i gitare podlaczona do ADA8000. Gitara nagrywa sie z opuznieniem, ale najgorsze jest to, ze czasem nagrywa sie tak jak powinna, rowno z bebnami, a czasem (raczej czesciej) sie rozjerzdza w czasie. Doczytalem sie, ze rozwiazaniem byl by Direct Monitoring. Na karcie, w PatchMix zapinam insert Direct monitoring i juz w tym momencie trace glos w glosnikach. Fizycznie widac sygnal w PatchMix i po odpaleniu Cubase z wlaczona opcja Monitor na kanale na ktorym wlasnie chce gitarke nagrywac tez widac sygnal. Po wlaczeniu nagrywania gitary, slychac metronom, widac sygnal z gitary, i gitara sie nagrywa, ale nie ma glosu. Przy odtwazaniu wszystko gra, wszystko slychac. Sam dla siebie moglbym tak nagrywac, ale co bedzie jak przyjdzie mi nagrywac jednoczesnie z bebnami?
Generalnie chodzi o to, ze nie wiem jak ustawic ten Direct monitoring w PatchMix i Cubase. Czy musze odpowiednio podokladac jakies Mixer Strip? Czy w Cubase na Output musze cos dodac? Juz probowalem roznych konfiguracji i dzwieku jak nie bylo tak nie ma.
Dodam jeszcze (wlasnie moj ostatni ktok byl taki), ze w Cubase wlaczylem Direct Monitoring, nagralem sobie gitarke z metronomem, pozniej dogralem perkusje i bylo OK. Ale za moment, bez zmian konfiguracji, wyciolem sciezke MIDI z bebnami i dogralem jeszcze raz perkusje. Final byl taki, ze znow perkusja wyprzedzala nagrana gitare. Aha, perkusje nagrywam w sluchawkach, gitare raz tak raz tak i nie robi to wiekszych zmian.
Aha, nie jest to istotne czy nagrywam na tych bebnach elektronicznych, bo jak podepne klawiature MIDI to tak samo mam te nieszczesne opuznienia:)
Przepraszam jesli cos niejasno opisuje, ale wielki fachowiec ze mnie zaden. Z konfiguracja mam poprostu problem i prosze o wyrozumialosc, moze ktos cos takiego przechodzil.
Z gory dziekuje za poswiecony czas i pomoc.
[addsig]