Od zawsze miałem problemy z zestawieniem platformy sprzętowej E-MU 1820 z SONAREM oraz z nagrywaniem (VEGAS 9) 5.1 surround odtwarzanej sceny audio.
Dźwięk dookólny nie cieszy sie miłością realizatorów dźwięku.
Jeżeli jeszcze dodamy właśnie powstałą możliwością tworzenia audio 5.1 o najwyższych parametrach próbkowania oraz możliwością odtworzenia go w domu to jest o co walczyć. Zamiast oblizywać się słuchają SACD czy DVD-Audio w obcych realizacjiach możemy sami wykonać sample/demo i prezentować we własnym zakresie.
Moje problemy:
1. ujednolicenie próbkowania; SONAR w projekcie akceptuje 48 kHz ale przy 16 bitach. Wywala się przy zadania parametru 24 bity. Sampler to HALION 3,5. Nie wiem dlaczego SONAR pokazuje na zielono na dolnym pasku 44kHz/16. Mimo, że zmieniam w preferencjach na 48000/16bit. Wywala się jak wyżej przy 48kHz/24.
Czyżby kolizja z HALION. A może z E-MU 1820 ? Tam ustawiam [sesję na [internal 48kHz].
2. Nagrywanie 5.1 w Soun Forge 9. Program zgłasza mi zdolność nagrywania z 6-ciu kanałów: Dock A, DOCK B, AUX 1 (każdy stereo). Łapie tylko z AUX 1.
Jakieś wysyły ? Jaki wybraż driver w SONAR ? ASIO czy EMU czy WDM.
Tu jestem zupełnie bezradny.
W SONAR umiem wysłać przez HALION VST plug na wave 1/2 + wave 3/4 + wave 5/6. I na tym etapie odpadam.
Chciałbym aby Sound Forge nagrał mi 6 ścieżek jednocześnie podczas odtwarzania "dzieła" z SONAR 8.
Za pomoc z góry dziękuję. Opisałem procedury tworzenia SACD/ dts Master Audio w odrębnych wątkach, bo wierzę, że prezentacja własnych, a nawet profesjonalnych materiałów audio powinna być w 2010'r. w kontenerach HD Audio.