Proteus X2 na Windows7 64-bit

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
kaziorkaski
Proteus X2 na Windows7 64-bit

Post autor: kaziorkaski » sobota 19 gru 2009, 00:33

Witam. Czy może, ktoś z szanownych forumowiczów, działał w Proteusie X2 (nie Emulator!), na platformie Windows 7 64bit (lub Vista64 bit). U mnie pojawiają sie co rusz jakieś problemy. A to instalacja przebiega problemowo, a jak juz niby sie zainstaluje, powiadania mnie, ze to nie jest prawidłowa aplikacja Win32. Konie końców program się nie uruchamia.

Na stronie E-MU co prawda piszą, że soft jest testowany tylko na XP. Ale żadna, z naprawdę wielu aplikacji, z którymi działałem na XP(32bit), nie sprawia teraz kłopotów w Win7(64bit).
Zastanawiam się, czy to nie znowu uszkodzenie płytki instalacyjnej, jako że piewszą musiałem wymienić zaraz po zakupie.

Jednak poproszę o Wsze opinie i ewentualne doświadczenia.

Pozdrawiam.

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: Proteus X2 na Windows7 64-bit

Post autor: Pan_Jabu » sobota 19 gru 2009, 10:57

Na stronie E-MU co prawda piszą, że soft jest testowany tylko na XP. Ale żadna, z naprawdę wielu aplikacji, z którymi działałem na XP(32bit), nie sprawia teraz kłopotów w Win7(64bit).

Nie pomogę Ci z Proteusem niestety, ale powiem tylko tyle: u mnie po przesiadce na Windows 7 64-bit absolutnie wszystko działa poprawnie... oprócz interfejsu E-MU 1820 :( Na tym forum gdzieś czytałem też inne głosy o problemach związanych z produktami E-MU na tym systemie. Tracker Pre na razie chyba działa na driverach od Visty, ale za dużo jeszcze na nim nie robiłem (np. nic nie nagrywałem), więc nie wiem co będzie dalej

Znamienne jest, że na stronie E-MU nie ma driverów dla Win 7 dla chyba żadnego produktu, w tym nawet tych najnowszych, aktualnie produkowanych i sprzedawanych. Najnowszy Emulator X3 też nie wspiera Win7.

Jak dla mnie - słabiutko.

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » wtorek 22 gru 2009, 08:58

Bardzo słabiutko, a nawet słabiuteńko ;)

Więc chyba sprawa jest już całkowicie jasna. W moim przypadku wchodziły w grę dwie sprawy: 1. oryginalna płytka z Proteusem X2 uległa uszkodzeniu wewnętrznemu, i zostanie wymieniona przez polskiego dystrybutora E-MU. 2. Widnieją wyraźne informacje na stronie Sound Import (świetni ludzie!) i E-MU, iż Proteus X2 nie będzie działał w systemie Vista, i tu wydaje się wręcz oczywiste, że nie będzie działał w Wondows 7 ( więc w sumie to moje niedopatrzenie, ups).

Naturalnie nasuwa się tu jednak pytanie: Co jest grane?! Skoro pojawia się nowy, używany przez miliony ludzi system (Vista czy 7), dlaczego nie pojawia sie upgrade oprogramowania. Skoro Proteus LE i Proteus VX działają ( bo to trzeba wyraźnie powiedzieć, że bezproblemowo się instalują i działają, chociaż ja przetestowałem tylko LE ) to dlaczego pełne wersje nie sa kompatybilne?! Rażące niedociągnięcie producenta i totalna niekonsekwencja. Chyba, że E-MU szykuje kolejny szalony ruch, w rodzaju udostępnienia programu wycenianego niegdyś na ponad tysiąc złotych, za free - jak to juz niegdyś robili?!
Czas pokaże, jednak aktualnie pozostaje spory niesmak. Chyba trzeba się przyzwyczajać do podobnych niespodzianek ;)

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

maciek.rzepinski

Post autor: maciek.rzepinski » piątek 25 gru 2009, 21:14

Przed chwilą próbowałem zainstalować na Windows 7 x64 Home Premium (może wersja "siódemki" którą posiadam też ma znaczenie) Proteusa X2. Nie udało się. Proteus X LE w Abletonie Live 8.1 (najnowsze uaktualnienie) również nie działa. Wyskakuje komunikat o następującej treści: The streaming engine could not be initialized. There was a problem initializing the streaming engine. This is most likely caused by a driver version mismatch.

Podobnie jak Ty bardzo się zawiodłem- kupiłem X-Boarda między innymi ze względu na dodany soft. Gdyby komuś udało się znaleźć jakieś rozwiązanie, proszę o odzew ;)

;)

Awatar użytkownika
qaz_aq

Post autor: qaz_aq » wtorek 02 lut 2010, 23:11

O ile dobrze pamiętam to kiedyś było o tym na forum E-mu. Chodzi o to, że do odpalenia Proteusa x2 trzeba mieć też podłączony jakiś hardware E-mu (interface, klawiatura...) Taki specyficzny rodzaj zabezpieczenia. Problem w tym, że nie zrobili sensownych driverów do Visty (tym bardziej do 7) więc się wszystko krzaczy. I Ciężko coś na to poradzić. Możesz poszukać na forach e-mu, może ktoś coś z tym zrobił.

MarioZed

Post autor: MarioZed » niedziela 24 paź 2010, 19:22

Tak potwierdzam,  że Proteus X do uruchomienia potrzebuje interfejsu E-MU  (0202, 0404, 1212) który pełni rolę klucza sprzętowego.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 09 lis 2010, 15:15

Odgrzebię - Panie Jabu a jaki jest problem z emu 1820 pod siódemką?Właśnie sobie wymieniałem 1212m na 1820m (kurde dostałem metrowy EDI ale sieciowy CAT5 5 metrów daje radę :) ) i się zastanawiam co będzie z czasem - narazie Vista 64 sprawuje się na medal

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » niedziela 02 sty 2011, 21:58

Niestety nie działa u mnie na siódemce żadna z wersji Proteusa. A ktoś wcześniej pisał że wersja LE i VX działa. Dobrze że chociaż klawiatura Xboard odpaliła na lapku z Win7. Mam jeszcze kartę 0404 PCI ale ta siedzi w stacjonarnym kompie z WinXP więc o tym się nie wypowiem. Niestety mimo iż posiadam nowego kompa z Win7 muszę siedzieć na starym bo na razie nie stać mię na zakup jakiegoś sensownego VST na Win7. Brawa dla Panów z Emu... Tym bardziej iż niby na swojej stronie mają niby to upgrade dla Proteusa X2 które się okazuje po wejściu w dalszą część menu wyboru driverami dla przejściówek usb – midi Xmidi...

ODPOWIEDZ