Cubase - zapis nutowy w pdf

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Akton
Cubase - zapis nutowy w pdf

Post autor: Akton » czwartek 17 gru 2009, 20:15

Witam kolegów. Pytania mam krótkie i pewnie dla większości z Was odpowiedź jest nieskomplikowana. W jaki sposób można przekonwertować zapis nutowy z Cubase do PDF lub nawet do Microsoft Word? Ma kilka mądrych książek, trochę tutoriali etc, ale tego nie udało mi się nigdzie znaleźć, zresztą autorzy poradników traktują nuty w Cubase wyjątkowo po macoszemu :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pietro

Re: Cubase - zapis nutowy w pdf

Post autor: Pietro » czwartek 17 gru 2009, 20:30

Możesz wyeksportować nuty w formacie graficznym (jpg, bmp, png czy co tam wolisz).

Jeśli chcesz z tego zrobić PDFa, to możesz albo załadować takie obrazy do dowolnego programu typu Word czy Writer i zapisać jako PDF.

Albo jeszcze łatwiej, użyć programu typu Pdf995 i prosto z Cubase "wydrukować" do pliku pdf.

- Piotr

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 14 sty 2010, 17:03

Jeszcze jedno pytanie do użytkowników ostatniej wersji Cubase - 5. Czy edycja nut "score" jest taka (lub lepsza) jak w SX, czy prawie żadna jak w LE? Jest to dla mnie ważna informacja.  

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 14 sty 2010, 17:48

...
Jeszcze jedno pytanie do użytkowników ostatniej wersji Cubase - 5. Czy edycja nut "score" jest taka (lub lepsza) jak w SX, czy prawie żadna jak w LE? Jest to dla mnie ważna informacja.  ...

Normalnie można partytury robić. Nie wygląda to może hiper super, jak z Sibeliusa na przykład, styl jest bardzo prosty, ale do grania wystarczy. Jest czytelne.

W C4 doszły jakieś usprawnienia w stosunku do SX3, nie pamiętam jakie. W C5 nie ma chyba nic nowego w tym temacie. Ale to jest najpełniejsza i najnowsza wersja, więc w żadnym innym Cubase-ie nic lepszego nie znajdziesz.

- Piotr

ODPOWIEDZ