Witam kolegów. Pytania mam krótkie i pewnie dla większości z Was odpowiedź jest nieskomplikowana. W jaki sposób można przekonwertować zapis nutowy z Cubase do PDF lub nawet do Microsoft Word? Ma kilka mądrych książek, trochę tutoriali etc, ale tego nie udało mi się nigdzie znaleźć, zresztą autorzy poradników traktują nuty w Cubase wyjątkowo po macoszemu :)
Cubase - zapis nutowy w pdf
Re: Cubase - zapis nutowy w pdf
Możesz wyeksportować nuty w formacie graficznym (jpg, bmp, png czy co tam wolisz).
Jeśli chcesz z tego zrobić PDFa, to możesz albo załadować takie obrazy do dowolnego programu typu Word czy Writer i zapisać jako PDF.
Albo jeszcze łatwiej, użyć programu typu Pdf995 i prosto z Cubase "wydrukować" do pliku pdf.
- Piotr
Jeszcze jedno pytanie do użytkowników ostatniej wersji Cubase - 5. Czy edycja nut "score" jest taka (lub lepsza) jak w SX, czy prawie żadna jak w LE? Jest to dla mnie ważna informacja.
...
Jeszcze jedno pytanie do użytkowników ostatniej wersji Cubase - 5. Czy edycja nut "score" jest taka (lub lepsza) jak w SX, czy prawie żadna jak w LE? Jest to dla mnie ważna informacja. ...
Normalnie można partytury robić. Nie wygląda to może hiper super, jak z Sibeliusa na przykład, styl jest bardzo prosty, ale do grania wystarczy. Jest czytelne.
W C4 doszły jakieś usprawnienia w stosunku do SX3, nie pamiętam jakie. W C5 nie ma chyba nic nowego w tym temacie. Ale to jest najpełniejsza i najnowsza wersja, więc w żadnym innym Cubase-ie nic lepszego nie znajdziesz.
- Piotr