Cubase - jak w Key Editor zaznaczyć do artykulacji nuty o jednej wysokości?
Mecze sie juz 4 godzine, dwa pytania:
1. Jak w edytorze midi (piano roll) w Cubase zaznaczyć tylko nuty o jednej wysokosci. Chce narysowac sobie velocity i skwantyzowac nuty tylko z lini w GM przydzielonej do uderzen w zamkniety hihat (oraz ride). Chodzi mi o zrobienie pulsacji.
Gdy zaznaczam jedna nute hatu i pozniej myszka proboje w dolnym oknie manipulowac z velocity, wszystkie nuty w pionie (stopa , werbel) "leca" mi do góry i mam potezne walniecie we wszystkie gary. Jestem juz ogluszony i nie moge zachowac zamierzonej liniowosci pulsacji :(
2.Analogiczna sytuacja tylko z calym "glosem". Przyklad. nagrywam sobie ensamble akordami i chcialbym najwyzszemu glosowi dac inne velocity (i inne artykulacje) niz glosowi srodkowemu.
Radzilem sobie rozbijajac midi slad na np. 3 oddzielne tracki - ale to czasochlonne i nie widze odniesienia do innych głosow :(
Napewno sa jakies skróty klawiszowe, albo funkcje - chloapki - POMÓŻCIE!
Re: Cubase - jak w Key Editor zaznaczyć do artykulacji nuty o jednej wysokości?
cubase 5?
ten typ tak ma ;/
w 4 nie było tego problemu
heh
ten typ tak ma ;/
w 4 nie było tego problemu
heh
Szukalem w google, ale albo to tak banalne albo nie umiem napisac odpowiedniego zapytania
Witam
Ja robie dislove part, wybieram opcje separate pitch i mam każdą nute na osobnym tracku, dla porządku pakuje to w folder track i już
1. Żeby zaznaczyć wszystkie dźwieki o tej samej wysokości - shift+doubleclick. Jeśli kwantyzowałeś wszystko idealnie do siatki, to wystarczy zaznaczyć w ten sposób i edycja velocity działa tak jak chcesz. Jeśli masz zagrane po ludzku, albo trochę porozsuwane w timie, to zaznaczasz partie, które chcesz edytować i malujesz velocity trzymając shift.
2. Pewnie w edytorze logicznym się da, ale szybciej będzie ręcznie ;).
- Piotr
...
1. Żeby zaznaczyć wszystkie dźwieki o tej samej wysokości - shift+doubleclick. Jeśli kwantyzowałeś wszystko idealnie do siatki, to wystarczy zaznaczyć w ten sposób i edycja velocity działa tak jak chcesz. Jeśli masz zagrane po ludzku, albo trochę porozsuwane w timie, to zaznaczasz partie, które chcesz edytować i malujesz velocity trzymając shift.
2. Pewnie w edytorze logicznym się da, ale szybciej będzie ręcznie ;).
- Piotr...
Jak juz zaznaczysz to kliknij na gorze na wartosc velocity, krec kolkiem to zmienisz wszystkie wartosci. Albo kliknij i przytrzymaj, a pozniej myszka do gory i do dolu i tez moze machnac zmiany na wszystkich nutach.
pozdr
Albo MIDI -> Functions -> Velocity. Ja mam to pod Ctrl+H z przyzwyczajenia.
- Piotr
- Piotr
Dzieki Panowie!!! - wieczorkiem sprawdze i zdam do raportu czy mi dziala
Odp 1.
Otwieramy Key Editor.
Ja takie rzeczy zawsze edytuję w Key a nie w Drum ;)
Przytrzymując klawisz CTRL klikamy myszką na klawiaturkę po lewej i na odpowiadający HH-HAT klawisz czyli np. F# zaznaczane zostaną tylko nuty F#
Przytrzymując klawisz SHIFT na dole rysujemy pulsację tym zdarzeniom.
Odp.2
Właściwie j.w. ta sama zasada.
Przytrzymując klawisz CTRL zaznaczamy jakąś nutę na lewej klawiaturce.
Przytrzymując klawisz SHIFT edytujemy zaznaczone nuty. Ten klawisz działa jak tzw. filtr czyli omija pozostałe nuty nie będące w zaznaczeniu i myszką zmieniamy dynamikę tylko tych zaznaczonych nut.
Sprawdzone i działa w Cubase 5
:)
w |Swieta sprawdze sprawe z glosami
jeszcze raz DZIEKI!!!