Logic 9 i Ultrabeat

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
nori
Logic 9 i Ultrabeat

Post autor: nori » piątek 13 lis 2009, 01:54

Cześć,

Nie potrafię dokładnie wskazać od którego momentu, ale prawdopodobnie od aktualizacji OS do wersji 10.6.2 lub Logic do wersji 9.0.2 mam wyjątkowo irytujący problem z Ultrabeat. 

Ładowanie brzmień (patches) ktore wcześniej zabierało sekundę - max kilka sekund w przypadku brzmień z dużą ilością dużych sampli, teraz zabiera w najlepszym wypadku po kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, a niektóre z brzmień "fabrycznych" ładują się po kilka minut! Nie wspomnę już o moich własnych brzmieniach z dużymi samplami, które po kilkunastu minutach nadal nie były załadowane i po prostu wyłączałem całego logica.

Czy ktoś wie o co chodzi i potrafi mi pomóc? Dodam, że logica mam zainstalowanego na dwóch różnych komputerach i problem jest identyczny na obydwu. Nie bardzo odpowiadałoby mi odtworzenie systemu z Time Machine...

pozdrowienia

a

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Logic 9 i Ultrabeat

Post autor: Miłaszewski » piątek 13 lis 2009, 10:21

...
Cześć,

Nie potrafię dokładnie wskazać od którego momentu, ale prawdopodobnie od aktualizacji OS do wersji 10.6.2 lub Logic do wersji 9.0.2 mam wyjątkowo irytujący problem z Ultrabeat. 

Ładowanie brzmień (patches) ktore wcześniej zabierało sekundę - max kilka sekund w przypadku brzmień z dużą ilością dużych sampli, teraz zabiera w najlepszym wypadku po kilkanaście - kilkadziesiąt sekund, a niektóre z brzmień "fabrycznych" ładują się po kilka minut! Nie wspomnę już o moich własnych brzmieniach z dużymi samplami, które po kilkunastu minutach nadal nie były załadowane i po prostu wyłączałem całego logica.

Czy ktoś wie o co chodzi i potrafi mi pomóc? Dodam, że logica mam zainstalowanego na dwóch różnych komputerach i problem jest identyczny na obydwu. Nie bardzo odpowiadałoby mi odtworzenie systemu z Time Machine...

pozdrowienia

a...

balansujesz na "bleeding edge", masz najnowsze wersje oprogramowania

wroc do systemu 10.5 i uzywaj go do momentu kiedy nie bedziesz musial go zmienic, albo kiedy bedziesz w 100% pewien, ze ci co pracuja na najnowszych wersjach nie maja zadnych problemow, albo nawet chodzi im szybciej

ja do pracy z dzwiekiem uzywam 10.4.9 (+pt 7.4) a kolejny upgrade przewiduje najwczesniej w przyszlym roku

[addsig]

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » sobota 14 lis 2009, 00:11

balansujesz na "bleeding edge", masz najnowsze wersje oprogramowania

wroc do systemu 10.5 i uzywaj go do momentu kiedy nie bedziesz musial go zmienic, albo kiedy bedziesz w 100% pewien, ze ci co pracuja na najnowszych wersjach nie maja zadnych problemow, albo nawet chodzi im szybciej

ja do pracy z dzwiekiem uzywam 10.4.9 (+pt 7.4) a kolejny upgrade przewiduje najwczesniej w przyszlym roku
...

sugerujesz, by zamiast snow który był bundlowany na komputerze, kupić gdzieś poprzedni system? albo, że zamiast logica 9 powinienem był szukać czegoś starszego?

potrzebne było mi narzędzie takie jak nowy space designer i jeszcze kilka innych drobiazgów, które pojawiły się dopiero w dziewiątce. to o czym piszę, to ewidentnie jakiś bug ultrabeata, póki co przywrócę 10.6.1 i 9.01 z time machine. w rozmowie z supportem otrzymałem potwierdzenie, że problem jest znany i zdiagnozowany i powinien być usunięty w następnym update.

btw: tak, wiem, że są osoby które twierdzą, że najstabilniejszym systemem jest dos oraz, że nie warto kupować nowych samochodów tylko starsze, sprawdzone. tyle, że gdybyśmy bezwzględnie przyjmowali taki tok rozumowania to być może dziś nie gralibyśmy na "niestabilnych" virusach, claviach, radiasach czy innych m3. ryzyko niestabilności jest po prostu pewną ceną, którą ja świadomie płacę. a ty nie miałbyś dziś sprawdzonego oprogramowania gdyby wcześniej ktoś taki jak ja nie potestował na sobie ;)

pozdrowienia

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 14 lis 2009, 01:45

sugerujesz, by zamiast snow który był bundlowany na komputerze, kupić gdzieś poprzedni system? albo, że zamiast logica 9 powinienem był szukać czegoś starszego?

...
skoro to nowy system i nie masz mozliwosci downgrade'u, to musisz poczekac az wyjdzie update leczacy problem

ale jak juz bedzie wszystko ok, staraj sie nie upgradeowac nic jesli nie musisz i ciesz sie stabilnym systemem jak najdluzej! :)

[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 14 lis 2009, 01:46

...
skoro to nowy system i nie masz mozliwosci downgrade'u, to musisz poczekac az wyjdzie update leczacy problem

ale jak juz bedzie wszystko ok, staraj sie nie upgradeowac nic jesli nie musisz i ciesz sie stabilnym systemem jak najdluzej! :)

[addsig]

ratio

Post autor: ratio » sobota 14 lis 2009, 19:39

Co do ultrbeat w logic 9 taka ciekawostka dziwna zresztą.
Mam taki jeden sampel konkretnie stopa dance w formacie wawe. W media brosweze brzmi normalnie, a jak przeciągne do ultrabeat na c1 brzmi zupełnie inaczej, zeby była jasnosc inne sample brzmią tu i tu identycznie badałem ren sampel i tto zjawisko na rózne sposoby normalnie jakies czary , zainteresowanym moge podesłać tą póbke

Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » niedziela 15 lis 2009, 00:55

...
Co do ultrbeat w logic 9 taka ciekawostka dziwna zresztą.
Mam taki jeden sampel konkretnie stopa dance w formacie wawe. W media brosweze brzmi normalnie, a jak przeciągne do ultrabeat na c1 brzmi zupełnie inaczej, zeby była jasnosc inne sample brzmią tu i tu identycznie badałem ren sampel i tto zjawisko na rózne sposoby normalnie jakies czary , zainteresowanym moge podesłać tą póbke
...

to może być banalna sprawa - częstotliwości próbkowania. miałem podobną sytuację z próbkami 48 kHz. 

Napisz mi lepiej, jakiej wersji używasz i czy napotykasz podobny problem z długimi czasami ladowania niektórych banków...

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » niedziela 15 lis 2009, 00:57

...

...

...

to nie taka prosta sprawa ;) - lubię zmiany i istotę zmian, nawet, jeśli ich efekt bywa odmienny od oczekiwanego; nie zmienię swojej natury tak szybko jak bym chciał, muszę po prostu częściej robić backupy albo włączyć time machine na stałe...

a

ratio

Post autor: ratio » niedziela 15 lis 2009, 11:32

banki wgywa szybko ja mam l9 system 10.6 sprawdze to z ta częstotliwoscią

Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
nori

Post autor: nori » poniedziałek 16 lis 2009, 08:27

...
banki wgywa szybko ja mam l9 system 10.6 sprawdze to z ta częstotliwoscią...

ale 9.0, 9.0.1 czy 9.0.2?

ODPOWIEDZ