Czy to wina programu, karty czy klawiatury sterującej?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
podlas
Czy to wina programu, karty czy klawiatury sterującej?

Post autor: podlas » sobota 18 lip 2009, 00:48

Witam. Mam problem. Otóż podczas nagrywania dzwięku w Cubase, przy uzyciu VSTi idzie równo z metronem, ale juz po nagraniu, już nie - częśc nutek idzie za szybko, część za wolno, część naklada się na siebie. próbowałem bawić się z kwantyzacją, troche to rozwiązało problem ale nadal pojawiaja się defekty typu nakładnie nutek na siebie itp. Dodam że ten sam problem (dla testów) zrobiłem w Magix Music Maker i jest to samo. Czego to może byc wina (karty, zle skonfigurowanego programu, klawiatury). Na marginesie, kiedys miałem klawiature Prodikeys Creative, kartę SB Live i owszem były nie wielkie przesunięcia, ale nigdy nie miałem defektu nakładnia się nutek na siebie ! O co chodzi? Może ktoś pomóc?

podlas

Re: Czy to wina programu, karty czy klawiatury sterującej?

Post autor: podlas » sobota 18 lip 2009, 11:24

...
Witam. Mam problem. Otóż podczas nagrywania dzwięku w Cubase, przy uzyciu VSTi idzie równo z metronem, ale juz po nagraniu, już nie - częśc nutek idzie za szybko, część za wolno, część naklada się na siebie. próbowałem bawić się z kwantyzacją, troche to rozwiązało problem ale nadal pojawiaja się defekty typu nakładnie nutek na siebie itp. Dodam że ten sam problem (dla testów) zrobiłem w Magix Music Maker i jest to samo. Czego to może byc wina (karty, zle skonfigurowanego programu, klawiatury). Na marginesie, kiedys miałem klawiature Prodikeys Creative, kartę SB Live i owszem były nie wielkie przesunięcia, ale nigdy nie miałem defektu nakładnia się nutek na siebie ! O co chodzi? Może ktoś pomóc?...

OK. Próbowalem troche pobawić się w Cubase, i troche pomogło. Nadal jest jednak problem - jakby z latencją, tak jakby karta sie gubiła przy nagrywaniu melodii. Czasem zagra fragment prawidłowo, a nastepny już jakby "skakała" z nutkami MIDI. Tego rodzaju test zrobiłem na pustym projekcie z jedną ścieżką midi ! wgrałem też najnowsze sterowniki do karty i dalej to samo.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » sobota 18 lip 2009, 15:47

Witam. Mam problem. Otóż podczas nagrywania dzwięku w Cubase, przy uzyciu VSTi idzie równo z metronem, ale juz po nagraniu, już nie - częśc nutek idzie za szybko, część za wolno, część naklada się na siebie. 

Przypuszczam ze to problem portów w Cubase, do rozwiązania przez skopiowanie plików enableemulated i ignoreportfilter. No i warto zaznaczyć timestamp w Device Settings.

A o plikach tych było juz na EiS kiedyś tu.

podlas

Post autor: podlas » sobota 18 lip 2009, 21:38

Przypuszczam ze to problem portów w Cubase, do rozwiązania przez skopiowanie plików enableemulated i ignoreportfilter. No i warto zaznaczyć timestamp w Device Settings.

...

OK. Dzięki dr_After, sprobuje zrobić tak jak piszesz.

Awatar użytkownika
makrys

Post autor: makrys » piątek 31 lip 2009, 22:24

...

...

OK. Dzięki dr_After, sprobuje zrobić tak jak piszesz.
...

Mam identyczny problem w Cubase SX3.Czy uwagi dr_Atera Ci pomogły, bo mi nie? U mnie latencja OK(13 ms), inne sekwencery pracują prawidłowo(Reason,Cubase 4), czyli klawiatura(M-Audio) i stery OK, tylko w SX3 mam dokładnie to co ty. Próbowałem wielu opcji, bez skutku. Generalnie wychodzi mi nato ze problem tkwi w samym progrmie, być moze pewnych ustawieniach, ale jakich? Jesli
mozesz mi pomoc, to z góry dziekuje. To ze juz
nie kontynuowałes wątku na forum daje do myslenia, ze problem rozwiazałes

ODPOWIEDZ