Adobe Audition vs. Cool

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Puffball
Adobe Audition vs. Cool

Post autor: Puffball » piątek 06 mar 2009, 08:06

Czy ktoś porównywał te dwa programy?? Chciałbym się przesiąść, ale nie wiem czy warto. Na pierwszy rzut oka/ucha - brakuje mi i to bardzo w Audition cięcia w locie. Tzn odpalam dźwięk - w edytorze, on cały czas leci i nie zatrzymuje się i można go edytować. Ktos to zdiagnozował? Pozdro!
Jestem dziennikarzem radiowym. Od czasu do czasu robię muzykę dla teatru.

Awatar użytkownika
Puffball

Re: Adobe Audition vs. Cool

Post autor: Puffball » piątek 06 mar 2009, 10:14

...Tyle lat rzezbilem w CEPie i na to nie wpadlem.
...czlowiek kazdego dnia sie czegos nowego uczy....

To miłe, że się czegoś nauczyłeś - tylko nie wiem czego dokładnie nie rozumiesz i co cię śmieszy?? W Audition edytowany dźwiek zatrzymuje się przy przycinaniu, w CEP-ie po prostu leci dalej - to tak zwane "cięcie w locie" - jestem od 11 lat reporterem i dla mnie szybkość w edycji np. wywiadu jest ważna. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Puffball

Post autor: Puffball » piątek 06 mar 2009, 10:16

......Tyle lat rzezbilem w CEPie i na to nie wpadlem.
...czlowiek kazdego dnia sie czegos nowego uczy....

To miłe, że się czegoś nauczyłeś - tylko nie wiem czego dokładnie nie rozumiesz i co cię śmieszy?? W Audition edytowany dźwiek zatrzymuje się przy przycinaniu, w CEP-ie po prostu leci dalej - to tak zwane "cięcie w locie" - jestem od 11 lat reporterem i dla mnie szybkość w edycji np. wywiadu jest ważna. Pozdrawiam ...

Np jednocześnie odsłuchując początku materiału przycinam niepotrzebne "oddechy" przy jego końcu.

pakamc

Post autor: pakamc » piątek 06 mar 2009, 10:36

Np jednocześnie odsłuchując początku materiału przycinam niepotrzebne "oddechy" przy jego końcu.
...

Niezbyt rozumiem.. czyli chcesz wyciszac oddechy podczas słuchania materiału ? obie rzeczy naraz ?

Wydaje mi sie że w cool edicie nie jest to mozliwe, ale w Adobe audition 3 o ile pamietam jest. Dajesz odtwarzanie a ty skupiasz sie na oddechac zaznaczajac je i odrazu wyciszając ruchem myszki. Nie musisz ich edytowac, bo pomaga w tym spacialny panel który pojawi sie po zaznaczeniu danego odcinka.

PS. chyba ze się myle

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 06 mar 2009, 10:37

W Audition edytowany dźwiek zatrzymuje się przy przycinaniu, w CEP-ie po prostu leci dalej - to tak zwane "cięcie w locie" - jestem od 11 lat reporterem i dla mnie szybkość w edycji np. wywiadu jest ważna. Pozdrawiam ...

...

Jeśli chodzi o przy- i wycinanie w locie, to np. w Cubase też to zrobisz. Audition nie znam, więc tu się nie wypowiem.

Awatar użytkownika
Puffball

Post autor: Puffball » piątek 06 mar 2009, 10:47

...

Niezbyt rozumiem.. czyli chcesz wyciszac oddechy podczas słuchania materiału ? obie rzeczy naraz ?

Wydaje mi sie że w cool edicie nie jest to mozliwe, ale w Adobe audition 3 o ile pamietam jest. Dajesz odtwarzanie a ty skupiasz sie na oddechac zaznaczajac je i odrazu wyciszając ruchem myszki. Nie musisz ich edytowac, bo pomaga w tym spacialny panel który pojawi sie po zaznaczeniu danego odcinka.

PS. chyba ze się myle

Pozdrawiam...
AA znam słabo - odpaliłem raz u kumpla i edytując dźwięk od razu natrafiłem na ten dyskomfort. Próbowałem to znaleźć w ustawieniach, ale się nie udało.
Coola mam otwartego nawet w tej chwili (pracuję). Materiał leci sobie od początku i bez zatrzymywania się, kiedy ja zaznaczam myszą "oddechy" i deletem je usuwam. Prosta reporterska zagrywka, ale której to reporterzy właśnie uwielbiają ten program.

Dzięki za odpowiedzi!

Awatar użytkownika
Puffball

Post autor: Puffball » piątek 06 mar 2009, 11:45

...nie wiem czego dokładnie nie rozumiesz i co cię śmieszy??
Alez wcale mi teraz nie do smiechu. Jestem autentycznie zaskoczony.
Wydawalo mi sie, ze Cool'a znam na wylot, a tu taka wtopa... Wlasnie pierwszy raz od bodaj dwoch lat otworzylem go i intensywnie staram sie dociec gdzie my tu mamy funkcje "ciecia w locie". Czy na pewno w oknie edytora? Nie pomyliles sie czasem?...

To nie jest żadna funkcja - to zwyczajne działanie na oknie edytora. Otwórz sobie dowolny dźwięk i puść go od początku - w tym samym czasie np. w końcówce tego dźwięku zaznacz myszą jakikolwiek fragment i usuń go. Dźwięk nie zatrzymuje się, gra dalej. Przy takiej samej akcji AA przestaje grać. Wiesz już o co mi chodzi??

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 06 mar 2009, 12:02

Różnica jest taka, że na CE da się bezproblemowo pracować, a na AA, przynajmniej w wersji 1.5 nie za bardzo.

Na CE pracuję praktycznie od jego sharewarerowych początków, później oczywiście PRO i coś mnię swego czasu podkusiło żeby kupić upgrade do 1.5. Pieniądze w błoto. Program się wieszał i wywalał w najmniej spodziewanych momentach. Po prawdzie nie wiem jak to wygląda obecnie, ale jakoś się zraziłem do Adobe i do tej pory pracuję na CE 2.1. I nie narzekam.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 06 mar 2009, 12:34

uzywam audition oraz CEP od lat.
po przez wersja 2.0 pro, nastepnie AU 1.5, 20, 3,0 konczac na 3.0.1.

owszem w CEP 2.0 byla opcja wykonania co niektrych opcji przy odsluchiwaniu materialu.
powiem wiecej, zaprzyjaznone radio, do dnia dzisiejszego uzywa starych licencji na CEP2.0 i ani mysli wlasnie z tego powodu przesiadac sie na co innego.

niestety tego problemu nie da sie rozwiazac, audition to juz inny program, asio te sprawy itd, CEP dzialal tylko w wdm, no i mial ta opcje.

ludzie ktorzy niekorzystali nigdy z jego EDIT VIEW, nei bardzo beda mogli ciebie zrozumiec, gdyz inne programy po prostu tej opcji nigdy nie mialy...
dlatego na poczatku smiech, a pozniej, yyy. o co chodzi :D
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Puffball

Post autor: Puffball » piątek 06 mar 2009, 13:19

...uzywam audition oraz CEP od lat.
po przez wersja 2.0 pro, nastepnie AU 1.5, 20, 3,0 konczac na 3.0.1.

owszem w CEP 2.0 byla opcja wykonania co niektrych opcji przy odsluchiwaniu materialu.
powiem wiecej, zaprzyjaznone radio, do dnia dzisiejszego uzywa starych licencji na CEP2.0 i ani mysli wlasnie z tego powodu przesiadac sie na co innego.

niestety tego problemu nie da sie rozwiazac, audition to juz inny program, asio te sprawy itd, CEP dzialal tylko w wdm, no i mial ta opcje.

ludzie ktorzy niekorzystali nigdy z jego EDIT VIEW, nei bardzo beda mogli ciebie zrozumiec, gdyz inne programy po prostu tej opcji nigdy nie mialy...
dlatego na poczatku smiech, a pozniej, yyy. o co chodzi :D...
Dzięki za rzeczową odpowiedź!! Szkoda, że ludzie biorą się poprawianie tego co dobre, ehhh
znaczy się zostaję przy Zimnej Edycie :)
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ