cubase SL - opóżnienia MIDI ?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
msieczko
cubase SL - opóżnienia MIDI ?

Post autor: msieczko » niedziela 13 lip 2003, 20:16

nagrywam sobię perkusję zapomocą Cubase SL + Battery + sterownik Edirol PCR 50 (na USB) i kiedy nagrywam uderzenia danego bębna słysze poprawnie - ale kiedy zaczynam odgrywać wszystko jets przesunięte o ok 2 16-ki w przód !

to już takie przesunięcie że tak krzywo uderzać nie mogę

kwantyzacja jest ustawiona na 16 ki.

Macie może pojęcie z czego może to wynikać ?

(zanim kupiłem SL pracowałem na 'próbnej' wersji SX - i nic takiego mi się nie zdarzało :(
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
msieczko

Re: cubase SL - opóżnienia MIDI ?

Post autor: msieczko » niedziela 13 lip 2003, 21:38

sorry za alarm ale restart systemu pomógł - choć z drógiej strony ciekawe czy ktoś się z tym spotkał ?
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Metalofan

Post autor: Metalofan » niedziela 13 lip 2003, 22:16

Mam do Ciebie małe pytanko, skoro publicznie przyznałeś się że masz SL-a Jak Ci się pracuje w tym programie? Ciężko będzie załapać o co w nim biega komuś kto od niedawno siedzi w homerecordingu? Czy do edycji audio wystarcza ci Cubase, czy używasz jeszcze inny program?

Z góry dzięki! Pozdr
Jestem po prostu fanem metalu!!!

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 13 lip 2003, 22:53

Powiem ci, że nowe Cubasy SX/SL są bardzo intuicyjne i przemyślane. Jeśli czegoś potrzebujesz to masz 90 % szansy że jest to gdzieś pod ręką. Nie ma się co bać -- w razie czego tu się wszystkieo dowiesz. Audiofactory miało ostatnio rewwelacyjną promocję na SL. Jeśłi jest ona już zamknięta to zastanów się nad zestawem SL + Halion ( sampler ).

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » niedziela 13 lip 2003, 22:59

...Mam do Ciebie małe pytanko, skoro publicznie przyznałeś się że masz SL-a Jak Ci się pracuje w tym programie? Ciężko będzie załapać o co w nim biega komuś kto od niedawno siedzi w homerecordingu? Czy do edycji audio wystarcza ci Cubase, czy używasz jeszcze inny program?

Z góry dzięki! Pozdr ...

na samym początku zaczynałem od Cool Edit'a i wydawało mi się że to najbardziej intuicyjny program na świecie ... no i torche się myliłem !

zacząłem próbować CUbase SX - i niemiałem z jego opanowaniem najmniejszych problemów. Zacząłem się zastanawiać nad kupnem sekwencera i do boju stanały Samplitude (tego to dopiero trzeba się uczyć z podręcznikiem ! choć możliwości ma wspaniałe i właśnie Cubase - ale zarówno ceną jak i łatwością obsługi zwyciężył Cubase (a ze względu na promocję w Audio Factory - Cubase SL w pakiecie BPM) i przyznam że nie żałuję. Naprawdę niesądzę, żebyś miał jakieś problemy z pracą w tym programie - mnie nie zdarzyło się szukać jakiejś funkcji dłużej niż 5 min.

Osobnego edytora na razie nie posiadam (i niewiem czy będę) - wszystkie rzeczy które są mi potrzebne mogę zrobić w samym cubase - wrzucam plik do projektu edytuję - przycinam, mogę nałożyć efekty, znormalizować, rozciągnąć - dostroić ... jak na razie nie znalazłem sytuacji w której musiałem zrobić coś i nie mogłem tego zrobić za pomocą funkcji edycyjnych cubase kto wie pewnie z czasem i tak się stanie ale naprawdę jest to potężne narzędzie - a różnic w stosunku do SX - jest tylko kilka (mniej wtyczek, niedostępny widok miksera z insertami/eq/sendami - tj. trzeba je wywołać naciśnięciem przycisku).
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 13 lip 2003, 23:14

...Mam do Ciebie małe pytanko, skoro publicznie przyznałeś się że masz SL-a Jak Ci się pracuje w tym programie? Ciężko będzie załapać o co w nim biega komuś kto od niedawno siedzi w homerecordingu? Czy do edycji audio wystarcza ci Cubase, czy używasz jeszcze inny program?

Z góry dzięki! Pozdr ...

Jesli jest latwiejszy program do nauczenia sie jego obslugi poza SX-em SL-em lub Nuendo to ja go nie znam Faktyczna zlozonosc tych programow nie komplikuje ich obslugi w stopniu podstawowym..

Jezeli znasz sie na technologiach nagraniowych jako takich lub rozumiesz o co w nich biega choc z grubsza to te programy na pewno nie beda ci niczego utrudniac w pracy.. Ale jesli jestes zielony to ZADEN program nie bedzie latwy - kazdy trzeba zrozumiec i wpoic sobie podstawowe pojecia i czynnosci zwiazane z technologia nagraniowa..nauczyc sie obslugiwac JEDEN program a kazdy nastepny poznasz juz 10 razy szybciej..

Sam kupilem rowniez SL-a i uwazam ze jest to narzedzie wystarczajace do nawet profesjonalnej pracy ! Jesli pytasz ze wzgledu na promocje w AF to ja bym po prostu radzil KUPIC i poznac ! Bo za te cene nie znajdziesz chyba na CALYM SWIECIE lepszego programu !

P.S. Przed pierwsza sesja na Nuendo 1.51 w studio nagraniowym poznawalem ten program przez ZALEDWIE GODZINE !

Potem zrealizowalem nagrania i mix bez zagladania do HELPa i instrukcji..

Kupilem SL-a.. wlaczylem i w zasadzie wszystko co dotyczylo jego obslugi bylo jasne Do Samplituda np podchodzilem 5 razy az w koncu zalapalem jego filozofie choc blisko bylo do calkowitej rezygnacji z niego !

CoolEdit byl latwy ale jego filozofia mi sie nie podobala.. A np okrzyczany Logic to jedyny sequencer audio jakiego do dzis nie znam w zasadzie a jego rzekoma prostota i hm...logika to dla mnie BAJKI

unizenie klaniam
uniżenie kłaniam :-)

Spekulacja

Post autor: Spekulacja » poniedziałek 14 lip 2003, 09:19

Sprawdzcie to, w marcu br. skonczylismy rejestracjie naszego materialu a zwarzywszy na fakt ze siedzielismy nad nim grubo ponad pol roku ( oczywiscie nagrywajac wszystko na Sx-a ) chcielismy aby wszystko brzmialo jak najlepiej wiec wybralismy sie do pewnego guru-wymiatacza z prosba o mastering. Z masteringu nic niewyszlo, 1300 pln. - sumka ktora mielibysmy zaplacic, ( przy kombinacjach uzywane odsluchy pasywne ) wystarczajaco nas zniechecila. To do tego owy "guru" bardzo ale to bardzo wysmial produkt firmy Stainberg, kwitujac to zdaniem: Cubase to niema brzmienia!!!

Dodam ze owy pan pracuje na Logic-u.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 14 lip 2003, 09:44

Cubase owszem MA brzmienie.. zreszta dziwna sprawa bo od dluzszego czasu mam wrazenie ze te wszystkie programy roznia sie od siebie brzmieniem.. Nie powiem ze Cubase ma lepsze czy gorsze ale wg mnie ma np inne niz Samplitude..mniej zasadnicze i cyfrowe..i wcale nie mowie tu o SX a raczej o SL.. Ciekawe prawda ? Nie zmienia to faktu ze brzmienie produktow Sztajnberga mi odpowiada a efekty pracy na jego programach sa dla mnie bardzo dobre ! Widocznie zastosowane algorytmy rejestracji plikow..przetwarzania i odtwarzania sa dobrze napisane :)

Ten guru to jakis smieszny koles.. Jego podchody to typowe zachowanie goscia ktory dyskredytuje inne programy tylko dlatego ze nie przyszliscie nagrac calego materialu na jego Logicu Podpucha i szarlataneria.. Rozumiem ze kawalkow bylo 13cie i zaspiewal sobie 1300 zlotych za calosc ? Jesli tak to byla dobra cena..

unizenie klaniam
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Metalofan

Post autor: Metalofan » poniedziałek 14 lip 2003, 16:38

Dzięki za pomoc!

A co do Logica... Nie znam tego programu, ale z tego co wiem to jego polski dystrybutor najlepiej dba o klienta ze wszystkich tego typu firm, ponieważ do każdego, nawet najtańszego softu dodaje obszerną polską instrukcję, do Platinum na przykład opis ma ponoć kilkaset stron !!!
Jestem po prostu fanem metalu!!!

ODPOWIEDZ