Zróżnicowane metrum
Układam baniaki w Cubase do swojego numeru, który ma metrum naprzemiennie 9/4 i 4/4 no i nie wiem jak to zrobić żeby w oknie aranżu określic obszary o zróżnicowanym metrum w ramach jednego utworu.
Re: Zróżnicowane metrum
...Układam baniaki w Cubase do swojego numeru, który ma metrum naprzemiennie 9/4 i 4/4 no i nie wiem jak to zrobić żeby w oknie aranżu określic obszary o zróżnicowanym metrum w ramach jednego utworu....
zaznacz master(prawa strona transportu),potem tempo track(ctrl+T)i tam znajdziesz potrzebne parametry.metrum utworu zmienia sie rysujac ołowkiem w wybranym takcie(powstaje nowa sygantura)i majac ja aktywna zmieniasz wartosci metrum.moze troche zamieszalem ale jak cos niezrozumialego to prosze,pytaj.powodzenia
zaznacz master(prawa strona transportu),potem tempo track(ctrl+T)i tam znajdziesz potrzebne parametry.metrum utworu zmienia sie rysujac ołowkiem w wybranym takcie(powstaje nowa sygantura)i majac ja aktywna zmieniasz wartosci metrum.moze troche zamieszalem ale jak cos niezrozumialego to prosze,pytaj.powodzenia
Troche lubie sobie pomuzykować, ponagrywać, posłuchać tego co nagrałem, czyli krótko mówiąc, lubię obszary muzyczne.
OK dzieki, gra maszyna.
Cześć
Zasugerowałbym (nieco poza tematem ) delikatnie, patrząc na to 9/4, zastosować metrum inne a w efekcie dające to samo: tzn 3/4, lub 6/4. Nie wiem jak Wy ale mnie by było dość ciężko wyczuć puls utworu na 9/4 zwłaszcza jesli tempo jest wolne ( doczekać się na akcent taktowy po 9 wolnych ćwierćnutach....hmmm miałbym problem) do nagrania zastosowałbym 6/4 (jeśli średnio wolno ) a jeśli bardzo wolno to 3/4.
( no chyba że nie uzywacie metronomu i wszystko i tak grane jest na "czuja" )
Jeśli trzeba to potem przelać na zapis nutowy, to po nagraniu można przeedytować metrum dla Score'u
Zasugerowałbym (nieco poza tematem ) delikatnie, patrząc na to 9/4, zastosować metrum inne a w efekcie dające to samo: tzn 3/4, lub 6/4. Nie wiem jak Wy ale mnie by było dość ciężko wyczuć puls utworu na 9/4 zwłaszcza jesli tempo jest wolne ( doczekać się na akcent taktowy po 9 wolnych ćwierćnutach....hmmm miałbym problem) do nagrania zastosowałbym 6/4 (jeśli średnio wolno ) a jeśli bardzo wolno to 3/4.
( no chyba że nie uzywacie metronomu i wszystko i tak grane jest na "czuja" )
Jeśli trzeba to potem przelać na zapis nutowy, to po nagraniu można przeedytować metrum dla Score'u
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
A teraz ja !!!
Jak to samo zrobić w Cool Edit ?
Malin
Malin
Posiadam wydaną autorską płytkę w klimacie przyjemnego dla ucha rocka. Sprzedaję komputery.
...A teraz ja !!!
Malin...
Też bym chciał wiedzieć, mam kawałek w którym prawie cały czas idzie 7/4, ale dwa razy wchodzi 5/4 i źle to grać, gdy metronom bije cały czas 7/4.
Malin...
Też bym chciał wiedzieć, mam kawałek w którym prawie cały czas idzie 7/4, ale dwa razy wchodzi 5/4 i źle to grać, gdy metronom bije cały czas 7/4.
www.surogat.pl