Zróżnicowane metrum

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
cichydd
Zróżnicowane metrum

Post autor: cichydd » niedziela 06 lip 2003, 20:13

Układam baniaki w Cubase do swojego numeru, który ma metrum naprzemiennie 9/4 i 4/4 no i nie wiem jak to zrobić żeby w oknie aranżu określic obszary o zróżnicowanym metrum w ramach jednego utworu.

Awatar użytkownika
jaś

Re: Zróżnicowane metrum

Post autor: jaś » niedziela 06 lip 2003, 23:16

...Układam baniaki w Cubase do swojego numeru, który ma metrum naprzemiennie 9/4 i 4/4 no i nie wiem jak to zrobić żeby w oknie aranżu określic obszary o zróżnicowanym metrum w ramach jednego utworu....

zaznacz master(prawa strona transportu),potem tempo track(ctrl+T)i tam znajdziesz potrzebne parametry.metrum utworu zmienia sie rysujac ołowkiem w wybranym takcie(powstaje nowa sygantura)i majac ja aktywna zmieniasz wartosci metrum.moze troche zamieszalem ale jak cos niezrozumialego to prosze,pytaj.powodzenia

Troche lubie sobie pomuzykować, ponagrywać, posłuchać tego co nagrałem, czyli krótko mówiąc, lubię obszary muzyczne.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 07 lip 2003, 01:44

OK dzieki, gra maszyna.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 07 lip 2003, 09:14

Cześć

Zasugerowałbym (nieco poza tematem ) delikatnie, patrząc na to 9/4, zastosować metrum inne a w efekcie dające to samo: tzn 3/4, lub 6/4. Nie wiem jak Wy ale mnie by było dość ciężko wyczuć puls utworu na 9/4 zwłaszcza jesli tempo jest wolne ( doczekać się na akcent taktowy po 9 wolnych ćwierćnutach....hmmm miałbym problem) do nagrania zastosowałbym 6/4 (jeśli średnio wolno ) a jeśli bardzo wolno to 3/4.

( no chyba że nie uzywacie metronomu i wszystko i tak grane jest na "czuja" )

Jeśli trzeba to potem przelać na zapis nutowy, to po nagraniu można przeedytować metrum dla Score'u
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Malin

Post autor: Malin » poniedziałek 07 lip 2003, 09:56

A teraz ja !!!

Jak to samo zrobić w Cool Edit ?

Malin
Posiadam wydaną autorską płytkę w klimacie przyjemnego dla ucha rocka. Sprzedaję komputery.

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 07 lip 2003, 14:38

...A teraz ja !!!

Jak to samo zrobić w Cool Edit ?

Malin...

Też bym chciał wiedzieć, mam kawałek w którym prawie cały czas idzie 7/4, ale dwa razy wchodzi 5/4 i źle to grać, gdy metronom bije cały czas 7/4.
www.surogat.pl

ODPOWIEDZ