Przycinanka w Cubasie - praca dysku

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
melwin
Przycinanka w Cubasie - praca dysku

Post autor: melwin » poniedziałek 24 lis 2008, 10:44

przycina mi w cubasie dzwiek , kiedy zapala sie praca dysku ! Mam quada z 4gb ramu , nowe dyski a na tym vista .
Wczesniej bylo ok jednak coraz czesciej sie to zdarza ,
Panowie co moze tak na ten dysk wplywac ? ktos miewal podobne objawy ?

Awatar użytkownika
panisher

Re: Przycinanka w Cubasie - praca dysku

Post autor: panisher » poniedziałek 24 lis 2008, 11:28

witam, na początku może sprawdź w menadżerze zadań (alt + ctrl + del) w zakładce wydajność - kiedy i jaki skok wydajności odnotowujesz, potem spróbuj w zakładce procesy zamykać poszczególne programy (tylko ostrożnie i rozważnie żeby biedy nie narobić) i sprawdzaj jak to się ma do wydajności, być może któryś program lub inny element pobiera tyle mocy obliczeniowej, a jeżeli to nie to, w takim razie pozostaje Ci posprawdzać aktualizacje cubase (może masz stery nie pod viste ;) ), posprawdzaj wszystkie inne sterowniki a w ostateczności wywal viste przez okno i zainstaluj xp jak pan Bóg przykazał, bo nie obrażając nikogo ani polityki microsoftu vista na dzień dzisiejszy to chłam jakich mało

melwin

Post autor: melwin » poniedziałek 24 lis 2008, 11:40

dzieki oblookam tam przy zegarku co sie tam kroi , jednak z tą vistą przez okno moglym dyskutowac !
co nie oznacza ze jest idealna ale xp do idealu ma troche dalej ;) ,
po za tym czekam na win7 a vista chyba podzieli los np win milenium !

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 24 lis 2008, 12:57

nic nie podzieli - ME to bylo dziadostwo i ciezko nawet bylo zainstalowac nieraz - vista wypada lepiej od xp i dziala stabilniej(wysypka explorera to rzadkosc a bluescreen to juz wogole ewenement - widzialem go raz przez pol roku bo bawilem sie niepoprawnymi sterownikami)

sprawdz czy masz wylaczonego windows defendera i wylaczone jego skanowanie dysku
sprawdz czy masz indeksacje wylaczona - nie tylko windowsa ale i dodatkowych programow
no i jaka latencja?jak bardzo niska to zwieksz odrobinke - ty nie odczujesz a komputerowi bedzie latwiej

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 24 lis 2008, 12:58

sproboj zwiekszyc bufor dysku
wylacz indeksacje plikow
sprawdz czy dysk jest w trybie DMA czy PIO
etc.... :)

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » poniedziałek 24 lis 2008, 13:14

...przycina mi w cubasie dzwiek , kiedy zapala sie praca dysku ! Mam quada z 4gb ramu , nowe dyski a na tym vista .
Wczesniej bylo ok jednak coraz czesciej sie to zdarza ,
Panowie co moze tak na ten dysk wplywac ? ktos miewal podobne objawy ?...
Ja kiedys mialem taki problem na XP i byla to wina jakiegos wirusa\\trojana ktory co jakis czas zapychal dysk, słupek w cubase skakal na 100% i przycinka.Przeskanowalem antywirem i pomoglo.

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » poniedziałek 24 lis 2008, 13:30

oczywiscie kazdy ma swoje zdanie, aczkolwiek na XP w moim kompie w zyciu nie widzialem bluescreena, a dropy w cubasie skonczyli mi sie jak zakupilem wiecej ramu i kupilem porzadny interfejs na fire wire
a do visty i obecnej polityki microsoftu chyba nigdy juz sie nie przekonam,
ale nie zamierzam sie o to klocic

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 24 lis 2008, 13:32

...nic nie podzieli - ME to bylo dziadostwo i ciezko nawet bylo zainstalowac nieraz - vista wypada lepiej od xp i dziala stabilniej(wysypka explorera to rzadkosc a bluescreen to juz wogole ewenement - widzialem go raz przez pol roku bo bawilem sie niepoprawnymi sterownikami)

To chyba trochę kwestia kultury i rozsądku użytkowania. Chętnie spróbuję Vistę czy Windows 7 w pewnym momencie, na razie pracuję sobie głównie na XP x64, i XP Pro 32bit. Explorerowi zdarza się zawiesić - owszem, może dwa razy w miesiącu, a niebieski ekran widziałem może raz przez dwa i pół roku i to przez ryzykowne zabawy w Biosie. Oczywiście mam też system do zabawy, gdzie mam dużo dziadów poinstalowanych i tam się problemy zdarzają częściej.

Niemniej jednak, dobrze słyszeć, że niektórym Vista się sprawdza. Warto dać szansę.

Wracając do tematu, dobrze by było wiedzieć w jakich sytuacjach zdarzają Ci się problemy. Czy odtwarzasz tylko audio? Czy masz dużo wtyczek wpiętych?

- Piotr

ODPOWIEDZ