serwis Cakewalk - zostałem olany

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
vandoren
serwis Cakewalk - zostałem olany

Post autor: vandoren » piątek 10 paź 2008, 09:12

Roku temu kupiłem Sonara 6 Home Studio XL (legal, nie na ebayu . Dokonałem jego rejestracji tzn. wpisałem serial i drogą emailową otrzymałem nr aktywacyjny. Program śmiga. Jakiś czas temu dostałem via email ofertę upgradu Dimension LE na Dimension Pro z kodem promocyjnym. Jako że wychodziło to naprawdę tanio, zdecydowałem się na upgrade, ale niestety na ekranie pojawił się komunikat "You are not eligible to buy the following item: Dimension Pro Upgrade from Dimension LE". Ups! Pomyślałem, że to pewnie dlatego, że nie mam założonego konta w serwisie zakupowym „Cakewalk”, więc system nie rozpoznaje mnie jako użytkownika Sonara, i dlatego nie mogę zrobić upgradu. Utworzyłem więc konto z tym samym emailem, który podawałem przy rejestracji Sonara, ale niestety w pozycji „my registrations” w tymże koncie nie ma żądnych danych na temat użytkowania przeze mnie Sonara i nie mogę już ich uzupełnić wpisując je, bo przecież samego Sonara już wcześniej zarejestrowałem, więc nie dziwota że wyskoczył mi komunikat w stylu „numer seryjny jest już zarejestrowany. Napisałem więc email do serwisu Cakewalka i otrzymałem zdawkową odpowiedź żebym założył konto z adresem emailowym podawanym przy rejestracji Sonara (a zrobiłem to już przed wysłaniem emaila do nich !) i wtedy będzie miodzio i będę mógł widzieć swoje rejestracje i robić upgrady. Oczywiście jak nie trudno się domyślić nic takiego się nie stało, konto mam z tym samym emailem co przy rejestracji Sonara, ale o tym żebym był jego użytkownikiem nie ma w nim ani śladu i z opisanych wyżej powodów nie mogę sam tego uzupełnić. Nowego konta z tym emailem też nie mogę utworzyć, logiczne - "Your account cannot be created due to duplicate GP CustomerID, please Contact the website administrator". Napisałem więc do nich kolejny email, szczegółowo opisując problem, a po 2 tygodniach kolejny. Odpowiedzi nie ma i pewnie nie będzie, czyli sytuacja jest patowa. Nie pisze tego żeby zapytać Was „co robić” bo to co było można już zrobiłem (chyba że ktoś ma inne zdanie, to bardzo proszę o konkrety), ale raczej ku przestrodze. Szkoda mi trochę Sonara, bo bardzo lubię ten program, ale niewykluczone że nie będę kupował nowszych wersji tylko po prostu zmienię tego DAW’a na inny za jakiś czas.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Re: serwis Cakewalk - zostałem olany

Post autor: Kubańczyk » piątek 10 paź 2008, 09:27

Spróbuj popytać w rolandzie, w końcu cakewalk jest pod skrzydełkami rolka. powodzenia! a co do dawów to live jest godny polecenia.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

vandoren

Post autor: vandoren » piątek 10 paź 2008, 09:35

...Spróbuj popytać w rolandzie, w końcu cakewalk jest pod skrzydełkami rolka. powodzenia! a co do dawów to live jest godny polecenia....
myślisz? tzn. chodzi Ci o polskiego dystrybutora u którego kupowałem program? czy Roland Polska, czy jeszcze coś innego?
Live moze tak, ale pewnie nie wczesniej niż przy 9-10 edycji, Sonar na razie mi starcza, szkodą ze taki syf odstawili

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 10 paź 2008, 09:48

Vandoren.
Przede wszytskim:
1.Gdzie zarejestrowałeś swojego Sonara?
2. Czy w dalszym ciągu masz dostęp do tego konta?
3. Jeśli tak, to czy jest tam Twój wpis z rejestracją Sonara 6 Home?
4. Jeśli nie to musisz pytać tego, u kogo rejestrowałeś Sonara 6
5. Skoro Cakewalk poradził utworzenie nowego konta z tym samym e-mailem, to zrób tak. Uważaj na dwie sprawy: amerykański serwer rejestrujący ma swoje konta, europejski ma swoje i world wide ma również swoje.
6. Nie ma sensu szukać swoich rejestracji w tych "regionach", na których zezwolono Ci na utworzenie konta z tym samym mailem, bo tam po prostu nigdy wczesniej Twojego adresu nie było.
7. Szukaj tam, gdzie system Ci pieje że jest już taki user. Skoro więc jest to wystarczy się do niego dobrać. Jesli nie masz dostępu do niego, mimo wpisania poprawnego maila, po prostu wyslij zapytanie typu "lost password". W trymiga dostaniesz odpowiedź bo to robią automaty,a nie ludzie. Wtedy jesteś w domu.
Ja miałem tak samo, bo mi się pokręciły Ameryka z Europą i tez sobie zdublowałem konta, robiąc przy tym sporo zamętu. Teraz jest OK.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

vandoren

Post autor: vandoren » piątek 10 paź 2008, 10:32

...Vandoren.
Przede wszytskim:
1.Gdzie zarejestrowałeś swojego Sonara?
tutej:
http://cakewalk.com/Register/default.asp?PID=

2. Czy w dalszym ciągu masz dostęp do tego konta?
tak, loguje się emailem który podałem przy rejestracji i hasłem

3. Jeśli tak, to czy jest tam Twój wpis z rejestracją Sonara 6 Home?
nie, próbowałem to sam uzupełnić, ale pojawił się komunikat, że serial został zarejestrowany - bo został - rok temu przeze mnie jak rejestrowałem program pod linkiem z pkt. 1

4. Jeśli nie to musisz pytać tego, u kogo rejestrowałeś Sonara 6
no właśnie pytałem serwisu cakewalka, tam przy zalogowaniu jest taka opcja

5. Skoro Cakewalk poradził utworzenie nowego konta z tym samym e-mailem, to zrób tak. Uważaj na dwie sprawy: amerykański serwer rejestrujący ma swoje konta, europejski ma swoje i world wide ma również swoje.
zrobiłem to wczesniej, przed wsyłaniem prośby o pomoc, bo myślałem że w tym rzecz, oni w mailu poradzili mi właśnie żebym utworzył konto (a jak pisałem zrobiłem to wczesniej), wiec nie mogłem utworzyć konta z loginem z mojego maila po raz drugi

6. Nie ma sensu szukać swoich rejestracji w tych "regionach", na których zezwolono Ci na utworzenie konta z tym samym mailem, bo tam po prostu nigdy wczesniej Twojego adresu nie było.
...hmmmm,to nie bardzo wiem gdzie mam szukać; z tego co widzę konta są 2:
- w sklepie (ze strony wchodzi się przez "purchase" - i tu mam własnie to konto, wcześniej wybieram też walutę))
- i wejscie z głównej strony, z lewej strony ekrany
to są jakieś 2 osobne konta?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 10 paź 2008, 10:44

W takim razie są dwa możliwe scenariusze:

1. Skoro Twoje konto, utworzone wcześniej (przy zakupie S6) działa w oparciu o te same parametry co wtedy i mimo tego nie zawiera danych o rejetstracji S6 to występuje powszechnie odnotowywany na forum Sonara fakt, że im się coś w bazach poprzyło i oni teraz "just trying to fix it"
2. Jeśli zaś to konto w które zaglądasz (mimo podania tego samego maila i hasła) nie zawiera danych o rejestracji S6 to możliwe jest że TO NIE JEST TO KONTO (domyślam się, że Twoje jest gdzie indziej np. na amerykańskim serwerze....)
3. Pozostaje jeszcze opcja LIKWIDACJI wszytskich Twoich kont i założenie nowego i zrejestrowanie S6 od początku.

Nic innego nie umiem poradzić. Mnie się udało pokonac ten problem.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

vandoren

Post autor: vandoren » piątek 10 paź 2008, 10:49

...W takim razie są dwa możliwe scenariusze:

1. Skoro Twoje konto, utworzone wcześniej (przy zakupie S6) działa w oparciu o te same parametry co wtedy i mimo tego nie zawiera danych o rejetstracji S6 to występuje powszechnie odnotowywany na forum Sonara fakt, że im się coś w bazach poprzyło i oni teraz "just trying to fix it"
2. Jeśli zaś to konto w które zaglądasz (mimo podania tego samego maila i hasła) nie zawiera danych o rejestracji S6 to możliwe jest że TO NIE JEST TO KONTO (domyślam się, że Twoje jest gdzie indziej np. na amerykańskim serwerze....)
3. Pozostaje jeszcze opcja LIKWIDACJI wszytskich Twoich kont i założenie nowego i zrejestrowanie S6 od początku.

Nic innego nie umiem poradzić. Mnie się udało pokonac ten problem.

pozdrowienia...
teraz właśnie widze że można mieć dwa konta - to które utworzyłem robiłem "w strefie euro" (taką wybierałem walutę) - to jest właśnie to konto o którym pisałem, że nie ma na nim info że jestem użytkowniekiem sonara; a teraz wszedłem też z głównej strony w "log in" i jestem w trakcie zakładania nowego konta - w ogóle tutaj nie ma Polski do wyboru, więc chyba wybiorę USA, wtedy teoretycznie powinienem mieć info ze jestem "registered user"

ad.3 - można w ogóle zrobić coś takiego? przecież serial jest juz zarejestrowany...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 10 paź 2008, 11:01

ad.3 - można w ogóle zrobić coś takiego? przecież serial jest juz zarejestrowany......
no tu jest właśnie pies pogrzebany - skoro Twój serial jest już zarejestrowany to teoretycznie wszystko gra, bo Twoje dane gdzieś są - pytanie tylko: GDZIE?

Spróbuj najpierw zalogowac się na swoje konto ze stron amerykańskich

vandoren

Post autor: vandoren » piątek 10 paź 2008, 11:07

...ad.3 - można w ogóle zrobić coś takiego? przecież serial jest juz zarejestrowany......
no tu jest właśnie pies pogrzebany - skoro Twój serial jest już zarejestrowany to teoretycznie wszystko gra, bo Twoje dane gdzieś są - pytanie tylko: GDZIE?

Spróbuj najpierw zalogowac się na swoje konto ze stron amerykańskich

...
jedna rzecz- piszesz "ze stron amerykańskich" - a są europejskie? wydaje mi się ze jest 1 strona - cakewalk.com

nie mogę sie zalogować ze "stron amerykanskich", wiedze ze mogę co najwyżej utworzyć nowe konto - i tu jest problem bo muszę podać adres, nie ma Polski do wyboru, mam go wymyślić?

jeśli chodzi o zmianę hasła - zrobiłem reset, dostałem nowe na email podany w trakcie rejestracji i jest to hasło do konta "europejskiego" na którym jest lipa, czyli brak danych o rejestracji

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 10 paź 2008, 11:14

czyli wygląda na scenariusz 1

http://store.cakewalk.com/b2cus/Login.aspx to okno logowania USA

http://store.cakewalk.com/b2ceuro/Login.aspx to okno logowania UE

ODPOWIEDZ