Cubase LE/SX - przerywa nagrywanie
Witam wszystkich forumowiczow.
Mam niewiarygodnie irytujacy problem z Cubase'm. Mianowicie, podczas nagrywania program po paru/-nastu sekundach postanawia przerwac nagrywanie.
Za pierwszym razem uzywalem Cubase 3 SX i zwyklego mikrofonu podlaczonego do karty Creative USB Soundblaster 2 NX. Kiedy wlaczalem nagrywanie, Cubase samoistnie je wylaczal po losowo wybranym czasie, ale kontynuowal podroz po listwie czasowej. Czasem tez wyskakiwal error, ktorego tresci nie pamietam.
Ale teraz ten problem jest jeszcze bardziej denerwujacy. Kupilem interfejs Alesis IO|26, wszystko ladnie zainstalowane. Podlaczylem 7 mikrofonow (nagrywam perkusje). I podczas nagrywania w Cubase LE po losowym czasie dzieje sie to samo co wyzej, przestaje nagrywac, ale dalej idzie po listwie. Zaden error nie wyskakuje.
W Cubase mam ustawione sterowniki ALESIS.
Drugim problemem jest to, ze kiedy odsluchuje nagranie w Cubasie czasem sie tnie, wystepuja trzaski itp. Natomiast po konwersji do .mp3 i puszczeniu tego w playerze (winamp) wszystko gra normalnie.
W ustawieniach Device Setup -> VST Multitrack mam:
Number of disk buffers : 10 [nie wiem co to znaczy, ktos moze mi wytlumaczyc ? Przeczytalem, ze warto zmienic na 10 z 2]
Disk Buffer Size : 256kb
Audio Priority : Very High
Parametry komputera:
Acer Aspire 5021 WLMi
AMD Thurion Mobile 1.6 Ghz
1 GB RAM
PS.
Interfejs podlaczam do dysku zewnetrznego, ktory jest podlaczony do kompa przez FW.
Mam niewiarygodnie irytujacy problem z Cubase'm. Mianowicie, podczas nagrywania program po paru/-nastu sekundach postanawia przerwac nagrywanie.
Za pierwszym razem uzywalem Cubase 3 SX i zwyklego mikrofonu podlaczonego do karty Creative USB Soundblaster 2 NX. Kiedy wlaczalem nagrywanie, Cubase samoistnie je wylaczal po losowo wybranym czasie, ale kontynuowal podroz po listwie czasowej. Czasem tez wyskakiwal error, ktorego tresci nie pamietam.
Ale teraz ten problem jest jeszcze bardziej denerwujacy. Kupilem interfejs Alesis IO|26, wszystko ladnie zainstalowane. Podlaczylem 7 mikrofonow (nagrywam perkusje). I podczas nagrywania w Cubase LE po losowym czasie dzieje sie to samo co wyzej, przestaje nagrywac, ale dalej idzie po listwie. Zaden error nie wyskakuje.
Drugim problemem jest to, ze kiedy odsluchuje nagranie w Cubasie czasem sie tnie, wystepuja trzaski itp. Natomiast po konwersji do .mp3 i puszczeniu tego w playerze (winamp) wszystko gra normalnie.
W ustawieniach Device Setup -> VST Multitrack mam:
Number of disk buffers : 10 [nie wiem co to znaczy, ktos moze mi wytlumaczyc ? Przeczytalem, ze warto zmienic na 10 z 2]
Disk Buffer Size : 256kb
Audio Priority : Very High
Parametry komputera:
Acer Aspire 5021 WLMi
AMD Thurion Mobile 1.6 Ghz
1 GB RAM
PS.
Interfejs podlaczam do dysku zewnetrznego, ktory jest podlaczony do kompa przez FW.
Re: Cubase LE/SX - przerywa nagrywanie
Włącz "system latency compensation" w" alesis firewire control panel" i wtedy problem zniknie....
[Post edytowany przez Admina w dniu 07/10/2008]
[Post edytowany przez Admina w dniu 07/10/2008]
....
I podczas nagrywania w Cubase LE po losowym czasie dzieje sie to samo co wyzej, przestaje nagrywac, ale dalej idzie po listwie.
Co znaczy stwierdzenie "po losowym czasie" ?
Zmień ustawienia latencji w oprogramowaniu karty Alesis. Dokładny poziom latencjisprawdzisz w Cubasie w Device setup. Ja nan ustawione na:
Input latency : lekko ponad 6 ms
Output latency: chyba 12 ms (jeśli dobrze pamiętam)
Acha, ja zainstalowałem nowe sterowniki do karty, pobrane ze strony producenta.
W moim przypadku takie ustawienia pozwoliły na nagrywanie 8 śladów w jednym czasie.
I podczas nagrywania w Cubase LE po losowym czasie dzieje sie to samo co wyzej, przestaje nagrywac, ale dalej idzie po listwie.
Co znaczy stwierdzenie "po losowym czasie" ?
Zmień ustawienia latencji w oprogramowaniu karty Alesis. Dokładny poziom latencjisprawdzisz w Cubasie w Device setup. Ja nan ustawione na:
Input latency : lekko ponad 6 ms
Output latency: chyba 12 ms (jeśli dobrze pamiętam)
Acha, ja zainstalowałem nowe sterowniki do karty, pobrane ze strony producenta.
W moim przypadku takie ustawienia pozwoliły na nagrywanie 8 śladów w jednym czasie.
Po losowym czasie = nie ma prawidłowosći jesli chodzi o czas, po ktorym nagrywanie zostaje przerwane. Czasem jest to 5 sekund, czasem 15, a dwa razy udalo sie nagrac "az" 45 sekund.
Dzisiaj odeslalem interfejs do reklamacji (uszkodzony potencjometr) i jak tylko dojdzie nowy to wyprobuje Wasze porady.
Wielkie dzieki i chetnie poslucham innych pomyslow.
Dzisiaj odeslalem interfejs do reklamacji (uszkodzony potencjometr) i jak tylko dojdzie nowy to wyprobuje Wasze porady.
Wielkie dzieki i chetnie poslucham innych pomyslow.
Niestety problem caly czas wystepuje. Po zainstalowaniu najnowszych sterownikow w Cubasie nie moge wybrac sterownika dzwieku ASIO Alesis (jak jest proponowane w instrukcji) - po wybraniu wyskakuje ERROR opening handle to Dicell: 2.
Moge wybrac tylko sterownik Alesis Firewire. Jednak po wybraniu moj problem nie ustapil. Znow przerywa po wlaczeniu nagrywania na 7 sladach.
Do tego, po zainstalowaniu nowych sterownikow w Panelu Sterowania -> Dzwiek u Urzadzenia Audio -> nie widac alesis w zakladce Audio ani Glos (ze starymi sterownikami to dzialalo) natomiast komputer widzi interfejs i wyswietla w menadzerze urzadzen.
Wlaczylem Reaper'a i tam moge nagrywac na 2 slady (nie wiem jak wlaczyc wiecej) i wszystko idzie ladnie [nagrane na 2 pojemnosciowki].
Pomocy ! =(
PS.
System latency compensation ustawialem kolejno na Low / Medium / High - nic nie pomoglo
Moge wybrac tylko sterownik Alesis Firewire. Jednak po wybraniu moj problem nie ustapil. Znow przerywa po wlaczeniu nagrywania na 7 sladach.
Do tego, po zainstalowaniu nowych sterownikow w Panelu Sterowania -> Dzwiek u Urzadzenia Audio -> nie widac alesis w zakladce Audio ani Glos (ze starymi sterownikami to dzialalo) natomiast komputer widzi interfejs i wyswietla w menadzerze urzadzen.
Wlaczylem Reaper'a i tam moge nagrywac na 2 slady (nie wiem jak wlaczyc wiecej) i wszystko idzie ladnie [nagrane na 2 pojemnosciowki].
Pomocy ! =(
PS.
System latency compensation ustawialem kolejno na Low / Medium / High - nic nie pomoglo
Właśnie zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz. Ustawiłem Alesis jako główną kartę dzwiękową (wystarczyło ustawić System Sound w Alesis Control Panel na enable), ale kiedy puszczam muzykę, leci ona przez jakies 10 sekund, a potem sie wylacza....
Druga karta (creative audigy) gra normalnie.
Druga karta (creative audigy) gra normalnie.
w Cubasie nie moge wybrac sterownika dzwieku ASIO Alesis (jak jest proponowane w instrukcji) - po wybraniu wyskakuje ERROR opening handle to Dicell: 2.
Nie mam zielonego pojecia, co oznacza ten blad, ale jezeli nie mozesz wybrac sterownikow, to interfejs jest niewlasciwie zainstalowany...
Nie mam zielonego pojecia, co oznacza ten blad, ale jezeli nie mozesz wybrac sterownikow, to interfejs jest niewlasciwie zainstalowany...
...w Cubasie nie moge wybrac sterownika dzwieku ASIO Alesis (jak jest proponowane w instrukcji) - po wybraniu wyskakuje ERROR opening handle to Dicell: 2.
Nie mam zielonego pojecia, co oznacza ten blad, ale jezeli nie mozesz wybrac sterownikow, to interfejs jest niewlasciwie zainstalowany......
Tak dzieje sie tylko przy nowych sterownikach. Przeinstalowywalem go juz chyba z 5 razy i nie ma postepu.
Nie mam zielonego pojecia, co oznacza ten blad, ale jezeli nie mozesz wybrac sterownikow, to interfejs jest niewlasciwie zainstalowany......
Tak dzieje sie tylko przy nowych sterownikach. Przeinstalowywalem go juz chyba z 5 razy i nie ma postepu.
...Druga karta (creative audigy) gra normalnie....
Ano właśnie, wypierd... tę kartę z systemu. I to możliwie ze wszystkimi przydatkami choć nie będzie z tym łatwo!
Zresetuj system, a potem jeszcze raz zainstaluj jak się należy stery Alesisa.
[addsig]
Ano właśnie, wypierd... tę kartę z systemu. I to możliwie ze wszystkimi przydatkami choć nie będzie z tym łatwo!
Zresetuj system, a potem jeszcze raz zainstaluj jak się należy stery Alesisa.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
OK, Creative odinstalowany i faktycznie teraz Alesis dziala ladnie jako karta.
Dzieki =)
Ale nadal nie da sie nagrywac - przerywa nagrywanie po chwili od rozpoczecia.
Dzieki =)
Ale nadal nie da sie nagrywac - przerywa nagrywanie po chwili od rozpoczecia.