MAC - jak to możliwe?
- stevelukather
Jak w tytule,ze ta sama sesja odpalona pod Nuendo 4 na moim MacBookPro 2.33Ghz D2C i 3Gb RAM-OSX Tiger,obciaza procesor ok 80% i szarpie dzwiekiem,a na ASUS F3J 1.83GHz DC i 1Gb RAM,Win Vista 32 Home Basic ok 40%.To koniec mojej milosci do Apple,mam w d...ich gwiezdna szybkosc.Od paru godzin Nuendo chodzi mi na Vista bez szarpania i nie zwisla mi ani razu mimo,ze dokladalem VW2 zeby zarznac procesor.No i roznica w cenie jakies 5 tys PLN za ktore mozna kupic full wypas UAD 2.
[addsig]
[addsig]
Re: MAC - jak to możliwe?
Z tego co pamietam to nie twoje pierwsze przeboje z Maciem
Jak widac mozliwe... podejzewam ze to moze kwestia sterownikow... a moze cos z twoim maciem jest nie tak po prostu...

Jak widac mozliwe... podejzewam ze to moze kwestia sterownikow... a moze cos z twoim maciem jest nie tak po prostu...
Maka mialem juz quadre 650 z AMII i SoundDesignerem. Mialem Pro-Toolsa na maku, wraz z upgradem do HD przeszedlem na peceta. Nie zaluje, wrecz przeciwnie.
- stevelukather
Dziwi mnie tylko to,ze to stary laptop jest,ma 2 lata,nawet to nie jest C2D tylko DC,Centrino Duo,ramu ma mniej o 2Gb a mimo wszystko akurat z Nuendo i tona wtyczek PSP(ktore naleza raczej do procozernych)sadzi lepiej niz komputer z mocniejszym procem i wieksza iloscia ramu.Ja w sumie Apple kupilem,bo chcialem miec nowego Logica i tak od paru lat,a teraz sprzedalem Logica i przy Nuendo 4 Appla moge wyrzucic przez okno,co chyba zrobie.....zartuje,bede mial zaj.....kompa za 8 tys do przegladania internetu,do tego sie super nadaje.Nie trzeba antywira,szybciej sie odpala,OSX 30 sek a Vista ok 5 min.Ewidentnie,dzisiaj juz wiem,ze wiecej nie kupie zadnego Apple'a z ich najszybszymi prockami na swiecie i cala to zas.....otoczka nie majaca pokrycia w faktach.Jesli tylko Vista bedzie stabilna(trzeba bardzo duzo RAMU miec w kompie),to z MBP naprawde zrobie multimedialny komputer dla mojej zonki.Mam juz dosc tego uzerania sie z komputerami.Na pewno nie za tyle kasy.
[addsig]
[addsig]
...Dziwi mnie tylko to,ze to stary laptop jest,ma 2 lata,nawet to nie jest C2D tylko DC,Centrino Duo,ramu ma mniej o 2Gb a mimo wszystko akurat z Nuendo i tona wtyczek PSP(ktore naleza raczej do procozernych)sadzi lepiej niz komputer z mocniejszym procem i wieksza iloscia ramu.Ja w sumie Apple kupilem,bo chcialem miec nowego Logica i tak od paru lat,a teraz sprzedalem Logica i przy Nuendo 4 Appla moge wyrzucic przez okno,co chyba zrobie.....zartuje,bede mial zaj.....kompa za 8 tys do przegladania internetu,do tego sie super nadaje.Nie trzeba antywira,szybciej sie odpala,OSX 30 sek a Vista ok 5 min.Ewidentnie,dzisiaj juz wiem,ze wiecej nie kupie zadnego Apple'a z ich najszybszymi prockami na swiecie i cala to zas.....otoczka nie majaca pokrycia w faktach.Jesli tylko Vista bedzie stabilna(trzeba bardzo duzo RAMU miec w kompie),to z MBP naprawde zrobie multimedialny komputer dla mojej zonki.Mam juz dosc tego uzerania sie z komputerami.Na pewno nie za tyle kasy.
...
Jak będziesz kupował kolejnego kompa to najlepiej kup sprzęt o jedną generację wstecz... jest sprawdzona, tania i dopracowana. Nie leć na nowości bo będziesz się użerał przez jakiś czas aż dopracują sterowniki, gorzej jak się okaże że to był niewypał i zostaniesz badziewiem. Ale to nie reguła... trzeba mieć wyczucie i trochę powściągliwości.
...
Jak będziesz kupował kolejnego kompa to najlepiej kup sprzęt o jedną generację wstecz... jest sprawdzona, tania i dopracowana. Nie leć na nowości bo będziesz się użerał przez jakiś czas aż dopracują sterowniki, gorzej jak się okaże że to był niewypał i zostaniesz badziewiem. Ale to nie reguła... trzeba mieć wyczucie i trochę powściągliwości.
- Miłaszewski
Stevelukather - obserwujac widze ze lubisz eksperymentowac z roznymi nowosciami rynkowymi. Ciagle zmiany nie wplywaja dobrze na stabilnosc twojej pracy. Pewne rzeczy mozna sprawdzic czytajac fora internetowe - nie od dzis wiadomo, ze programy Steinberg dzialaja fatalnie na OSX i do programow tej firmy najlepiej miec PC.
[addsig]
[addsig]
- stevelukather
...Stevelukather - obserwujac widze ze lubisz eksperymentowac z roznymi nowosciami rynkowymi. Ciagle zmiany nie wplywaja dobrze na stabilnosc twojej pracy. Pewne rzeczy mozna sprawdzic czytajac fora internetowe - nie od dzis wiadomo, ze programy Steinberg dzialaja fatalnie na OSX i do programow tej firmy najlepiej miec PC.
...
Nie tylko Steinberg,Logic tez nie chodzi dobrze,cala ta wielka opowiesc o gwiezdnej szybkosci jest mitem,zauwaz jak oni robia porownania mocy nowych procesorow,za przyklad daja procek z przed 10 lat i wtedy im wychodzi ze nowy Intel pracuje pod jakims programem 2-3 razy szybciej,ale nie ma testow procka miedzy 2.33 a 2.5 bo roznica nie jest tak porazajaca i nie usprawiedliwia to wydania znow 7 tys na nowy komputer.Ja nie lubie zmieniac platform,programow ale po tylu latach Logic tak mnie wkurzyl,ze przesiadlem sie na Nuendo o czym juz dawno myslalem,chcialem PT HD ale wydawac ponad 30 tys,bez sensu.PT LE nie wchodzil w rachube bo i kompensacji opoznien nie ma i za wszystko trzeba dodatkowo placic,wychodzi duzo drozej niz Nuendo,no i nie jestm przywiazany do jakigos przetwornika Digi.Akurat Nuendo dobrze chodzi na Apple,tylko ze przez przypadek pozyczylem od kumpla lapa Asusa z Vista,zeby sie pobawic,wlasnie chcialem zobaczyc jak Vista dziala w porownaniu z XP i OSX,no i wyszlo,ze pod Vista osiagi na slabszym procku sa lepsze niz na mocniejszym Intelu pod OSX.Wiec gdzie ta gwiezdna szybkosc Apple,tak szumnie podkreslana na kazdym kroku?Jak masz PT HD to tak naprawde moc obliczeniowa komputera obchodzi cie mniej,bo cale to bagno obliczaja karty HD Accel,czy sie myle,natomiast przy pracy natywnej niestety trzeba miec maszyne przez duze M.Wlasnie przez to wszystko zastanawiam sie nad sesnem wydawania 8 tys na Maca Pro,skoro porty FW w tych kompach nie domagaja,z Leopardem do dzis sa problemy i tu masz racje Jacek,juz nie potrzebuje jablka,zeby pracowac na Steinbergu,musialem miec Apple bo Logic,ktorego chcialem nowego jest tylko na OSX.Tyle.
[addsig]
...
Nie tylko Steinberg,Logic tez nie chodzi dobrze,cala ta wielka opowiesc o gwiezdnej szybkosci jest mitem,zauwaz jak oni robia porownania mocy nowych procesorow,za przyklad daja procek z przed 10 lat i wtedy im wychodzi ze nowy Intel pracuje pod jakims programem 2-3 razy szybciej,ale nie ma testow procka miedzy 2.33 a 2.5 bo roznica nie jest tak porazajaca i nie usprawiedliwia to wydania znow 7 tys na nowy komputer.Ja nie lubie zmieniac platform,programow ale po tylu latach Logic tak mnie wkurzyl,ze przesiadlem sie na Nuendo o czym juz dawno myslalem,chcialem PT HD ale wydawac ponad 30 tys,bez sensu.PT LE nie wchodzil w rachube bo i kompensacji opoznien nie ma i za wszystko trzeba dodatkowo placic,wychodzi duzo drozej niz Nuendo,no i nie jestm przywiazany do jakigos przetwornika Digi.Akurat Nuendo dobrze chodzi na Apple,tylko ze przez przypadek pozyczylem od kumpla lapa Asusa z Vista,zeby sie pobawic,wlasnie chcialem zobaczyc jak Vista dziala w porownaniu z XP i OSX,no i wyszlo,ze pod Vista osiagi na slabszym procku sa lepsze niz na mocniejszym Intelu pod OSX.Wiec gdzie ta gwiezdna szybkosc Apple,tak szumnie podkreslana na kazdym kroku?Jak masz PT HD to tak naprawde moc obliczeniowa komputera obchodzi cie mniej,bo cale to bagno obliczaja karty HD Accel,czy sie myle,natomiast przy pracy natywnej niestety trzeba miec maszyne przez duze M.Wlasnie przez to wszystko zastanawiam sie nad sesnem wydawania 8 tys na Maca Pro,skoro porty FW w tych kompach nie domagaja,z Leopardem do dzis sa problemy i tu masz racje Jacek,juz nie potrzebuje jablka,zeby pracowac na Steinbergu,musialem miec Apple bo Logic,ktorego chcialem nowego jest tylko na OSX.Tyle.
[addsig]
...nie od dzis wiadomo, ze programy Steinberg dzialaja fatalnie na OSX...
Popieram. Wygląda na to, że Steinberg ignoruje Mac. Cubase 4 ma w głębokim poważaniu 8 rdzeni mojego Mac Pro, zachowuje się jakby działał na 2, pewnie podobnie jest z Nuendo. Na szczęście "kubus" służy mi już tylko do zgrywania sesji. Jak widać Steinberg nie traktuje poważnie użytkowników makówek. Nie wiem jak Cubase działałby np. na PowerPC G5 Quad, bo nie miałem okazji tego sprawdzić osobiście.
Popieram. Wygląda na to, że Steinberg ignoruje Mac. Cubase 4 ma w głębokim poważaniu 8 rdzeni mojego Mac Pro, zachowuje się jakby działał na 2, pewnie podobnie jest z Nuendo. Na szczęście "kubus" służy mi już tylko do zgrywania sesji. Jak widać Steinberg nie traktuje poważnie użytkowników makówek. Nie wiem jak Cubase działałby np. na PowerPC G5 Quad, bo nie miałem okazji tego sprawdzić osobiście.
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection
- stevelukather
......nie od dzis wiadomo, ze programy Steinberg dzialaja fatalnie na OSX...
Popieram. Wygląda na to, że Steinberg ignoruje Mac. Cubase 4 ma w głębokim poważaniu 8 rdzeni mojego Mac Pro, zachowuje się jakby działał na 2, pewnie podobnie jest z Nuendo. Na szczęście "kubus" służy mi już tylko do zgrywania sesji. Jak widać Steinberg nie traktuje poważnie użytkowników makówek. Nie wiem jak Cubase działałby np. na PowerPC G5 Quad, bo nie miałem okazji tego sprawdzić osobiście....
Nie przejmuj sie,Logic jest Apple,a tez nie obsluguje prockow jak nalezy na maszynach 2 procesorowych,Co ciekawe,na G5 2x2.5GHz korzystajac z pluginow UAD 1 pod Logiciem 8 obciazenie prockow kompa wzrasta,nie wiem dlaczego,a pod Nuendo 4 nie.Fenomen jakis,cholera.
[addsig]
Popieram. Wygląda na to, że Steinberg ignoruje Mac. Cubase 4 ma w głębokim poważaniu 8 rdzeni mojego Mac Pro, zachowuje się jakby działał na 2, pewnie podobnie jest z Nuendo. Na szczęście "kubus" służy mi już tylko do zgrywania sesji. Jak widać Steinberg nie traktuje poważnie użytkowników makówek. Nie wiem jak Cubase działałby np. na PowerPC G5 Quad, bo nie miałem okazji tego sprawdzić osobiście....
Nie przejmuj sie,Logic jest Apple,a tez nie obsluguje prockow jak nalezy na maszynach 2 procesorowych,Co ciekawe,na G5 2x2.5GHz korzystajac z pluginow UAD 1 pod Logiciem 8 obciazenie prockow kompa wzrasta,nie wiem dlaczego,a pod Nuendo 4 nie.Fenomen jakis,cholera.
[addsig]
...
Ja się nie przejmuję, bo pracuję na Protools M-Powered, a ten bez problemów śmiga na wszystkich 8 rdzeniach
Dziwne, ale wygląda na to, że Digidesign stara się bardziej niż Apple ;)
...
Ja się nie przejmuję, bo pracuję na Protools M-Powered, a ten bez problemów śmiga na wszystkich 8 rdzeniach

IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection