Bufory w Sonarze

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Feefrock
Bufory w Sonarze

Post autor: Feefrock » niedziela 21 wrz 2008, 01:29

Czy moze ktoś szczegółowo wyjasnić na czym polega praca tych dwóch buforów? Jeden to mixing latency, on wpływa na obciążenie procesora i latencje karty z opcją buffer queue. Drugi w zakładce advanced i nazywa się I/O buffer size na dodatek są zakładki z cachowaniem przy nagrywaniu i czytaniu. A przy sterach Asio sample/buffor?

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Bufory w Sonarze

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 02:19

...Czy moze ktoś szczegółowo wyjasnić na czym polega praca tych dwóch buforów? Jeden to mixing latency, on wpływa na obciążenie procesora i latencje karty z opcją buffer queue. Drugi w zakładce advanced i nazywa się I/O buffer size na dodatek są zakładki z cachowaniem przy nagrywaniu i czytaniu. A przy sterach Asio sample/buffor? ...
Ostatnio jakis uzytkownik mnie wysmial jak wspomnialem o "buforach" co poradzic ze po naszemu to takie niefortunne słowo...

Bufor w kazdym przypadku jest to ilosc danych jaka musi być wczytana do pamieci zanim dane te zostana przetworzone, w celu zachowania płynności... im wiekszy bufor tym wieksza pewność niezakłóconej pracy kosztem zwiekszenia bezwładności i opóznienia... im mniejszy bufor tym opoznienia maleja, bezwladnosc programu spada lecz kosztem wydajności i możliwością wystapienia "dropów"

W sonarze... ustawic mozna nastepująco...
Jedno to "mixing buffer/latency" (ustawiane suwakiem, przy sterach asio niedostepne)... jest to glowny bufor calego programu... opcją "buffer que" określasz ilość "buforow" jaka ma sie znajdować w kolejce do obliczeń... razem sklada się to na calościowe opóznienie programu...
Drugi bufor w zakladce advanced odpowiedzialny jest za prace dysku w praktyce jest to wielkość pakietow zapisywanych i odczytywanych na dysk... ptaszki stosowane sa do rozwiazaywania niektorych problemow z wydajnoscia dysku (w helpie pisze ze w wiekszosci przypadkow opcje te lepiej pozostawic nieaktywne)

W momencie gdy sonar uzywa sterownikow ASIO dziala dokladnie z taka sama latencja/buforem jak intefejs audio... dlatego nic nie mozemy zmieniac...

Swoja droga wszystko to jest opisane w helpie sonara... nic tylko sie pofatygowac...

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 21 wrz 2008, 09:55

mozemy ustawiac bufory odpowiedzialne za zapis i odczyt danych z dysku
z tymze przy emu read caching powoduje tylko wieksze obciążenie nie dając nic w zamian
a write cache nie odpalalem bo dysk ma az zanadto przepustowości - przydaje się to przy wspolpracy z dyskami usb (firewire działa potokowo nie majac takich problemow jak usb)

w innym poscie pytasz sie o opoznienie - na dole okna jest manual offset przy raportowanej latencji(tylko nie pamietam czy na wdm tez jest - powinien)
dopasowywujesz w probkach

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 21 wrz 2008, 10:02

w innym poscie pytasz sie o opoznienie - na dole okna jest manual offset przy raportowanej latencji(tylko nie pamietam czy na wdm tez jest - powinien)
dopasowywujesz w probkach...
hm, no tak, tę opcje znalazłem, tylko to trezba ustawiać na ucho.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 10:30

hm, no tak, tę opcje znalazłem, tylko to trezba ustawiać na ucho....
Nie na ucho prawdopodobnie wartośc ta bedzie równa opóznieniu ustawionym na sterownikach interfejsu, albo glownej latencji sonara...

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 21 wrz 2008, 10:53

...hm, no tak, tę opcje znalazłem, tylko to trezba ustawiać na ucho....
Nie na ucho prawdopodobnie wartośc ta bedzie równa opóznieniu ustawionym na sterownikach interfejsu, albo glownej latencji sonara...
...
Hm, nie bawi mnie przestawianie dwóch parametrów 4 razy na dzień;), Wymienię stery do motu na nowsze i zobacze

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 12:11

Hm, nie bawi mnie przestawianie dwóch parametrów 4 razy na dzień;), Wymienię stery do motu na nowsze i zobacze ...
Przeciez wartosc latencji jest stala?? chyba ze przeskakujesz miedzy roznymi wartosciami probkowania...

A jeszcze jedno... a za kazdym razem gdy cos zmieniasz w ustawieniach interfejsu albo sonara... kozystajac z WDM kilkasz za kazdym razem "wave profiler"?? to dość istotne jest, tak samo restartowanie programu przy kazdej zmianie...

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 21 wrz 2008, 12:15

Przeciez wartosc latencji jest stala??

Jesli sie jej nie zmienia to jest stała. Przecież na dole jest suwak do jej ustawiania. Ja zawsze przy nagrywaniu ustawiam małą, a przy miksie maksymalną, żeby mi pary wystarczyło w procesorze

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 12:33

Jesli sie jej nie zmienia to jest stała. Przecież na dole jest suwak do jej ustawiania. Ja zawsze przy nagrywaniu ustawiam małą, a przy miksie maksymalną, żeby mi pary wystarczyło w procesorze ...
Ustawienie maksymalne latencji nie jest tez dobre... wcale nie oznacza ze wiecej z kompa wycisniesz... musisz znalesc jedno optymalne ustawienie dajace komfort przy nagrywaniu i wydajnosc przy miksie... jezdzenie co chwile suwakiem niewiele da... poza tym po to ustawiasz ta reczna kompensacje zeby nie miec zadnych przesuniec przy nagrywaniu no nie??

Ja na Athlonie 2000Xp mialem 2 bofory w kolejce i latencje przy 96kHz ustawiona na poziomie 100ms... dla tego procka bylo to optimum... ponizej byly zwiechy... powyzej instrumenty wirtualne bzikowaly...

A jesli masz problemy z wydajnoscia to uzywaj zamrazania (freeze) i miedzymiksow...
Masz opcje bounce to track... jesli stwierdzisz ze np podgrupa na ktorej masz bebny jest juz ustawiona wtedy zrzucasz ja na sciezke audio a caly folder ze sciezkami bebnow archiwizujesz... sonar wtedy w ogole tych sciezek nie widzi i nie sa one brane pod uwage przy przetwarzaniu (jesli uzyjesz "mute" sciezka nadal jest przetwarzana przez sonara)

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 21 wrz 2008, 12:45

Ustawienie maksymalne latencji nie jest tez dobre... wcale nie oznacza ze wiecej z kompa wycisniesz...

Tu sie nie mogę zgodzić. Róznica w obciążeniu jest porazająca. Średni mój projekt to 25 ścieżek i CPU w granicach 50% przy maksymalnej latencji. Przy Asio ro 2048 próbek. Jesli zjadę do połowy tego czyli 1024, CPU skacze do 75% mniej więcej. Jestem zdania, ze trezba korzystać z dobrodziejstw i pracować w komforcie, mogąc nawet w ostatniej chwili przed zgraniem dać stopkę 1db głosniej. Mając miedzyzgrania musiałbym wracać się i tacić czas.

ODPOWIEDZ