Cubase SX - export

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
lookool
Cubase SX - export

Post autor: lookool » wtorek 17 cze 2003, 07:51

Witajcie,

mam problem z Cubase SX. Na ścieżce midi mam zapisaną jakąś sekwencję dźwięków, która pięknie wybrzmiewa kiedy odtwarzam ją z poziomu Cubase SX. Chcę ją później zapisać do pliku "audio" by móc poddawać innym obróbkom. Wchodzę do menu File->Export->wybieram "Audio mixdown" i zapisuje plik do "wav".

Kiedy odsłuchuje plik już jako "wav" - tragedia..:(( Instrument nie wybrzmiewa tak jak powinien - dźwięki zostały obcięte..:(

Dlaczego tak sie dzieje ?

Kiedyś miałem Creative SB Audigy 2 i miałem taką opcję nagrywania, jak: "What U hear" i wszystko było ok. W chwili obecnej posiadam kartę, która nie ma tej opcji, ale wiem, że w jakiś sposób można zapisać sekwencję midi by dobrze wybrzmiewała - pomóżcie proszę.....jest to dla mnie bardzo ważna sprawa.

Awatar użytkownika
Niegomir.

Re: Cubase SX - export

Post autor: Niegomir. » wtorek 17 cze 2003, 08:56

...Witajcie,

mam problem z Cubase SX. Na ścieżce midi mam zapisaną jakąś sekwencję dźwięków, która pięknie wybrzmiewa kiedy odtwarzam ją z poziomu Cubase SX. Chcę ją później zapisać do pliku "audio" by móc poddawać innym obróbkom. Wchodzę do menu File->Export->wybieram "Audio mixdown" i zapisuje plik do "wav".

Kiedy odsłuchuje plik już jako "wav" - tragedia..:(( Instrument nie wybrzmiewa tak jak powinien - dźwięki zostały obcięte..:(

Dlaczego tak sie dzieje ?

Kiedyś miałem Creative SB Audigy 2 i miałem taką opcję nagrywania, jak: "What U hear" i wszystko było ok. W chwili obecnej posiadam kartę, która nie ma tej opcji, ale wiem, że w jakiś sposób można zapisać sekwencję midi by dobrze wybrzmiewała - pomóżcie proszę.....jest to dla mnie bardzo ważna sprawa.

...

Ja mam podobny problem w Cool Edit Pro, ale znalazłem sposób żeby go jakoś omijać. Po prostu zaznaczam w mikserze karty MIX STEREO, przechodzę do CEP-a i na pierwszej ścieżce umieszczam plik MIDI, włączam REC i nagrywam go już jako audio na ścieżce 2. Przy okazji poprawia się dynamika...

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
lookool

Post autor: lookool » wtorek 17 cze 2003, 09:13

Ja mam podobny problem w Cool Edit Pro, ale znalazłem sposób żeby go jakoś omijać. Po prostu zaznaczam w mikserze karty MIX STEREO, przechodzę do CEP-a i na pierwszej ścieżce umieszczam plik MIDI, włączam REC i nagrywam go już jako audio na ścieżce 2. Przy okazji poprawia się dynamika...

Pozdrawiam. ...

Tak, ale ja nie mam czegoś takiego jak MIX STEREO w mikserze karty - posiadam karte Audiophile 2496, mogę tylko nagrywać z dwóch zewnętrznych wejść liniowych...:((((

Awatar użytkownika
lookool

Post autor: lookool » wtorek 17 cze 2003, 12:41

...

Pozdrawiam. ...

Tak, ale ja nie mam czegoś takiego jak MIX STEREO w mikserze karty - posiadam karte Audiophile 2496, mogę tylko nagrywać z dwóch zewnętrznych wejść liniowych...:((((

...

Czy naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc ?

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 17 cze 2003, 12:50

Czy naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc ?

...

czy przy exporcie zaznaczasz opcjie automation i effects ?

czy zakres czasowy exportu jest prawidłowy żeby wszystko wybrzmiało ?

co konkretnie zgrywasz ?? (jakie VSTi, ścieżki audio ??)
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
lookool

Post autor: lookool » wtorek 17 cze 2003, 12:54

czy przy exporcie zaznaczasz opcjie automation i effects ?

Tak, zaznaczam.

czy zakres czasowy exportu jest prawidłowy żeby wszystko wybrzmiało ?

czy mógłbys mi powiedzieć gdzie jest opcja ustawiania zakresu czasowego dla exportu ?

co konkretnie zgrywasz ? (jakie VSTi, ścieżki audio ?)

...

Zgrywam instrumenty VSTi - mam sciezke midi z zapisaną sekwencją dźwieków która na wyjsciu ma ustawiony jeden z instrumentów VST.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 17 cze 2003, 12:56

Zgrywam instrumenty VSTi - mam sciezke midi z zapisaną sekwencją dźwieków która na wyjsciu ma ustawiony jeden z instrumentów VST....

a próbowałeś zapiąć inny VSTi - tak żeby sprawdzić czy to nie wina tego konkretnego instrumentu ??
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
lookool

Post autor: lookool » wtorek 17 cze 2003, 12:58

...Zgrywam instrumenty VSTi - mam sciezke midi z zapisaną sekwencją dźwieków która na wyjsciu ma ustawiony jeden z instrumentów VST....

a próbowałeś zapiąć inny VSTi - tak żeby sprawdzić czy to nie wina tego konkretnego instrumentu ?

...

Tak próbowałem - ze wszystkim dzieje się to samo.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 17 cze 2003, 14:14

Cubase zgrywa do pliku tylko odcinek czasu objęty lokatorami L i R. Czy ustawiłeś R odpowiednio daleko w prawo, żeby zmieścił się ogon pogłosu?

Awatar użytkownika
lookool

Post autor: lookool » wtorek 17 cze 2003, 14:22

...Cubase zgrywa do pliku tylko odcinek czasu objęty lokatorami L i R. Czy ustawiłeś R odpowiednio daleko w prawo, żeby zmieścił się ogon pogłosu?...

Ta, ustawiłem nawet z zapasem.

ODPOWIEDZ