Nierówne nagrywanie w Cubase Sx3
Jak nagrywam gitarę do metronomu czy ścieżki midi, to zapisuje się ona troszkę szybciej, wyprzedza to do czego nagrywałem na tyle że to słychać. Mogę sobie poprzesuwać, ale nie chcę.
Karta JUlia, 256 sampli i 128 i to samo. direct monitoring w Cubase nie działa, odsłuchuję z programu bez niczego, goły ślad i metronom. Reaper dobrze nagrywa.
Rozumiem opóżniać ale przyspieszać?
Karta JUlia, 256 sampli i 128 i to samo. direct monitoring w Cubase nie działa, odsłuchuję z programu bez niczego, goły ślad i metronom. Reaper dobrze nagrywa.
Rozumiem opóżniać ale przyspieszać?
Re: Nierówne nagrywanie w Cubase Sx3
Byle trochę na ten temat.
Włącz sobie Timestamp w ustawieniach portów midi i problem powinien zniknąć.
Albo próbuj portów emulowanych "Emulated" zamiast "Windows MIDI".
Włącz sobie Timestamp w ustawieniach portów midi i problem powinien zniknąć.
Albo próbuj portów emulowanych "Emulated" zamiast "Windows MIDI".
Kolega pisze o audio chyba :)
kwestie:
- offset (w VST Audiobay, nie pamietam w tej chwili gdzies w Device)
- sprawdz czy na sumie nie ma jakiejs wtyczki wprowadzajacej latencje- z ktorej kompensacja nie radzi sobie DAW
- nagrywasz "czysty" slad gitary czy korzystasz z wtyczek podczas odsluchu nagrywajac?
-jestes pewien ze Twoj DAW dobrze odczytuje latencje karty (moj widzi 9 sekund opoznienica a program Centrance 17 ms)
-czasem warto zrobic sobie metronom jako track audio, zamiast korzystac z tego wbudowanego
kwestie:
- offset (w VST Audiobay, nie pamietam w tej chwili gdzies w Device)
- sprawdz czy na sumie nie ma jakiejs wtyczki wprowadzajacej latencje- z ktorej kompensacja nie radzi sobie DAW
- nagrywasz "czysty" slad gitary czy korzystasz z wtyczek podczas odsluchu nagrywajac?
-jestes pewien ze Twoj DAW dobrze odczytuje latencje karty (moj widzi 9 sekund opoznienica a program Centrance 17 ms)
-czasem warto zrobic sobie metronom jako track audio, zamiast korzystac z tego wbudowanego
Dzięki za odzew.
Goluśko jest Panie. Trak gity i koniec.
Jak metronom wrzucić na ścieżkę? Jakoś nigdy nie używałem.
Goluśko jest Panie. Trak gity i koniec.
Jak metronom wrzucić na ścieżkę? Jakoś nigdy nie używałem.
Kolega pisze o audio chyba :)
A fakt :)
Obawiam się, że to "normalny" przypadek, bynajmniej w Cubase
Odsłuch audio w stosunku do śladów midi albo vice versa w Cubase jest obarczony latencją a dokładnie latencją wejścia i wyjścia karty.
W tym przypadku nie działa tzw. kompensacja latencji śladów midi w stosunku do audio. Zawsze mnie to też intrygowało :)
Rada nr 1:
Skorygować/cofnąć ślady midi o wartość latencji wejść i wyjść karty, można to odczytać z panelu Device danego sterownika w Cubase. Czyli sumujesz latencję wejścia i wyjścia w ms i takową wprowadzasz jako delay danego tracku midi.
Rada nr 2:
Zgrać midi do audio i dogrywać do śladów audio.
A jeszcze rzecz się komplikuje jak na kanał master wrzucisz jakiś efekt np. masteringowy, który dodatkowo wprowadza własną latencję i trzeba i ją uwzględnić podczas miksowania śladów audio/midi :)
A fakt :)
Obawiam się, że to "normalny" przypadek, bynajmniej w Cubase

Odsłuch audio w stosunku do śladów midi albo vice versa w Cubase jest obarczony latencją a dokładnie latencją wejścia i wyjścia karty.
W tym przypadku nie działa tzw. kompensacja latencji śladów midi w stosunku do audio. Zawsze mnie to też intrygowało :)
Rada nr 1:
Skorygować/cofnąć ślady midi o wartość latencji wejść i wyjść karty, można to odczytać z panelu Device danego sterownika w Cubase. Czyli sumujesz latencję wejścia i wyjścia w ms i takową wprowadzasz jako delay danego tracku midi.
Rada nr 2:
A jeszcze rzecz się komplikuje jak na kanał master wrzucisz jakiś efekt np. masteringowy, który dodatkowo wprowadza własną latencję i trzeba i ją uwzględnić podczas miksowania śladów audio/midi :)
Zapomniałem o najważniejszym.
Chodzi o ślady midi ze sprzętowych instrumentów !
Te z wirtualnych instrumentów są oczywiście kompensowane.
Chodzi o ślady midi ze sprzętowych instrumentów !
Te z wirtualnych instrumentów są oczywiście kompensowane.
Nagrana gita jest szybsza od midi czy metronomu więc musiałbym przyspieszyc midi lub opóżnić nagrywane ścieżki.
Ciągle się motałem, że nierówno gram, ale aż tak?
######################################
no chyba trzeba będzie. TYlko że ścieżki nagrywane do audio też są przesunięte
A jak nagram najpierw jedną do midi, a póżniej drugą do midi ,to między sobą te nowe są git. Jak dogrywam do audio to też się przesuwa. Co to jest, zegar kompa czy karty?
Nagrana gita jest szybsza od midi czy metronomu więc musiałbym przyspieszyc midi lub opóżnić nagrywane ścieżki.
Ciągle się motałem, że nierówno gram, ale aż tak?

######################################
no chyba trzeba będzie. TYlko że ścieżki nagrywane do audio też są przesunięte

chodzi o wirtualne gary ale jak nagrałem tylko do klika to to samo. Mało tego, jak nagrałem gitę ,i do niej dograłem dwie inne to te nowe między sobą były ok, ale wzgledem taj pierwszej już przesunięte.
Na sumie nic nie zapinam jak nagrywam, albo odpinam/wyłączam jak dogrywam.
Jak nagrywacię gitarzystów, to każdy gra idealnie równo i nic nie poprawiacie. Pytam o gitarzystów-zawodowców?
Na sumie nic nie zapinam jak nagrywam, albo odpinam/wyłączam jak dogrywam.
Jak nagrywacię gitarzystów, to każdy gra idealnie równo i nic nie poprawiacie. Pytam o gitarzystów-zawodowców?
Tylko że ścieżki nagrywane do audio też są przesunięte
Akurat na to jest proste rozwiązanie.
Nagraj tylko do metronomu audio (Audio Click) wbudowanego w Cubase.
Jeżeli tutaj masz jakieś przesunięcie nagranej partii audio w stosunku do tego metronomu to przyczyny trzeba będzie szukać chyba jeszcze gdzieś indziej, typuję ustawienia w programie, ewentualnie w panelu karty ale akurat w tej karcie tam nie ma za wiele do roboty bo całe menu to tylko kilka opcji.
Jeżeli zastosowałeś się do rad Grembo to szczerze mówiąc mi też brakuje jakoś pomysłów na tę sytuację
Direct monitoring oczywiście wyłączony ?

Akurat na to jest proste rozwiązanie.
Nagraj tylko do metronomu audio (Audio Click) wbudowanego w Cubase.
Jeżeli tutaj masz jakieś przesunięcie nagranej partii audio w stosunku do tego metronomu to przyczyny trzeba będzie szukać chyba jeszcze gdzieś indziej, typuję ustawienia w programie, ewentualnie w panelu karty ale akurat w tej karcie tam nie ma za wiele do roboty bo całe menu to tylko kilka opcji.
Jeżeli zastosowałeś się do rad Grembo to szczerze mówiąc mi też brakuje jakoś pomysłów na tę sytuację

Oczywiście.
Przeinstalowałem, podpiąłem mikrofon ,przystawiłem do słuchawek i nagrałem klika . Przy 256 samplach (5,8 milisek.) opóżnienie 2 ms na oko
Dziękuję
A jak to jest z gitarzystami w studio. Wyrównujecie ścieżki gitar, czy grają jak roboty równiutko
?
Oczywiście.
Przeinstalowałem, podpiąłem mikrofon ,przystawiłem do słuchawek i nagrałem klika . Przy 256 samplach (5,8 milisek.) opóżnienie 2 ms na oko

Dziękuję
A jak to jest z gitarzystami w studio. Wyrównujecie ścieżki gitar, czy grają jak roboty równiutko