Cool Edit
Po zgraniu ścieżek w Logic Audio edytuję je w Cool Edit. Jednak po powrocie do Logic i próbie łączenia ścieżek wszystkie zmiany wprowadzone w Cool znikają. Wiem, że należy przeprowadzić edycję tzw. destrukcyjną, tylko nie potrafię się do tego dokopać. Jak edytować ścieżki w Cool Edit, by zmiany były trwałe?
A może poleci mi ktoś inny program do edycji audio?
A może poleci mi ktoś inny program do edycji audio?
Zespół Piosenki Łagodnej Kameleon. Największy sukces - nasza kompozycja do wiersza J.Kasprowicza "Wiatr gnie sieroce smreki" zdobyła tytuł rajdowej piosenki roku 2002 na XXX Jubileuszowym Ogólnopol. Turystycznym Festiwalu Piosnki Studenckiej BAZUNA 2002
Re: Cool Edit
...Po zgraniu ścieżek w Logic Audio edytuję je w Cool Edit. Jednak po powrocie do Logic i próbie łączenia ścieżek wszystkie zmiany wprowadzone w Cool znikają. Wiem, że należy przeprowadzić edycję tzw. destrukcyjną, tylko nie potrafię się do tego dokopać. Jak edytować ścieżki w Cool Edit, by zmiany były trwałe?
A może poleci mi ktoś inny program do edycji audio?...
Sound Forge 5.0 lub 6.0 - Polecam
A może poleci mi ktoś inny program do edycji audio?...
Sound Forge 5.0 lub 6.0 - Polecam
Tu akurat zmiana edytora nic ci nie pomoże. Przede wszystkim musisz zrozumieć co się dzieje bo to co przedstawiasz nie trzyma się kupy. Jeśłi edytujesz pliki to nie mogą być one po powrocie takie jak poprzednio więc albo tego nie robisz albo coś mylisz z przenoszeniem plików. MOże np. kopiujesz zamiast przenosić a potem nie zapisujesz nowej wersji ? Nie wiem, a może Logic używa jakichś swoich kopii zapasowych. W każdym razie wszystko powinno grać jeżeli robisz co należy. Dokopywanie się do edycji destrukcyjnej nie ma sensu bo Cool to jest edytor destrukcyjny. To tak jakbyś się chciał dokopać do odtwarzania mp3 w Winampie.
Logic nie robi kopii. Wszystko leci tak jak jest na dysku. Po edycji destrukcyjnej w edytorze, w Logicu odtwarzane beda tak jak zostaly zachowane na dysku. Jedynie ich obraz graficzny bedzie inny. Nalezy zatem zrobic "Refresh Overview", ktore to przedstawi poprawny wyglad graficzny pliku.
Pozdrawiam/Zone
Pozdrawiam/Zone
Sanok
... Jak edytować ścieżki w Cool Edit, by zmiany były trwałe?...
Zmiany w oknie Edytora muszą być stałe. Nie może być inaczej. Chyba że ustawiasz coś, czy aplikujesz efekty w oknie Multitraka. Wtedy zmiany "obowiązują" tylko w C.E.
Zmiany w oknie Edytora muszą być stałe. Nie może być inaczej. Chyba że ustawiasz coś, czy aplikujesz efekty w oknie Multitraka. Wtedy zmiany "obowiązują" tylko w C.E.
...Tu akurat zmiana edytora nic ci nie pomoże. Przede wszystkim musisz zrozumieć co się dzieje bo to co przedstawiasz nie trzyma się kupy. Jeśłi edytujesz pliki to nie mogą być one po powrocie takie jak poprzednio więc albo tego nie robisz albo coś mylisz z przenoszeniem plików. MOże np. kopiujesz zamiast przenosić a potem nie zapisujesz nowej wersji ? Nie wiem, a może Logic używa jakichś swoich kopii zapasowych. W każdym razie wszystko powinno grać jeżeli robisz co należy. Dokopywanie się do edycji destrukcyjnej nie ma sensu bo Cool to jest edytor destrukcyjny. To tak jakbyś się chciał dokopać do odtwarzania mp3 w Winampie. ...
Cichydd, no kurcze, ja już chyba zdurniałem do reszty.
Mam folder, który nazywa się np. "muza". Zapisuję 2 ścieżki w Logiku, np. vocal1.wav i vocal2.wav. Logic tworzy jeszcze swój własny plik - vocal.lso.
Zamykam Logic i otwieram te pliki wave w Cool. Edytuję - dokładam echo, pogłos, bawię się dynamiką itd. Zapisuję te pliki w tym samym folderze, pod tymi samymi nazwami. Wracam do Logic, by scalić je w jednego wava, a tam pliki brzmią jak przed edycją w Cool. O to chodzi. I nie wiem co zrobić, by te zmiany były trwałe.
Pozdrawiam wszystkich, którzy udzielają mi rad - dzięki!
Cichydd, no kurcze, ja już chyba zdurniałem do reszty.
Mam folder, który nazywa się np. "muza". Zapisuję 2 ścieżki w Logiku, np. vocal1.wav i vocal2.wav. Logic tworzy jeszcze swój własny plik - vocal.lso.
Zamykam Logic i otwieram te pliki wave w Cool. Edytuję - dokładam echo, pogłos, bawię się dynamiką itd. Zapisuję te pliki w tym samym folderze, pod tymi samymi nazwami. Wracam do Logic, by scalić je w jednego wava, a tam pliki brzmią jak przed edycją w Cool. O to chodzi. I nie wiem co zrobić, by te zmiany były trwałe.
Pozdrawiam wszystkich, którzy udzielają mi rad - dzięki!
Zespół Piosenki Łagodnej Kameleon. Największy sukces - nasza kompozycja do wiersza J.Kasprowicza "Wiatr gnie sieroce smreki" zdobyła tytuł rajdowej piosenki roku 2002 na XXX Jubileuszowym Ogólnopol. Turystycznym Festiwalu Piosnki Studenckiej BAZUNA 2002
Wlasnie sprawdzalem i u mnie nie ma takiego problemu. Sprobuj wejsc do Audio>Audio Window nastepnie zaznacz plik ten ktory obrabiales i Audio File >Refresh Overview(s) lub Update File Information.
Pozdrawiam/Zone
Pozdrawiam/Zone
Sanok
...Wlasnie sprawdzalem i u mnie nie ma takiego problemu. Sprobuj wejsc do Audio>Audio Window nastepnie zaznacz plik ten ktory obrabiales i Audio File >Refresh Overview(s) lub Update File Information.
Jeśli nastąpiły jakieś zmiany w plikach wav tzn. nie zgadzają się z obrazem, jaki zapisał sobie Logic, to następuje automatycznie rescan, i wszystkie zmiany powinny być "aktualne" również w Logic'u.
Widzę jeszcze jedynie taką możliwość: pliki otwierasz w C.E. ale zapisujesz je jako nie wav'y, tylko w jakimś innym formacie (a jest ich dostępnych w C.E. sporo...). Sprawdż jakie rozszerzenie masz ustawione w okienku "zapisz jako". Powinno być: Windows PCM (.wav), ale domyślnie jest tam format, jaki był zapisywany poprzednio. Np. starsze wersje C.E. miały na starcie bodajże ustawione: Raw PCM Data (.pcm). Jeśli format był inny niż wav, to jesteśmy w domu...
Jeśli nastąpiły jakieś zmiany w plikach wav tzn. nie zgadzają się z obrazem, jaki zapisał sobie Logic, to następuje automatycznie rescan, i wszystkie zmiany powinny być "aktualne" również w Logic'u.
Widzę jeszcze jedynie taką możliwość: pliki otwierasz w C.E. ale zapisujesz je jako nie wav'y, tylko w jakimś innym formacie (a jest ich dostępnych w C.E. sporo...). Sprawdż jakie rozszerzenie masz ustawione w okienku "zapisz jako". Powinno być: Windows PCM (.wav), ale domyślnie jest tam format, jaki był zapisywany poprzednio. Np. starsze wersje C.E. miały na starcie bodajże ustawione: Raw PCM Data (.pcm). Jeśli format był inny niż wav, to jesteśmy w domu...
Nie wiem jak to jest w Logic Audio, ale Sonar ma taką opcję , kopiowanie otwierznch wavów do własnego katalogu Sonara. POdejrzewam że to samo robi Logic (po to, by np. po przypadkowym usunięciu tych plików z katalogu zewnętrznego, czy modyfikacji, projekt robiony w Logic nie został zmieniony - kwestie bezpieczeństwa). Sprawdź zatem, czo Logic nie kopiuje tych wavów do wewnątrz katalogu, w którym go zaintalowałeś.
Aha i odradzam SF6.0 polecając starego dobrego SF4.5 - w szóstce jakiś muł wymyslił, by usunąć direct mode, który pozwalał na obróbkę wavów z zewnętrznych programów bez wychodzenia z nich, oraz bez zapisywania zmian wewnątrz SF (co pozwalało na sprawdzenie podczas multitrackowania w np. Vegasie, czy zmiana wprowadzona w SF nam pasuje, a jak nie, to po prostu przełączaliśmy się z powrotem do SF i undo :) ).
Aha i odradzam SF6.0 polecając starego dobrego SF4.5 - w szóstce jakiś muł wymyslił, by usunąć direct mode, który pozwalał na obróbkę wavów z zewnętrznych programów bez wychodzenia z nich, oraz bez zapisywania zmian wewnątrz SF (co pozwalało na sprawdzenie podczas multitrackowania w np. Vegasie, czy zmiana wprowadzona w SF nam pasuje, a jak nie, to po prostu przełączaliśmy się z powrotem do SF i undo :) ).
Proponuje prosty test . Otwórz któryś z tych plików wav zapisanych przez Logic w Cooledit. Nałoż jakiś wyrazisty efekt np. delay i zapisz zmiany ( w oknie edycji, tam gdzie widać tylko pojedynczy plik !!! ) Zamknij Cooledit i odtwórz edytowany wcześniej plik przez jakiś odtwarzacz typu WMP czy WINAMP. Powinien być zmieniony. Jeśłi dojdziesz do tego etapu to pogadamy dalej, a jeśli nie to znaczy że popełniasz jakiś błą już na etapie Cooledita, może być to o czym pisał ktoś wyżej, czyli że zapisujesz w innym formacie niż plik oryginalny. Czyli że obok pliku logica powstaje w folderze inny już po edycji a logic dalej sobie używa wava który pozostał nienaruszony.