Cubase 4 pod kontrolą Windows XP 64-bit

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
TELFIX
Cubase 4 pod kontrolą Windows XP 64-bit

Post autor: TELFIX » czwartek 10 kwie 2008, 11:46

Witam. Borykam się z problemem braku pamieci RAM przy pracy z Plug'in-ami które niestety posiadaja obszerne i "cięzkie" banki brzmień. Standardowa ilośc pamięci obsługiwana przez system XP to 2GB z czego maksymalnie OS może "zobaczyć" 3,5GB ale i tak ponoć nie jest w stanie go poprawnie obsłuzyć. Takich ograniczeń nie posiada juz system 64 bitowy ale nie widzę supportu tego systemu na opakowaniu Cubase4. Czy ów program będzie działał pod kontrolą MS Winddows'a XP 64bit? Planuję zakup takiego OS'a ale nie wiem czy nie będzie spalony jesli okaże się że dzialać to nie będzie. Pozdrawiam!!!!!!!!
Elektronik - technik, komputery zawodowo, kompozytor amator

Pietro

Re: Cubase 4 pod kontrolą Windows XP 64-bit

Post autor: Pietro » czwartek 10 kwie 2008, 13:45

...Witam. Borykam się z problemem braku pamieci RAM przy pracy z Plug'in-ami które niestety posiadaja obszerne i "cięzkie" banki brzmień. Standardowa ilośc pamięci obsługiwana przez system XP to 2GB z czego maksymalnie OS może "zobaczyć" 3,5GB ale i tak ponoć nie jest w stanie go poprawnie obsłuzyć. Takich ograniczeń nie posiada juz system 64 bitowy ale nie widzę supportu tego systemu na opakowaniu Cubase4. Czy ów program będzie działał pod kontrolą MS Winddows'a XP 64bit? Planuję zakup takiego OS'a ale nie wiem czy nie będzie spalony jesli okaże się że dzialać to nie będzie. Pozdrawiam!!!!!!!!
...
Na początek, ściągnij wersję testową na 120 dni z angielskiej strony Microsoftu. Jest w pełni funkcjonalna.

C4 działa, ale nadal, jako aplikacja 32-bitowa nie obsłuży więcej niż 4GB. Teoretycznie natomiast powinna obsłużyć 4GB bez ryzyka stabilności. W praktyce, choć nie robiłem poważnych testów, tylko odpaliłem jednego dnia i sprawdziłem czy wogóle działa, mój C4Studio ładuje 3GB do pamięci, a powyżej tego progu wszystko pakuje do pliku wymiany (bez sensu). Byćmoże wystarczy wyłączyć plik wymiany (co bywa niestety podstępne w systemach MS ;)). W każdym razie, mam informacje, że niektórym działa pełne 4GB (jeśli mają powyżej 4GB RAMu)

Znam dwa sposoby na ominięcie tej bariery:

1. Odpalenie Kontakta (na razie jest tylko 32-bit, a w połowie roku ma być już 64-bit ale niestety dla Visty...) w wersji Standalone i przekierowanie audio (niestety chyba tylko pojedyncze stereo...) do C4 - w ten sposób możemy teoretycznie załadować do niego kolejne 4GB. Problem w tym, że nie każda karta obsługuje wiele wyjść ASIO. Można jednak to spróbować obejść przez zainstalowanie ASIO4ALL, które powinno działać jako kolejny sterownik ASIO.

2. Wydaje się dużo lepszym rozwiązaniem - FXTeleport (32bit). To programik, który umożliwia współpracę kilku komputerów. Na głównym komputerze z sekwencerem instalujemy Host, na slave'ie instalujemy Server i odpalamy. W ten sposób bezpośrednio z Cubase możemy odpalać wtyczki na komputerze slave i zapisują się one i ładują przy otwieraniu projektu. Myk polega na tym, że odpalamy zarówno Hosta, jak i Server na ten samej maszynie 64-bitowej i używamy ją tak, jakby to był slave. W ten sposób możemy załadować kolejne 4GB (teoretyczne) na tej samej maszynie i wszystko kontrolować w Cubase. Na stronie FXTeleport jest wersja trail do ściągnięcia.

Planuję upgrade pamięci w przyszłym tygodniu, zrobię testy i dam znać, napisz do mnie na maila, to Ci podeślę rezultaty. Ale jeśli zrobisz to pierwszy też daj znać jak poszło. Mój e-mail jest poniżej (kliknij na ikonkę poczty)

- Piotr

Awatar użytkownika
TELFIX

Post autor: TELFIX » czwartek 29 maja 2008, 13:02

Planuję upgrade pamięci w przyszłym tygodniu, zrobię testy i dam znać, napisz do mnie na maila, to Ci podeślę rezultaty. Ale jeśli zrobisz to pierwszy też daj znać jak poszło. Mój e-mail jest poniżej (kliknij na ikonkę poczty)

- Piotr...

Witam. Dopiero teraz mam dostęp do netu...po dłuuugiej grypie i powikłaniach z tym związanych.

Widzę, że trafiłem z samo sedno problemu. W dobie postępu i co chwile rosnącego oprogramowania jak i podążającym za nimi sprzętem dalej stoimy w punkcie wyjścia. Ograniczenie stanie się powaznym problemem. Nie wiem jak to jest roziwązane w MAC'u i czy Cubase4 będzie adresował więcej? Nie jestem biegły w tej platformie. Mimo wszystko zdecyduję się na zakup VIST'y 64bi Business i downgrade'u do XP Pro 64bit. Musze gdzieś pozyskać nośnik i klucz do wstępnej instalacji. Zaraz będę molestowal "chłopaków" z Audiofactory i zobaczymy co oni na to, choc domyślam się że rozłożą ręce. A mnie już opadły i cała euforia wygasła. Zdam relację z obrad. To narazie tyle gdyż nie mam zadnych nowinek w tej materii. Ale się Inzynierowie z Steinberg'a nie postarali. Porażka. Poważna platforma a tu taki klaps. Chyba że poważną nie jest.? Pozdrawiam i odezwę się. Jak co proszę o maila.
Elektronik - technik, komputery zawodowo, kompozytor amator

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 29 maja 2008, 13:29

...Planuję upgrade pamięci w przyszłym tygodniu, zrobię testy i dam znać, napisz do mnie na maila, to Ci podeślę rezultaty. Ale jeśli zrobisz to pierwszy też daj znać jak poszło. Mój e-mail jest poniżej (kliknij na ikonkę poczty)

- Piotr...

Witam. Dopiero teraz mam dostęp do netu...po dłuuugiej grypie i powikłaniach z tym związanych.
Widzę, że trafiłem z samo sedno problemu. W dobie postępu i co chwile rosnącego oprogramowania jak i podążającym za nimi sprzętem dalej stoimy w punkcie wyjścia. Ograniczenie stanie się powaznym problemem. Nie wiem jak to jest roziwązane w MAC'u i czy Cubase4 będzie adresował więcej? Nie jestem biegły w tej platformie. Mimo wszystko zdecyduję się na zakup VIST'y 64bi Business i downgrade'u do XP Pro 64bit. Musze gdzieś pozyskać nośnik i klucz do wstępnej instalacji. Zaraz będę molestowal "chłopaków" z Audiofactory i zobaczymy co oni na to, choc domyślam się że rozłożą ręce. A mnie już opadły i cała euforia wygasła. Zdam relację z obrad. To narazie tyle gdyż nie mam zadnych nowinek w tej materii. Ale się Inzynierowie z Steinberg'a nie postarali. Porażka. Poważna platforma a tu taki klaps. Chyba że poważną nie jest.? Pozdrawiam i odezwę się. Jak co proszę o maila: telfix@poczta.onet.pl...
Z tego co wiem, na MAC'u nie będzie wcale lepiej pod Cubase4.

Ja od ponad miesiąca korzystam z XP Pro 64bit z FX Teleportem (patrz mój post powyżej) i jestem w stanie załadować w sumie nawet powyżej 6GB próbek. Nie wyobrażam sobie teraz powrotu do systemu 32-bitowego. Opisałem jak to zrobić w ostatnim tutorialu na mojej stronie:

www.piotrmusial.com/tutorials

- Piotr

ODPOWIEDZ