Cubase i patch listy

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Piotr1967
Cubase i patch listy

Post autor: Piotr1967 » środa 27 lut 2008, 21:06

Postaram się problem opisać w miarę konkretnie. Próbuję pracować na Cubase SX3 który w standardzie posiada skrypty do kilkudziesięciu syntezatorów. Ostatnio zakupiłem Korg TR61. Nie sądziłem że do tego Korga nie ma skryptów z patch listami. Trudno, wobec tego zakupiłem ten program http://www.soundtower.com/tr/index.htm Tak na marginesie dodam że jest naprawdę super! Ma między innymi funkcję generowania skryptu dla Cubase i Cakewalk. Niestety pomimo generowania prawidłowego skryptu i następnie wrzuceniu go do odpowiedniego katalogu w Cubase program nie widzi tego skryptu a tym samym nie można zainstalować nowego urządzenia. Dodam że wszystko robię prawidłowo (chyba) . Dla sprawdzenia pobrałem ztąd http://www.karma-lab.com/ skrypt dla Korga Karma. Niestety to samo, program nie widzi skryptu :/ Zainteresowanym chętnie prześlę wygenerowany skrypt z ustawieniami fabrycznymi dla Korga TR. Ja walczę z tym od 2 dni i powoli kapituluję. Dlatego pytam szanowne grono kolegów znających sie lepiej odemnie na specyfice Cubase CO JEST NIE TAK ?? Pomóżcie proszę !
muzyk, informatyk

WG

Re: Cubase i patch listy

Post autor: WG » czwartek 28 lut 2008, 02:17

Cały pic polega na tym, że musisz skopiować plik skryptu *.txt do tego właściwego UKRYTEGO przez Steinberga folderu !!!

Sprawdziłem ten podany karma przez ciebie pod v.3 i v.4 i skrypt widoczny jest w Midi Device Setup bezproblemowo.

Szybka instrukcja jak to zrobić:
1. Skopiowanie pliku do schowka:
Zaznacz podany plik np. w Mój Komputer i opcją "Kopiuj" zachowaj go w schowku.

2. Dotarcie do ukrytego folderu:
Na przykład ze skrótu w menu.
Menu Start -> Programy -> Steinberg Cubase SX 3 -> Cubase SX 3 Application Data Folder. Otworzy się nowe okno z podkatalogami.

Jeżeli w oknie tym nie widzisz folderu Scripts (niekoniecznie musi być) to trzeba go utworzyć ręcznie a w nim podkatalog patchnames gdzie docelowo musi znaleźć się plik skryptu.

3. Umieszczenie pliku w katalogu patchnames:
Otwórz folder o nazwie Scripts a potem w nim otwórz podkatalog o nazwie patchnames. Do otwartego podkatalogu patchnames wklej plik np. ten z karmą KarmaV2Cubase_Chem12.txt

-> Scripts -> pachnames -> [tutaj plik skryptu ma się znaleźć]

Jeżeli po tych zabiegach dalej nic nie działa to nie mam pojęcia
Daj znać czy podziałało

WG

Post autor: WG » czwartek 28 lut 2008, 02:24

A to jeszcze wrzucę taki sposób na dotarcie do "ukrytego" folderu.

Włącz sobie widoczność ukrytych folderów w opcjach przeglądania folderów w Mój Komputer i znajdź ten folder wg. poniższej ścieżki.

C:\\Documents and Settings\\twoja nazwa użytkownika\\Application Data\\Steinberg\\Cubase SX 3\\

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » czwartek 28 lut 2008, 08:24

Naprawdę wielkie dzięki kolego WG Oczywiście że wszystko działa. Cubase zobaczył skrypt i poprawnie zainstalował nowe urządzenie. Zastanawia mnie jednak fakt wprowadzenia w błąd w manualu do editora TR. Tam wyraźnie podana jest inna ścieżka prowadząca do folderu c:/program files/Steinberg/Cubase/scripts/patchnames Taka ścieżka również wynikałaby z logiki. No nic, niemniej wszystko już działa a ty masz u mnie duże piwo

Jeżeli ktoś by potrzebował skrypt do Cubase lub Cakewalka z dowolnymi (własnymi bądź fabrycznymi) ustawieniami Korga TR to pisać na email, chętnie pomogę. Pozdrawiam
muzyk, informatyk

ODPOWIEDZ