Cubase SX - stała wartość velocity
pisze już 3 raz tego posta .. bo za ho... nie mogę znalesc poprzednich ..ale wracając do problemu mam klawiature midi behringer cz klawiszami czułymi na dotyk.. i gdy gram jakies partie midi to musze wkladac to troche sily rzeby nutki były dostatecznie głosne .. czy mozna ustawic w cubase sx velocity dla midi tak by zawsze było na maxa .. chodzi mi o to by nie było rórnicy czy delikatnie bede cisnoł klawisze czy mocno .. pracowałem na fl studio i tam było takie ustawienie i nie miałem tego problemu w cubase sx nie moge tego ustawienia znaleśc? czy wogule ,mozna to zrobic?w cubase sx.
Re: Cubase SX - stała wartość velocity
...pisze już 3 raz tego posta .. bo za ho... nie mogę znalesc poprzednich ..ale wracając do problemu mam klawiature midi behringer cz klawiszami czułymi na dotyk.. i gdy gram jakies partie midi to musze wkladac to troche sily rzeby nutki były dostatecznie głosne .. czy mozna ustawic w cubase sx velocity dla midi tak by zawsze było na maxa .. chodzi mi o to by nie było rórnicy czy delikatnie bede cisnoł klawisze czy mocno .. pracowałem na fl studio i tam było takie ustawienie i nie miałem tego problemu w cubase sx nie moge tego ustawienia znaleśc? czy wogule ,mozna to zrobic?w cubase sx. ...
Jest kilka sposobów, albo zaznacz w edytorze wszystkie nuty i potem użyj: MIDI / Function / fixed velocity , albo zaznacz wszystkie nuty i użyj: MIDI / Function / velocity (type limit) i ustaw dla upper i lower wartość 127.
Jest kilka sposobów, albo zaznacz w edytorze wszystkie nuty i potem użyj: MIDI / Function / fixed velocity , albo zaznacz wszystkie nuty i użyj: MIDI / Function / velocity (type limit) i ustaw dla upper i lower wartość 127.
......pisze już 3 raz tego posta .. bo za ho... nie mogę znalesc poprzednich ..ale wracając do problemu mam klawiature midi behringer cz klawiszami czułymi na dotyk.. i gdy gram jakies partie midi to musze wkladac to troche sily rzeby nutki były dostatecznie głosne .. czy mozna ustawic w cubase sx velocity dla midi tak by zawsze było na maxa .. chodzi mi o to by nie było rórnicy czy delikatnie bede cisnoł klawisze czy mocno .. pracowałem na fl studio i tam było takie ustawienie i nie miałem tego problemu w cubase sx nie moge tego ustawienia znaleśc? czy wogule ,mozna to zrobic?w cubase sx. ...
Jest kilka sposobów, albo zaznacz w edytorze wszystkie nuty i potem użyj: MIDI / Function / fixed velocity , albo zaznacz wszystkie nuty i użyj: MIDI / Function / velocity (type limit) i ustaw dla upper i lower wartość 127. ...
zrobiłem jak muwisz i nic .
moze zle opisałem muj problem . jak gram na midi to w edytorze pokazuje raz velocity 30 raz 70 w zalezrznosci z jaka siła uderze w klawisz ..chodzi o to by zastosowac te ustawienia jednorazowo by klawiatura zawsze była na najwyszym poziomie głosnosci ..ale wielkie dzieki juz jakis postep
Jest kilka sposobów, albo zaznacz w edytorze wszystkie nuty i potem użyj: MIDI / Function / fixed velocity , albo zaznacz wszystkie nuty i użyj: MIDI / Function / velocity (type limit) i ustaw dla upper i lower wartość 127. ...

..
moze zle opisałem muj problem . jak gram na midi to w edytorze pokazuje raz velocity 30 raz 70 w zalezrznosci z jaka siła uderze w klawisz ..chodzi o to by zastosowac te ustawienia jednorazowo by klawiatura zawsze była na najwyszym poziomie głosnosci ..ale wielkie dzieki juz jakis postep
...
cubase -midi -insert velocities.. ustaw na 127 i zapisz w profilu

...
cubase -midi -insert velocities.. ustaw na 127 i zapisz w profilu
jestem entuzjastą realizacji komputerowej
.....
...
cubase -midi -insert velocities.. ustaw na 127 i zapisz w profilu...
dzikuje koledzy ale stracilem nadzieje na to by to grało jak trzeba ani post petera ani kamila nie pomugł.cubase sx tego pewnie nie ma przelecialem wszytko i nic jak graj cicho tak graja .. dziwne to poniewaz taki fl studio ma ta opcje i ustawiasz sobie kreske velocity na maxa i klawisze zaraz słychac . atu cubase i lipa

...
cubase -midi -insert velocities.. ustaw na 127 i zapisz w profilu...
dzikuje koledzy ale stracilem nadzieje na to by to grało jak trzeba ani post petera ani kamila nie pomugł.cubase sx tego pewnie nie ma przelecialem wszytko i nic jak graj cicho tak graja .. dziwne to poniewaz taki fl studio ma ta opcje i ustawiasz sobie kreske velocity na maxa i klawisze zaraz słychac . atu cubase i lipa

A nie da się ustawić klawiatury tak, żeby generowała velocity o najwyższej wartości ? To by uprościło znacznie sprawę.
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection
...A nie da się ustawić klawiatury tak, żeby generowała velocity o najwyższej wartości ? To by uprościło znacznie sprawę. ...
Albo po prostu wyłączyć czułość klawiatury.
Velocity na poziomie 127 zawsze, to raczej bezsens. 100 - no, jeszcze się zgodzę. Ale to tak, jakby głośność wszystkich ścieżek od początku ustawiać na 127%.
Chyba, że używasz VST, które dopiero przy 127 mają brzmienia, jakich potrzebujesz, ale żeby znowu wszystkie?
- Piotr
Albo po prostu wyłączyć czułość klawiatury.
Velocity na poziomie 127 zawsze, to raczej bezsens. 100 - no, jeszcze się zgodzę. Ale to tak, jakby głośność wszystkich ścieżek od początku ustawiać na 127%.
Chyba, że używasz VST, które dopiero przy 127 mają brzmienia, jakich potrzebujesz, ale żeby znowu wszystkie?
- Piotr
niekoniecznie - czasem gra sie samplami badz perkusja ktora nie potrzebuje miec zmiennych wartosci
niestety nie w kazdej klawce da sie wylaczyc
niestety nie w kazdej klawce da sie wylaczyc
...niekoniecznie - czasem gra sie samplami badz perkusja ktora nie potrzebuje miec zmiennych wartosci
Tak, zgadzam się, ale ustawianie velocity domyślnie na 127, to raczej okaleczanie ścieżki ;). 127 to już wartość podwyższona o 27% od standardowego 100% (vel=100).
Tak jak i nie zaczynamy miksu od ustawiania wszystkich ścieżek na max ile fabryka dała, tak i tutaj, w midi, powinniśmy zaczynać conajwyżej na 100%, chyba, że tak jak mówiłem, tylko przy tej wartości velocity, brzmienie jest odpowiednie (to się zdarza na przykład przy werblach w niektórych bibliotekach)
- Piotr
Tak, zgadzam się, ale ustawianie velocity domyślnie na 127, to raczej okaleczanie ścieżki ;). 127 to już wartość podwyższona o 27% od standardowego 100% (vel=100).
Tak jak i nie zaczynamy miksu od ustawiania wszystkich ścieżek na max ile fabryka dała, tak i tutaj, w midi, powinniśmy zaczynać conajwyżej na 100%, chyba, że tak jak mówiłem, tylko przy tej wartości velocity, brzmienie jest odpowiednie (to się zdarza na przykład przy werblach w niektórych bibliotekach)
- Piotr
-
ja bym zrobil to tak:
wchodzisz w midi inserts, zapinasz track fx, zwiekaszasz velocity shift do np 100 czy 126.
co prawda velocity bedzie zapisywane z uwzglednieniem dynamiki gry ale odtwarzane bedzie ju na duzo wyzszym poziomie
nie jest to do konca to o co pytales ale zadziala tak samo
wchodzisz w midi inserts, zapinasz track fx, zwiekaszasz velocity shift do np 100 czy 126.
co prawda velocity bedzie zapisywane z uwzglednieniem dynamiki gry ale odtwarzane bedzie ju na duzo wyzszym poziomie
nie jest to do konca to o co pytales ale zadziala tak samo