Macbook, Ableton i stacjonarna karta

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Pine
Macbook, Ableton i stacjonarna karta

Post autor: Pine » piątek 14 gru 2007, 08:43

Witam Wszystkich.
Pytanie moje brzmi następująco czy ktoś testował kartę muzyczna w macbooku z procesorem intela core2duo z opisu wynika ze to karta 24bit z wyjsciem cyfrowym chciałem sie dowiedzieć czy można zagrać live w abletonie używając jednocześnie góra 3 tracków audio. (Bez VST tylko odtwarzanie)
Jest sens dokupywać kartę muzyczna na usb w kwotach do 500 zł
czy bede miał pewność że ona bedzie duzo lepsza od tej stacjonarnej.

Moje utwory mam skopiowane do katalogu muzyka w formacie mp3 320kbs w momencie gdy użyję ich w abletonie robi on kopię w swoim katalogu live recordings w formacie WAV. Pytam czy tego mozna uniknąć aby zaoszczedzic miejsce na dysku.

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
Bartos

Re: Macbook, Ableton i stacjonarna karta

Post autor: Bartos » piątek 14 gru 2007, 13:07

Moje utwory mam skopiowane do katalogu muzyka w formacie mp3 320kbs w momencie gdy użyję ich w abletonie robi on kopię w swoim katalogu live recordings w formacie WAV. Pytam czy tego mozna uniknąć aby zaoszczedzic miejsce na dysku.
...

Ableton nie dtwarza zakodowanej muzyki - on dekoduje plik mp3/wma/flac.itd. do wava, który zapisuje w tymczasowym folderze. Możesz ograniczyć rozmiar tego folderu, ale nie możesz "ominąć" tego procesu.

co do jakości outputu macbook.. wiele osób z tego korzysta na występach :)

Pine

Post autor: Pine » piątek 14 gru 2007, 19:07

dzieki za pomoc.
Myśle że jakość tych przetworników w macbooku jest w miare OK i kupowanie karty na usb za 300 zł tylko do odtwarzania nic nie zmieni.
ale bede testował :D
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

ephonk
Kontakt:

Post autor: ephonk » sobota 15 gru 2007, 15:10

Witam.
A jak ma się sprawa latencji w macbookach ze zintegrowaną kartą?
Jak wygląda praca na żywo w rozbudowanych projektach (kilka tracków z vsti, kilka audio, kilka midi wszystko sterowane przez zewnętrzne sterowniki midi podłączone na usb)?
Ma ktoś jakieś doświadczenie?

Mam mozliwość kupienia rocznego macbooka za mniej niz 2500zł dlatego sie zastanawiam jak to wszystko dziala.

Pozdrawiam
Tomek

ODPOWIEDZ