VST, nie mogę wybrać barw

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
sigmarus
VST, nie mogę wybrać barw

Post autor: sigmarus » środa 28 lis 2007, 19:16

Witam
Mam bardzo dziwny problem.Uzywam Cubase'a SX 1.5 i LE na systemie Os X 10.4 Tiger.
Gdy zalaczam wtyczki VST np.Guitar Rig'a 3 , badz syntezatory NI FM8,MASSIVE pod Cubase'em ( czy to w insert czy na wyjsciu MIDI) , po uruchomieniu odpowiedniej wtyczki nie moge wybrac barw ani nic ustawic.Tak jakby nie dzialal lewy klawisz myszy.Za to prawym moge kliknac na odpowieniej barwie , wlaczyc "rename",enter i jakos wskoczy.Dzieje mi sie to w kazdym instumencie VST jakie wymienilem.W momencie kiedy chcialbym wybrac nowy bank albo ulubione nie jest to juz mozliwe (uzywajac prawego klawisza).
Calkowicie zglupialem dlaczego tak sie dzieje i bardzo mi to utrudnia prace.Dodatkowo powiem ze wszystkie te instrumenty dzialaja elegancko jako Stand Alone.
Probowalem roznych sposobow w SX , LE i nic...
Czy ktos mial taki podobny przypadek? , prosze pomozcie...

2.Czy jest jakis inny sposob zaladowania np.Guitar Riga poza insertem czy master output tak abym nagral juz sciezke przepuszczona przez GR3 i nie obiazal kompa nalozona wtyczka?.
Dodatkowo powiem ze po nagraniu jest czysta gitara a gdy chce przepuscic ja przez GR3 jako przez normalny efekt wychodzi mi cisza.Tak jakby sygnal wchodzil a nie wychodzil z GR3.Powtazam ze dzieje sie to tylko w Cubase a na stand alone wszystko dziala perfekcyjnie...

Dzieki bardzo za wszelkie wskazowki i podopowiedzi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gerry

Re: VST, nie mogę wybrać barw

Post autor: Gerry » środa 28 lis 2007, 22:26

Wymień mysz. Poza tym to tak zagmatwałeś, że pogubiłem sie w tym co tak wlasciwie ci nie działa. Spróbuj jaśniej.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

sigmarus

Post autor: sigmarus » środa 28 lis 2007, 23:03

Nie chodzi o zmiane myszy,dziala normalnie.
Po prostu gdy uruchamiam plugin (GR3) na insercie kanalu audio.Chcac wybrac brzmienie na panelu GR nie moge wybrac zadnego presetu tj. Meter IN/OUT nic nie pokazuje, a wybrac jakies brzmienie moge sposobem (prawy klawisz myszy , rename i zatwierdzic enterem)
Program wyglada tak jakby nie dzialal ale gdy wybiore ow sposobem jakis preset zacznie on dzialac na nagrywanej/odtwarzanej sciezce.

Wiem ze to blacho i glupio brzmi.Znam sie trosze na SX i nie wiem dlaczego te instrumenty VST (GR3,FM-8,Massive itd) tak samo reaguja w moich 2 cubase'ach , a dzialaja normalnie uruchomione poza Cubase (czyli stand alone ).

Dzieki

sigmarus

Post autor: sigmarus » czwartek 29 lis 2007, 00:12

Nie chodzi o zmiane myszy,dziala normalnie.
Po prostu gdy uruchamiam plugin (GR3) na insercie kanalu audio,chcac pospolicie wybrac preset na panelu GR spotyka mnie...brak reakcji. Meter IN/OUT nic nie pokazuje, a wybrac jakies brzmienie moge sposobem (prawy klawisz myszy , rename i zatwierdzic enterem)
Program wyglada tak jakby nie dzialal ale gdy wybiore ow sposobem jakis preset to zacznie on dzialac na nagrywanej/odtwarzanej sciezce.

Wiem ze to blacho i glupio brzmi.Znam sie trosze na SX i nie wiem dlaczego te instrumenty VST (GR3,FM-8,Massive itd) tak samo reaguja w moich 2 cubase'ach , a dzialaja normalnie uruchomione poza Cubase (czyli stand alone ).

Dzieki

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » czwartek 29 lis 2007, 01:12

cze
gerry.. jaka zmiana myszy ?
niewiele pomogę, niestety...
miałem podobnie 1,5 roku temu i doradzono mi ruchy na patch mixie w 1212...
nie pamiętam jak i gdzie, ale wróciłem do instrukcji i jeszcze raz od nowa instalki i reszta... i poszło... u mnie rzecz się działa na styku mixera karty i mojego SC4... nieogarniałem i nadal nie czuję tych wszystkich niuansów, ale tam szukaj przyczyny....
PS. parę osób na forum pewnie zna temat... może ktoś się odezwie??/!!??
pozdro
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

sigmarus

Post autor: sigmarus » czwartek 29 lis 2007, 05:27

...cze
gerry.. jaka zmiana myszy ?
niewiele pomogę, niestety...
miałem podobnie 1,5 roku temu i doradzono mi ruchy na patch mixie w 1212...
nie pamiętam jak i gdzie, ale wróciłem do instrukcji i jeszcze raz od nowa instalki i reszta... i poszło... u mnie rzecz się działa na styku mixera karty i mojego SC4... nieogarniałem i nadal nie czuję tych wszystkich niuansów, ale tam szukaj przyczyny....
PS. parę osób na forum pewnie zna temat... może ktoś się odezwie??/!!??
pozdro...

Moze przedstawie to bardziej jasno.
Puki co pracuje na moim POWERBOOK'U G4 , poza CORE AUDIO wbudowanym nie uzywam w tym przypadku niczego (mixer Alesis Multimix Firewire16 odlaczony)
Probowalem grzebac w konfiguracjach ale kazdy uzytkownik MACa wie ze raczej nie w tym problem.
Tak samo w samym Cubase , w VST Devices , probowalem wszelkich sposobow...nic.
Tak mi sie nasowa dodatkowa mysl apropo mojego 2 pytania:
Kiedys mialem problem z blokada wejscia linowego w moim G4 i nie slyszalem np.gitarki na monitorach w Cubase
Doradzono mi program LineIn , ktory odbezpieczal przejscie LineIn- Audio OUT.
Teraz jak chcialbym uzyc GR3 (wepne na insert)wydaje mi sie ow LineIn(ktory jest wlaczony) moze powodowac iz sygnal nie wychodzi z GR3 bezposrenio na monitory.Wychodzi tylko czysty sygnal gitary i tak tez sie nagrywa.Dziala mi dopiero przy odtwazaniu jak GR3 jest wpiety jako efekt ale przeciez nie o to chodzi...
Ponownie powtorze ze jak uruchomie GR3 jako program poza seqwencerem wszystko dziala jak nalezy i smiga az milo , dodatkowo nie musze uruchamiac LineIN gdyz wejscie liniowe uruchamia sie automatycznie po odpaleniu programu.
wg moich obserwacji i mojego punktu widzenia to moze byc wina seqwencera ale... to samo wystepuje w starym SX 1.0.5 jak i LE..

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie.
Szukam tych odpowiedzi,rozwiazania na wielu forach i jeszcze sie z taka przypadloscia nie spotkalem , ktora w tak bestialski sposob;) by uprzykrzała prace.

Pozdrawiam

sigmarus

Post autor: sigmarus » czwartek 29 lis 2007, 16:44

Nikt nie mial podobnej przypadlosci ...please , jakies wskazowki.

ODPOWIEDZ