Cubase Studio 4 - Video

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Cubase Studio 4 - Video

Post autor: Soundscape » poniedziałek 22 paź 2007, 09:29

Witam!

Znalazłem na płytce niedawno trailer bez dźwięku filmu Manga i z ciekawości zacząłem robić pod niego muzyke.

Problem jest następujący:

W projekcie obecnie są 2 Absynthy, 3 Massive-y, 2 tracki audio na które załączony jest stereo delay Cubase-a na sendzie. Filmik jest w formacie Quicktime-a. Frame offset ustawiony na 7, a video cache size na 10MB.

Zurzycie procesora w projekcie to max 43%, a ramu zjada około 420MB.

Wszystko chodzi pięknie, ale po kilku odtworzeniach całości Cubase się zacina i bez żadnych komunikatów się wyłącza. Po ponownym otworzeniu projektu resetuje ustawienia stereo delay i zmienia sterowniki audio z M-Audio FW ASIO na ASIO DirectX Full Duplex Driver. Trzeba też od nowa ustawić VST system link.

Ktoś miał może do czynienia z podobną sytuacją?

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Cubase Studio 4 - Video

Post autor: szkudlik » poniedziałek 22 paź 2007, 10:07

czyli nie naprawili tego w wersji 4, co za prosiaki...

wez skonwertuj video do .WMV, dziala lepiej. Na AVI wali sie co chwila

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

cezex

Post autor: cezex » poniedziałek 22 paź 2007, 12:12

...czyli nie naprawili tego w wersji 4, co za prosiaki...

wez skonwertuj video do .WMV, dziala lepiej. Na AVI wali sie co chwila

...
A jak tam działa QuickTime?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 22 paź 2007, 12:24

ciekaw jestem czy Nuendo to dziala w porzadku, w koncu musza sie roznic...bo kto by kupil Nuendo za 3 razy wiecej ktore ma kilka opcji raptem wiecej :)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 22 paź 2007, 12:35

A jak tam działa QuickTime?...
Właśnie Quicktime nawala. Sczególnie wtedy, gdy przy odtwarzaniu sesji poruszysz okienkiem video. 90% że umrze...

cezex

Post autor: cezex » poniedziałek 22 paź 2007, 13:03

Właśnie Quicktime nawala. Sczególnie wtedy, gdy przy odtwarzaniu sesji poruszysz okienkiem video. 90% że umrze......
To kiepsko. A w jakim kodeku sprawdzałeś ten QuickTime?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 22 paź 2007, 13:05

To kiepsko. A w jakim kodeku sprawdzałeś ten QuickTime?...
Pojęcia nie mam. Mam Quicktime playera zainstalowanego i w Cubase ustawiam właśnie jego.

sagitarius1

Post autor: sagitarius1 » poniedziałek 22 paź 2007, 13:18

...To kiepsko. A w jakim kodeku sprawdzałeś ten QuickTime?...
Pojęcia nie mam. Mam Quicktime playera zainstalowanego i w Cubase ustawiam właśnie jego. ...
pomocniczym wyjściem w takiej sytuacji jest wyrenderowanie "lżejszego" pliku video o niższej rozdzielczości, zazwyczaj taki "roboczy" pliczek podglądowy bardzo pomaga,a kiedy bedziesz mieć mixdown gotowej ścieżki dźwiękowej to skleisz go z oryginalnym plikiem w osobnej sesji.praca DAW z video zawsze niestety bardzo go obciąża, Nuendo rzeczywiście lepiej sobie trochę radzi w tej sytuacji,co do Cubase nie wiem bo go do tych celów nie używam.Poza tym w profesjonalnej postprodukcji ciężar video przejmują zewnętrzne procesory,więc rozkład mocy w sesji przedstawia się nieco inaczej.pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 22 paź 2007, 13:22

pomocniczym wyjściem w takiej sytuacji jest wyrenderowanie "lżejszego" pliku video o niższej rozdzielczości, zazwyczaj taki "roboczy" pliczek podglądowy bardzo pomaga,a kiedy bedziesz mieć mixdown gotowej ścieżki dźwiękowej to skleisz go z oryginalnym plikiem w osobnej sesji.praca DAW z video zawsze niestety bardzo go obciąża, Nuendo rzeczywiście lepiej sobie trochę radzi w tej sytuacji,co do Cubase nie wiem bo go do tych celów nie używam.Poza tym w profesjonalnej postprodukcji ciężar video przejmują zewnętrzne procesory,więc rozkład mocy w sesji przedstawia się nieco inaczej.pozdrawiam:)...
Nie chodzi o moc niestety. Jak pisałem wyżej, obciążenie procesora wynosi 43% a ramu 420. Byłem właśnie na formum Steinberga i się okazuję, że nie tylko ja mam ten kłopot. Mają go też, którzympracują na wiele mocniejszych maszynach...Trzeba będzie poczekać na kolejny upgrade chyba...Póki co jedne jest pewne: NIE dotykać okna video w czasie odtwarzania całego projektu. I modlić się, żeby w międzyczasie też się nic nie stało.

cezex

Post autor: cezex » poniedziałek 22 paź 2007, 13:34

Pojęcia nie mam. Mam Quicktime playera zainstalowanego i w Cubase ustawiam właśnie jego. ...
A przy okazji: otwórz plik w QuickTime Playerze i tam Ctrl-I (movie inspector) i sprawdź "format". Ciekaw jestem.

ODPOWIEDZ