SW Microsoft GS Wave w WinXP

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
peter666
SW Microsoft GS Wave w WinXP

Post autor: peter666 » środa 17 paź 2007, 15:28

Witam

Mam okrojoną wersję XP, w której nie ma możliwości zainstalowania sterowników portu midi - SW Microsoft GS Wave. Potrzebuję z tego portu korzystać odtwarzając pliki midi m.in. w GuitarPro. Szukałem tych driverów do zainstalowania na sieci, ale bez skutku.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić, żeby uruchomić midi? Poza przeinstalowaniem XP na pełną wersję...

Z góry dzięki za pomoc.

PS. Moja karta muzyczna to E-MU 1212m. Mam też kartę zintegrowaną AC'97. Do obu kart poinstalowałem sterowniki i nie wpłynęło to na MIDI.

Awatar użytkownika
preceli

Re: SW Microsoft GS Wave w WinXP

Post autor: preceli » środa 17 paź 2007, 16:22

...Mam okrojoną wersję XP, w której nie ma możliwości zainstalowania sterowników portu midi - SW Microsoft GS Wave. Potrzebuję z tego portu korzystać odtwarzając pliki midi m.in. w GuitarPro...

Nie potrzebujesz portów MIDI lecz, hmm... pokładowego syntezatora (pierdziawki ), wspomnianego powyżej na którego się widać mocno uparłeś, a którego po prostu brak w systemie.

Zanim cokolwiek zrobisz więcej, bo rozwiązań tego problemu jest sporo, zajrzyj wpierw tam: SLD Codec Pack.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

peter666

Post autor: peter666 » środa 17 paź 2007, 22:18

Nie potrzebujesz portów MIDI lecz, hmm... pokładowego syntezatora (pierdziawki ), wspomnianego powyżej na którego się widać mocno uparłeś, a którego po prostu brak w systemie.

Zanim cokolwiek zrobisz więcej, bo rozwiązań tego problemu jest sporo, zajrzyj wpierw tam: SLD Codec Pack.
...
Heh, absolutnie nie uparłem się na systemowy syntezator.

SLD Codec Pack już instalowałem i nie pomogło. Jeśli jest inna alternatywa dla systemowego syntezatora, bardzo proszę o podpowiedź.

Nawet kiedy wybiorę EMU Midi Port w ustawieniach Guitar Pro 5, jest to samo - nadal nie odtwarza dźwięków midi. Odtwarza jedynie te dźwięki, które obsługuje Realistic Sound Engine (RSE) w Guitar Pro 5 - reszty instrumentów nie odtwarza.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 17 paź 2007, 23:54

a jak mi odtwarzac programowo przez port midi???

wogole co to za okrojona wrrsja ze az takiego banalu nie ma???zainstaluj normalnego xp i nie baw sie w jakies wynalazki - i tak nic nie zyskasz.....

peter666

Post autor: peter666 » czwartek 18 paź 2007, 00:03

wogole co to za okrojona wrrsja ze az takiego banalu nie ma???zainstaluj normalnego xp i nie baw sie w jakies wynalazki - i tak nic nie zyskasz........

Poszukaj tej "okrojonej wersji" to bedziez wiedział. Widzę, że nie doczytałeś mojego pierwszego posta do końca - nie chcę instalować pełnej wersji XP - kompletnie mnie to nie interesuje, więc twój post nic nie wnosi do tematu. Ale rozumiem - miałeś potrzebę się wypowiedzieć, niekoniecznie pomóc.
Czyżbym nic nie zyskał?? Zyskałem i to wiele instalując tą wersję XP, a brak syntezatora Midi to jedyny jej mankament. Ale podejrzewam, że nie masz pojęcia oczym piszę.

Czekam na posty, które pomogą rozwiązać problem.

peter666

Post autor: peter666 » piątek 19 paź 2007, 08:44

@preceli - masz jakiś pomysł poza tym SLD Codec Pack, który już sprawdzałem?

WG

Post autor: WG » piątek 19 paź 2007, 11:57

-> Mam okrojoną wersję XP, w której nie ma możliwości zainstalowania sterowników portu midi

Mnie ciekawi co to ta okrojona wersja

Czyżby BartPE ? Windows PE ?

Zainstaluj albo doinstaluj (o ile to możliwe) po prostu sterowniki DirectX.
Podejrzewam, że w powyższych przypadkach się nie da.

Microsoft GS Wavetable SW Synth jest składnikiem pakietu DirectX wbudowanym w sumie od ZAWSZE w Windows. Port uaktywniany jest jako urządzenie MIDI z chwilą zainstalowania jakiejś karty dźwiękowej.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 19 paź 2007, 13:41

Poszukaj tej "okrojonej wersji" to bedziez wiedział. Widzę, że nie doczytałeś mojego pierwszego posta do końca - nie chcę instalować pełnej wersji XP - kompletnie mnie to nie interesuje, więc twój post nic nie wnosi do tematu. Ale rozumiem - miałeś potrzebę się wypowiedzieć, niekoniecznie pomóc.
Czyżbym nic nie zyskał?? Zyskałem i to wiele instalując tą wersję XP, a brak syntezatora Midi to jedyny jej mankament. Ale podejrzewam, że nie masz pojęcia oczym piszę.

Czekam na posty, które pomogą rozwiązać problem.
...

Byłoby znacznie prościej, gdybyś zamiast demonstrować agresję, odpowiedział na pytanie, o jaką "okrojoną" wersję XP chodzi. Ja też jestem bardzo ciekaw o jaką wersję chodzi, bo nigdy nie słyszałem, aby istniała wersja, której jedynym "okrojeniem" jest brak Microsoft GS Wave...

peter666

Post autor: peter666 » piątek 19 paź 2007, 16:29

Byłoby znacznie prościej, gdybyś zamiast demonstrować agresję, odpowiedział na pytanie, o jaką "okrojoną" wersję XP chodzi. Ja też jestem bardzo ciekaw o jaką wersję chodzi, bo nigdy nie słyszałem, aby istniała wersja, której jedynym "okrojeniem" jest brak Microsoft GS Wave......

Post Zbyni -> "wogole co to za okrojona wrrsja ze az takiego banalu nie ma???" Nie wyczułem w tym pytaniu chęci poznania konkretnej wersji systemu. Moja odpowiedź nie była absolutnie agresywna. Kompletnie nie o to chodziło.

Co do wersji - jest to Widows XP Mini V2.1.
Brak sterowników midi nie jest jedynym okrojeniem. Okrojonych jest wiele rzeczy, natomiast brak tych sterowników to jedyna rzecz, jakiej mi brakuje do pracy w systemie. Brak innych badziewi to błogosławieństwo.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 19 paź 2007, 17:14

...masz jakiś pomysł poza tym SLD Codec Pack, który już sprawdzałem?...

Nie chce mi się mistrzu, tak samo jak i Tobie.
Jeśli o każdą rzecz z osobna koniecznie trzeba Cię wypytywać do bólu, a przy tym mocno uważać, coby aby mistrza nie urazić, to oświadczam, że nie mam czasu na takie pierdoły.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ