Cubase SX 3 - komunikat błędu "Samplerate..."

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Balsenior
Cubase SX 3 - komunikat błędu "Samplerate..."

Post autor: Balsenior » poniedziałek 10 wrz 2007, 21:52

Posiadam klawiaturę sterująca UF 70 podłączoną przez midi, zasilaną przez zasilacz.
Kierując się książką Cubase wyzwól potęgę zgodnie z instrukcjami posuwałem się na przód z ustawieniami Cubale (początkowe latencja itp). W pewnym momencie zaczął mi się pojawiać komunikat:

Samplerate could not be set. This may be due to the sampleclock being set to external sync.

Co dokładnie oznacza ten komunikat? bo zauważyłem, że w pewnym utworze z audio zaczęły pojawiać się przerwy pomiędzy kolejnymi odcinkami audio. Zwiększenie tempa zmniejsza te przerwy no ale to chyba nie jest właściwe rozwiązanie problemu.

opcji external clock nie posiadam (menu: device :device setup: VST audiobay / Creative asio)to chyba do tych zasobów odnosi się błąd?

Proszę o pomoc. Pozdr
Może kiedy indziej

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Cubase SX 3 - komunikat błędu "Samplerate..."

Post autor: JacekH » poniedziałek 10 wrz 2007, 23:06

Creative ASIO pracuje tylko z 48 kHz, a Ty we właściwościach projektu (Project Setup) prawdopodobnie ustawiłeś 44.1 kHz...

Jacek

Awatar użytkownika
Balsenior

Post autor: Balsenior » wtorek 11 wrz 2007, 08:42

...Creative ASIO pracuje tylko z 48 kHz, a Ty we właściwościach projektu (Project Setup) prawdopodobnie ustawiłeś 44.1 kHz...

Jacek...
Niestety jest ustawione na 48 i nawet nie ma możliwości zmiany na inną częstotliwość. Więc tam musziałem nie grzebać:)
Może kiedy indziej

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » wtorek 11 wrz 2007, 12:29

Co dokładnie oznacza ten komunikat? bo zauważyłem, że w pewnym utworze z audio zaczęły pojawiać się przerwy pomiędzy kolejnymi odcinkami audio. Zwiększenie tempa zmniejsza te przerwy no ale to chyba nie jest właściwe rozwiązanie problemu.
------
Co do external clock to się dokładnie nie orientuje mogę jedynie powiedzie żebyś ustawiał internal jak tylko gdzies masz taką możliowośc (u mnie w device setup jest Clock source do wyboru, ale u ciebie z racji innej dźwiekówy już być nie musi więc nie podaję dokładnie gidzie szukać).
Ale zastanawia mnie dalsza treść twojego postu - czy to czasem nie jest tak że w tym utworze zmieniłeś prędkość i po tej zmianie ci się te przerwy zrobiły?? bo jak dla mnie to jest typowe działanie Linear gdzie audio nie są rozciągane wraz ze zmiana tempa (w danym śladzie audio w postaci przycisku nutka/zegarek nutka-musical zegarek-linear)

jeśli to coś w tym temacie to zobacz ustawienia
wejdź w ustawienia dalej editing - póżniej Default track Time type - wybierz musical.

wybór tej opcji pozwoli ci zmieniać audio wraz ze zmianą tempa w każdym nowo zaczętym projekcie (tzn każdy ślad audio będzie miał nutkę w w.wspominanym przycisku).

pozdro

Awatar użytkownika
Balsenior

Post autor: Balsenior » czwartek 13 wrz 2007, 18:40

...
------
Co do external clock to się dokładnie nie orientuje mogę jedynie powiedzie żebyś ustawiał internal jak tylko gdzies masz taką możliowośc (u mnie w device setup jest Clock source do wyboru, ale u ciebie z racji innej dźwiekówy już być nie musi więc nie podaję dokładnie gidzie szukać).
Ale zastanawia mnie dalsza treść twojego postu - czy to czasem nie jest tak że w tym utworze zmieniłeś prędkość i po tej zmianie ci się te przerwy zrobiły?? bo jak dla mnie to jest typowe działanie Linear gdzie audio nie są rozciągane wraz ze zmiana tempa (w danym śladzie audio w postaci przycisku nutka/zegarek nutka-musical zegarek-linear)

jeśli to coś w tym temacie to zobacz ustawienia
wejdź w ustawienia dalej editing - póżniej Default track Time type - wybierz musical.

wybór tej opcji pozwoli ci zmieniać audio wraz ze zmianą tempa w każdym nowo zaczętym projekcie (tzn każdy ślad audio będzie miał nutkę w w.wspominanym przycisku).

pozdro...
Tempa nie zmieniałem. To stary kawałek. Po prostu odkurzałem projekty.
Ele dziwi mnie fakt, że ten sam komunikat pojawia się nawet, gdy rozpoczynam nowy projekt.
Może kiedy indziej

ODPOWIEDZ