Hej!
Chciałbym dokonać resamplingu w dół tym programem.
Dysponuję wersją demo ze strony producenta.
Tam jest napisane, że wersja demo dokonuje tylko konwersji pierwszej minuty pliku.
Tak sobie pomyślałem jakbym w swojej DAW podzielił 5-cio minutowy plik wav na odcinki po jednej minucie - przekowertował je w sensie downsamplingu a później scalił znowu w DAW w jedną całość.
Pytanie zmierza w kierunku czy tą metodą uzyskałbym dokładnie to samo jakbym przepuścił przez program cały pięciominutowy plik?
Czy coś się będzie działo złego w miejscu łączeń?
Prosze o opinie.
Pozdrawiam
Stef
r8brain PRO - czy tak można?
Re: r8brain PRO - czy tak można?
Najlepiej sam sprawdź..
Zawsze możesz z resztą podzielić(na wszelki wypadek) na krótsze odcinki i połączyć - teoretycznie da się idealnie, o ile pracujesz trochę na na wav'ach.
Rozumiem, że Twój DAW nie robi downsamplingu?
A jest też przecież darmowa wersja r8brain.
pozdr

Zawsze możesz z resztą podzielić(na wszelki wypadek) na krótsze odcinki i połączyć - teoretycznie da się idealnie, o ile pracujesz trochę na na wav'ach.
Rozumiem, że Twój DAW nie robi downsamplingu?
A jest też przecież darmowa wersja r8brain.
pozdr
bębniarz
DAW robi ale nie najlepiej.
Właśnie o to chodzi, że mogę pociąć co do próbki na kawałki i co do próbki złożyć po downsamplingu.
Zastanawia mnie tylko czy w miejscu łączeń coś złego się nie wydarzy.
Pozdrawiam
Stef
Właśnie o to chodzi, że mogę pociąć co do próbki na kawałki i co do próbki złożyć po downsamplingu.
Zastanawia mnie tylko czy w miejscu łączeń coś złego się nie wydarzy.
Pozdrawiam
Stef
W miejscach cięcia mogą wystąpić jakieś problemy. Przepróbkowanie jest związane z filtracją filtrem o dość stromej charakterystyce a takie filtry mają z reguły długą odpowiedź impulsową. Trudno wyrokować bez wiedzy o jaki program chodzi, ale może być tak, że algorytm doklei z lewej i/lub prawej strony kilkadziesiąt, a nawet kilkaset próbek z ogonem odpowiedzi. Przy łączeniu takich fragmentów nie wolno tych ogonów odcinać tylko trzeba je złożyć na zakładkę z sąsiednimi segmentami i zsumować (bez "fejdów"). Dlatego najbezpieczniej ciąć w miejscu gdzie jest cisza.
Hej!
Dzięki za odpowiedź - jeżeli chodzi o program to tak jak pisałem w tytule chciałbym w ten sposób "oszukać" r8brain pro.
Chociaż właśnie tego się obawiałem, że w miejscu ponownego sklejenia w całość już po resamplingu mogą być problemy...
Pozdrawiam!
Stef
Dzięki za odpowiedź - jeżeli chodzi o program to tak jak pisałem w tytule chciałbym w ten sposób "oszukać" r8brain pro.
Chociaż właśnie tego się obawiałem, że w miejscu ponownego sklejenia w całość już po resamplingu mogą być problemy...
Pozdrawiam!
Stef