witam:)
1) przy uruchamianiu metronomu sonar 4 nie chce nagrywać. tzn. wciskam przycisk rec a nagrywanie nie porusza się osia pionową ku prawej czyli po prostu stoi...program się zacina.Musze zrobić
cltr+alt +del...nawet przycisk "panic" nie dziala...
2) pytanie odnośnie rejestracji -
po naglośnieniu perkusji - mam idealnie ustawione poziomy glośności wchodzącej -nic nie przesterowuje.Nagrywam, wszystko ok - brak przesteru. Jak odsluchuje to w sekcji master mam przester...i teraz co z tym robic?Poziom odsluchiwania jest za glośny pomimio,że sygnaly wcześniejsze byly ok. Czy obnizac glosności, nagrac i odsluchując sprawdzać czy nie przesterowuje w sekcji master czy zostawić to przesterowanie na późniejszy miks i niczym sie nie przejmowac?
Sonar - problemy
www.studiodapson.freehost.pl
Re: Sonar - problemy
odn 2)
nie znam sonara - ale nie mozesz zbusowac perki? (zalozyc kompresor na ow bus) lub po prostu sciszyc o ta sama wartosc wszystkich faderów w perce (choc nie zawsze -3db na overheadach zejda sie z -3db np. na werblu)
nie znam sonara - ale nie mozesz zbusowac perki? (zalozyc kompresor na ow bus) lub po prostu sciszyc o ta sama wartosc wszystkich faderów w perce (choc nie zawsze -3db na overheadach zejda sie z -3db np. na werblu)
...odn 2)
nie znam sonara - ale nie mozesz zbusowac perki? (zalozyc kompresor na ow bus) lub po prostu sciszyc o ta sama wartosc wszystkich faderów w perce (choc nie zawsze -3db na overheadach zejda sie z -3db np. na werblu)...
czyli jak odsluchuję material świeżo nagrany to nie może przesterować master tak?
Mam na 1 busie cala perkę...
nie znam sonara - ale nie mozesz zbusowac perki? (zalozyc kompresor na ow bus) lub po prostu sciszyc o ta sama wartosc wszystkich faderów w perce (choc nie zawsze -3db na overheadach zejda sie z -3db np. na werblu)...
czyli jak odsluchuję material świeżo nagrany to nie może przesterować master tak?
Mam na 1 busie cala perkę...
......
A moze podaj jakies dokladniejsze parametry przez co to owo nagrywasz? Chodzi o karte, ,mixer i przez jakie stery w Sonarze. Sonar jest takim typem, ze nie ma mozliwosci by cos Ci nie gadalo....
Inny temat, to jesli masz perke na busie, to masz na nim podglad widma sciezki, oprocz miernikow... Pusc syganal i zobacz jaki wykres widma bedzie widoczny przed nagraniem... Nie wiem czy jasno to powiedziane, ale moze zakumasz... To ze nie slychac przesterow w odsluchu, nie znaczy ze nagrywa sie bez nich.
A moze podaj jakies dokladniejsze parametry przez co to owo nagrywasz? Chodzi o karte, ,mixer i przez jakie stery w Sonarze. Sonar jest takim typem, ze nie ma mozliwosci by cos Ci nie gadalo....
Inny temat, to jesli masz perke na busie, to masz na nim podglad widma sciezki, oprocz miernikow... Pusc syganal i zobacz jaki wykres widma bedzie widoczny przed nagraniem... Nie wiem czy jasno to powiedziane, ale moze zakumasz... To ze nie slychac przesterow w odsluchu, nie znaczy ze nagrywa sie bez nich.
nawazniejsza zasada - ile sladow bys nie mial i jesli nie masz na nich przesterow to po zsumowaniu ich dodajesz wszystkie glosnosci - wiec jesli kazdy jest dobijajacy do -3db to na masterze musi byc sygnal wyzszy niz 0..........
od tego jest kompresor zeby tak nie bylo - to sie tyczy takze analogu i jest to zupelnie normalne
co do metronomu to nie wiem ocb - ale gra jako audio czy jako midi??
wrzuc jako audio(choc tak chyba defaultowo jest)
ozatym tak jak kolega wyzej napisal - jaki sprzet
od tego jest kompresor zeby tak nie bylo - to sie tyczy takze analogu i jest to zupelnie normalne
co do metronomu to nie wiem ocb - ale gra jako audio czy jako midi??
wrzuc jako audio(choc tak chyba defaultowo jest)
ozatym tak jak kolega wyzej napisal - jaki sprzet
konsola behringer mx 8000, karta esi maya 1010, nagrywam na 8 sladach perkusje...
wiem, że tak jak zbynia pisze po zsumowaniu będzie przester ale...czy w czasie jak odluchuje juz nagrany material i sa przestery na masterze to mam ściszyć mikrofony i nagrac jeszcze raz potem odsluchać i dojść do tego,że nie będzie przesteru? To nie jest roszke bez sensu? Na przyklad jesli na poczatku utworu tak ustawie mikrofony że w czasie odsluchiwania nie będzie przesteru to pod koniec utworu np. utwór będzie wymagal wiekszej dynamiki i będą przestery...tylko na końcu utworu ...
Może po nagraniu jeśli będą lekkie przestery to wlączyć compresję na masterze...ale to bez senu bo utwór nie może przesterowac juz na wejściu sygnalu...
Co do metronomu - ustawilem go w audio ale i w midi i w audio sonar sie zacina...chyba wgram go jeszcze raz...jak myslicie?
wiem, że tak jak zbynia pisze po zsumowaniu będzie przester ale...czy w czasie jak odluchuje juz nagrany material i sa przestery na masterze to mam ściszyć mikrofony i nagrac jeszcze raz potem odsluchać i dojść do tego,że nie będzie przesteru? To nie jest roszke bez sensu? Na przyklad jesli na poczatku utworu tak ustawie mikrofony że w czasie odsluchiwania nie będzie przesteru to pod koniec utworu np. utwór będzie wymagal wiekszej dynamiki i będą przestery...tylko na końcu utworu ...
Może po nagraniu jeśli będą lekkie przestery to wlączyć compresję na masterze...ale to bez senu bo utwór nie może przesterowac juz na wejściu sygnalu...
Co do metronomu - ustawilem go w audio ale i w midi i w audio sonar sie zacina...chyba wgram go jeszcze raz...jak myslicie?
Inny temat, to jesli masz perke na busie, to masz na nim podglad widma sciezki, oprocz miernikow... Pusc syganal i zobacz jaki wykres widma bedzie widoczny przed nagraniem... Nie wiem czy jasno to powiedziane, ale moze zakumasz... To ze nie slychac przesterow w odsluchu, nie znaczy ze nagrywa sie bez nich....
mam perkę na busie - moge wlączyc waves paz analizer jeśli o to Ci chodzi...często tak robię....ale to jest to,że sygnaly sie sumują-to wiem i przez to przesteruje
pytam tylko czy tak może być,że jak odsluchuje to co nagralem (ścieżki bez przesteru) to mam lekki overdrive na masterze i to okolo 2, 3 db...wydaje mi sie,że nie bardzo...co?Czyli co?Kompresować wtyczką przed nagraniem na busie cala perkę? Nie mam kompresora zewnętrznego...
czy tylko ściszyć mikrofony? niestety jak ściszę to mam mniejsza amplitudę sygnalu a to przeciez nie chodzi...prawda?
scisz ten cholerny master - no przeciez to logiczne az do bolu.....albo daj wszystko na busa i scisz busa - i zapnij na nim kompresor albo limiter - to na masterze bedzie ok