Pytanie do użytkowników Sonara bo już jestem chyba zmęczony "trial-owaniem" Sonara 6. Nie dość, że cholernie trudny w obsłudze

Jak uzyskać sterowanie komunikatami Program Change i Bank Select WE WTYCZKACH tych załadowanych do Synth Rrack'a ?
Próbuję różnych metod na różnych wtyczkach i nic pozytywengo nie wychodzi. Wtyczki ciągle grają piewszą barwą Piano a wtyczki kompletnie nie reagują na Bank Select i Program Change nawet te wpisane na track.
Może mi ktoś wytłumaczyć co zrobić krok po kroku aby np. plik midi odtwarzał brzmienia z banku GM załadowanego do jakiejś wtyczki (np. Samplelord, Sfz, Hypersonic itd.)

Pytanie nr 2 przy okazji:
Jeżeli mamy np. więcej sterowników ASIO do wyboru w systemie a ja chcę pod Sonar-em korzystać z dowolnego sterownika ASIO a nie z tego pierwszego.
Czy udało się komuś zmusić do pracy inny sterownik ASIO niż ten pierwszy na liście ?
Bo wybrać owszem to można inny tyle, że wyjścia audio podstawiane są ciągle z tego pierwszego i ten pierwszy nawet po restarcie Sonara wraz jest aktywny. Czyżby jakiś błąd ?

PS. Tak ładnie Samplelord 1.2 działa pod Sonarem, działają skróty, rolka i nawet zrobiony trick z pamiętaniem powiększonego okna a tu taki feler z tymi komunikatami