Sonar 6 i wybieranie Program Change we wtyczkach

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
WG
Sonar 6 i wybieranie Program Change we wtyczkach

Post autor: WG » piątek 13 lip 2007, 02:35

Pilnie potrzebna pomoc w następującej sprawie.
Pytanie do użytkowników Sonara bo już jestem chyba zmęczony "trial-owaniem" Sonara 6. Nie dość, że cholernie trudny w obsłudze to nie działają chyba podstawowe funkcje.

Jak uzyskać sterowanie komunikatami Program Change i Bank Select WE WTYCZKACH tych załadowanych do Synth Rrack'a ?

Próbuję różnych metod na różnych wtyczkach i nic pozytywengo nie wychodzi. Wtyczki ciągle grają piewszą barwą Piano a wtyczki kompletnie nie reagują na Bank Select i Program Change nawet te wpisane na track.

Może mi ktoś wytłumaczyć co zrobić krok po kroku aby np. plik midi odtwarzał brzmienia z banku GM załadowanego do jakiejś wtyczki (np. Samplelord, Sfz, Hypersonic itd.)

Pytanie nr 2 przy okazji:
Jeżeli mamy np. więcej sterowników ASIO do wyboru w systemie a ja chcę pod Sonar-em korzystać z dowolnego sterownika ASIO a nie z tego pierwszego.
Czy udało się komuś zmusić do pracy inny sterownik ASIO niż ten pierwszy na liście ?
Bo wybrać owszem to można inny tyle, że wyjścia audio podstawiane są ciągle z tego pierwszego i ten pierwszy nawet po restarcie Sonara wraz jest aktywny. Czyżby jakiś błąd ?

PS. Tak ładnie Samplelord 1.2 działa pod Sonarem, działają skróty, rolka i nawet zrobiony trick z pamiętaniem powiększonego okna a tu taki feler z tymi komunikatami

WG

Re: Sonar 6 i wybieranie Program Change we wtyczkach

Post autor: WG » piątek 13 lip 2007, 07:43

Cosik mi się zdaje, że pociągnę wątek sobie sam

Przekopałem trochę wtyczek działających w trybie multitimbral i w trybie VSTi pod Sonar-em.
Ciekawe, że żadna z VSTi zapięta w Synth Rack nie odbiera tych trzech podstawowych komunikatów Bank Select MSB, Bank Select LSB, Program Change.
Ale wpisany Control Change #7, Czy Control Change #10, np. Control Change #1 w edytorze list spryciarz odbiera

Jeżeli to tak ma być, to jestem strasznie ciekaw jak mam sobie wybierać programy mając zamknięty panel wtyczki i tym samym jak odtwarzać tak podstawową rzecz jak choćby pliki midi w GM ?

Od razu uprzedzę ten pomysł:
Przecież można wybierać barwy dla instrumentów VSTi poprzez listę programów tzw. patch. Owszem to się sprawdzi ale wtedy gdy wtyczka ma zawsze stałą listę tych brzmień np. Hypersonic i stałą ich numerację. Sytuacja staje się beznadziejna w przypadku samplerów, gdzie zaopatrujemy go w dowolną ilość brzmień, dowolnej nazwy niekoniecznie GM, i o dowolnej numeracji.

Ma ktoś dobry pomysł ?
Może być na priv.

W SDK VST 2.1 dostrzegłem jakieś światełko w postaci "getMidiProgramName" i innych zestawów poleceń dostępnych z nowszych sdk VST ale wątpię aby to Sonar obsługiwał a raczej wbudowany wrapper. Szkoda, że taki nowoczesny program, miliony opcji, tysiące guziczków a obsługuje wtyczki VST jakby się zatrzymał na specyfikacji VST 1.0

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » piątek 13 lip 2007, 09:09

Polecenie Program Change działa skutecznie i ma sens w przypadku instrumentów (modułów brzmieniowych) typu ROM-player (hardware), gdzie próbki wavetable znajdują się w błyskawicznie dostępnej pamięci. Dla odmiany instrumenty wirtualne - szczególnie wysokiej klasy samplery - czerpią próbki do syntezy z dysku twardego i instalacja nawet prostego brzmienia pochłania znacznie więcej czasu. Wyłącznie z tego powodu większość VI nie reaguje na polecenia PgmChange wpisane w strumień sekwencji MIDI. Nie jest to zatem słabizna SONARA - ani jakiegokolwiek innego sekwencera - a tylko limitacja instrumentów wirtualnych dyktowana ich naturą. Sekwencery nie służą do grania plików GM, ale właśnie SONAR ma taki instrument Paradoksalnie bardzo proste, niestety raczej cieniutko brzmiące instrumenty multitimbralne, służące do grania plików MIDI w konwencji GM, na ogół reagują na polecenia zmian brzmienia. Sprawdź to przy pomocy TTS-1, który znajduje się na liście instrumentów SONARA.

Na marginesie: sprawdziłem kilka instrumentów pod tym kątem w SONARZE 5 i - może to przypadek - wszystkie elegancko zmieniają brzmienia na rozkaz Bank/Patch Change wetknięty gdziekolwiek w sekwencję na swojej ścieżce (NI Pro-53, Pentagon) ...
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 13 lip 2007, 09:19

Na marginesie: sprawdziłem kilka instrumentów pod tym kątem w SONARZE 5 i - może to przypadek - wszystkie elegancko zmieniają brzmienia na rozkaz Bank/Patch Change wetknięty gdziekolwiek w sekwencję na swojej ścieżce (NI Pro-53, Pentagon) ......
A ja na Sonarze 6 Producer i tez nie ma zdrady: Atmosphere, Pentagon, Hypersonic, TTS ....reagują na kompunikaty PC z zewnętrznej klawiatury MIDI bez problemów (oczywiście ze zmienną chyżoscią...jednak reagują)

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

WG

Post autor: WG » piątek 13 lip 2007, 15:34

Zmiana patch w powyższych instrumentach (mają na stałe wpisaną listę kilkudziesięciu czy kilkuset barw) będzie działać to i ja wiem, bo sprawdzałem.

Może inaczej to będzie dobry przykład:
SFZ - sample player wbudowany w Sonar 6.

Czy w SFZ po załadowaniu jakiegoś banku GM sf2 działa wybieranie programów za pomocą Bank Select i Program Change w Sonar 6 ?

WG

Post autor: WG » sobota 14 lip 2007, 04:29

Ech. Złapałem się na znany problem w Sonar
Na forum cakewalk-owym aż roi się od zapytań na ten temat.

Mnie zastanawia tylko jakim jest problemem przesłanie komunikatów
CC #0 i CC #32 i Program Change do wtyczek VST podczas gdy inne komunikaty CC #1 czy CC #33 działają sobie swobodnie. A to jest tylko o jedno oczko niżej

Nie mam dostępu do najnowszych wersji Sonara, więc może to już funkcjonuje poprawnie w najnowszych poprawkach.

Mam jakiś pomysł i może zrealizuję to za 1-2 tygodnie na obejście tego problemu ale czy to się sprawdzi w praktyce to ciężko powiedzieć. Jednym z pomysłów jest przygotowanie stałej listy np. 9999 możliwych numerów patch i wykonanie jakiegoś systemu numeracyjnego do każdej dodawanej barwy w samplerze.

Na pewno format DXi wtyczek rozwiązuje problem z przesyłaniem komunikatów CC, ale czy warto jeszcze wchodzić w ten format

ODPOWIEDZ