Czy Cubase daje taką możliwość/raczej do znawców

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Balsenior
Czy Cubase daje taką możliwość/raczej do znawców

Post autor: Balsenior » czwartek 12 lip 2007, 13:20

Musze powiedzieć, że tym pytaniem kumpel mnie zastrzelił. Sporadycznie bawię się w komponowanie. Miałem do czynienia tylko z Cakewalk 8.0 i Cubase SX. Więc nie wiem za dużo o możliwościach tych programów, ale do zabawy na moim amatorskim poziomie sobie radzę. Dlatego zwracam się do was. A oto pytanie:
Czy mogę zapętlić np. 4 takty pierwszej ścieżki i jednocześnie dogrywać ścieżkę drugą poza tym zalopowaniem (takty lecą dalej)? W praktyce układam prosty bas 4ro taktowy (który ciągle mi gra), ale dogrywam piano, którego fraza ma np. 16 taktów.

Sam jestem ciekaw czy tak się da.
Może kiedy indziej

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Czy Cubase daje taką możliwość/raczej do znawców

Post autor: JoachimK » czwartek 12 lip 2007, 13:31

W SX3/C4 zrobisz to na kilka sposobow, poczawszy od szybkiego skopiowania frazy, poprzez rzeczywiste zapetlenie i dogrywanie do tej _samej_ petli roznych fragmentow (ktore pozniej mozesz poukladac jeden za drugim).

Mozesz tez z kilku taktow zbudowac strukture utworu - np. nagrasz 4 taktyw wstepu a w rzeczywistosci beda odtwarzane 2x tworzac 8 taktow, zagrasz 1 refren, a powielisz go w odpowiednich miescach iles razy - wszystko BEZ kopiowania. Na specjalnej do tego celu sciezce wskazujesz jak ma wygladac struktura utworu w czasie.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Balsenior

Post autor: Balsenior » czwartek 12 lip 2007, 16:41

...W SX3/C4 zrobisz to na kilka sposobow, poczawszy od szybkiego skopiowania frazy, poprzez rzeczywiste zapetlenie i dogrywanie do tej _samej_ petli roznych fragmentow (ktore pozniej mozesz poukladac jeden za drugim).

Mozesz tez z kilku taktow zbudowac strukture utworu - np. nagrasz 4 taktyw wstepu a w rzeczywistosci beda odtwarzane 2x tworzac 8 taktow, zagrasz 1 refren, a powielisz go w odpowiednich miescach iles razy - wszystko BEZ kopiowania. Na specjalnej do tego celu sciezce wskazujesz jak ma wygladac struktura utworu w czasie....
Mam za małe doświadczenie albo piszesz zbyt skrótowo. Co to znaczy nagrać 4 a odtwarzane będą 2x?I to bez kopiowania?
Może kiedy indziej

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » czwartek 12 lip 2007, 23:00

Czy mogę zapętlić np. 4 takty pierwszej ścieżki i jednocześnie dogrywać ścieżkę drugą poza tym zalopowaniem (takty lecą dalej)?

Ciekawe. Cos mi mowi, ze bezposrednio taki numer nie przejdzie. Moze w najnowszej wersji programu...ale...

JoachimK podał Ci dwa proste sposoby rozwiazania tego problemu. Wlasnie tak to mozna nagrac. Przesunac calosc i dograc ile trzeba na kopii fragmentu.

A ta dodatkowa sciezka to Play Order Track. Tylko, ze SX tego chyba jeszcze nie mial.

Natomiast w Abletonie Live mozna tak zrobic jak napisales, nagrywajac nowy klip dowolnej dlugosci do zapetlonej reszty - na planszy Session :)
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 12 lip 2007, 23:33

A ta dodatkowa sciezka to Play Order Track. Tylko, ze SX tego chyba jeszcze nie mial.

Cubase SX3/Nuendo 3 - owszem, ma :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ