Czy Cubase daje taką możliwość/raczej do znawców
Musze powiedzieć, że tym pytaniem kumpel mnie zastrzelił. Sporadycznie bawię się w komponowanie. Miałem do czynienia tylko z Cakewalk 8.0 i Cubase SX. Więc nie wiem za dużo o możliwościach tych programów, ale do zabawy na moim amatorskim poziomie sobie radzę. Dlatego zwracam się do was. A oto pytanie:
Czy mogę zapętlić np. 4 takty pierwszej ścieżki i jednocześnie dogrywać ścieżkę drugą poza tym zalopowaniem (takty lecą dalej)? W praktyce układam prosty bas 4ro taktowy (który ciągle mi gra), ale dogrywam piano, którego fraza ma np. 16 taktów.
Sam jestem ciekaw czy tak się da.
Może kiedy indziej
Re: Czy Cubase daje taką możliwość/raczej do znawców
W SX3/C4 zrobisz to na kilka sposobow, poczawszy od szybkiego skopiowania frazy, poprzez rzeczywiste zapetlenie i dogrywanie do tej _samej_ petli roznych fragmentow (ktore pozniej mozesz poukladac jeden za drugim).
Mozesz tez z kilku taktow zbudowac strukture utworu - np. nagrasz 4 taktyw wstepu a w rzeczywistosci beda odtwarzane 2x tworzac 8 taktow, zagrasz 1 refren, a powielisz go w odpowiednich miescach iles razy - wszystko BEZ kopiowania. Na specjalnej do tego celu sciezce wskazujesz jak ma wygladac struktura utworu w czasie.
Mozesz tez z kilku taktow zbudowac strukture utworu - np. nagrasz 4 taktyw wstepu a w rzeczywistosci beda odtwarzane 2x tworzac 8 taktow, zagrasz 1 refren, a powielisz go w odpowiednich miescach iles razy - wszystko BEZ kopiowania. Na specjalnej do tego celu sciezce wskazujesz jak ma wygladac struktura utworu w czasie.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...W SX3/C4 zrobisz to na kilka sposobow, poczawszy od szybkiego skopiowania frazy, poprzez rzeczywiste zapetlenie i dogrywanie do tej _samej_ petli roznych fragmentow (ktore pozniej mozesz poukladac jeden za drugim).
Mozesz tez z kilku taktow zbudowac strukture utworu - np. nagrasz 4 taktyw wstepu a w rzeczywistosci beda odtwarzane 2x tworzac 8 taktow, zagrasz 1 refren, a powielisz go w odpowiednich miescach iles razy - wszystko BEZ kopiowania. Na specjalnej do tego celu sciezce wskazujesz jak ma wygladac struktura utworu w czasie....
Mam za małe doświadczenie albo piszesz zbyt skrótowo. Co to znaczy nagrać 4 a odtwarzane będą 2x?I to bez kopiowania?
Mozesz tez z kilku taktow zbudowac strukture utworu - np. nagrasz 4 taktyw wstepu a w rzeczywistosci beda odtwarzane 2x tworzac 8 taktow, zagrasz 1 refren, a powielisz go w odpowiednich miescach iles razy - wszystko BEZ kopiowania. Na specjalnej do tego celu sciezce wskazujesz jak ma wygladac struktura utworu w czasie....
Mam za małe doświadczenie albo piszesz zbyt skrótowo. Co to znaczy nagrać 4 a odtwarzane będą 2x?I to bez kopiowania?
Może kiedy indziej
Czy mogę zapętlić np. 4 takty pierwszej ścieżki i jednocześnie dogrywać ścieżkę drugą poza tym zalopowaniem (takty lecą dalej)?
Ciekawe. Cos mi mowi, ze bezposrednio taki numer nie przejdzie. Moze w najnowszej wersji programu...ale...
JoachimK podał Ci dwa proste sposoby rozwiazania tego problemu. Wlasnie tak to mozna nagrac. Przesunac calosc i dograc ile trzeba na kopii fragmentu.
A ta dodatkowa sciezka to Play Order Track. Tylko, ze SX tego chyba jeszcze nie mial.
Natomiast w Abletonie Live mozna tak zrobic jak napisales, nagrywajac nowy klip dowolnej dlugosci do zapetlonej reszty - na planszy Session :)
Ciekawe. Cos mi mowi, ze bezposrednio taki numer nie przejdzie. Moze w najnowszej wersji programu...ale...
JoachimK podał Ci dwa proste sposoby rozwiazania tego problemu. Wlasnie tak to mozna nagrac. Przesunac calosc i dograc ile trzeba na kopii fragmentu.
A ta dodatkowa sciezka to Play Order Track. Tylko, ze SX tego chyba jeszcze nie mial.
Natomiast w Abletonie Live mozna tak zrobic jak napisales, nagrywajac nowy klip dowolnej dlugosci do zapetlonej reszty - na planszy Session :)
http://www.superstereo.pl
Cubase SX3/Nuendo 3 - owszem, ma :)
Cubase SX3/Nuendo 3 - owszem, ma :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!