Ustalanie tempa w Cubase i E-mu Power FX
Witam! W jaki sposób można w szybki sposób ustalić tempo importowanego śladu audio w cubase le? Chcę to zrobić mozliwie najdokładniej aby dołożyc to takiego audio ścieżkę midi z vsti i żeby to sie dobrze zgrywało w tempie. Pytanie drugie: Mam kartę Emu 0404 i jak uruchomić w cubase aplikacje power fx aby korzystać z efektów procesora 0404?
Re: Ustalanie tempa w Cubase i E-mu Power FX
POPATRZ NA TRANSJENTY - ZOBACZ GDZIE KONIEC TAKTU - ZALOOPUJ I ZMIENIAJ TEMPO SESJI Z WLACZONYM KLIKIEM - POZNIEJ PRZEJEDZ DALEJ NA KONIEC UTWORU I ZOBACZ CZY IDZIE Z METRONOMEM. jESLI KAWALEK ROBIONY NA MASZYNACH POJDZIE LATWO - JESLI NIE - HMMM...TEMPO TRACK? DOCINANIE TEGO SLADU?
JESLI PRAWIDOLOW ZAINSTALOWALES STERY - TO POWININES MIEC WSROD WTYCZEK VST WLASNIE WTYCZKI EMU ... NIE POLECAM - MARNE STRASZLIWIE
JESLI PRAWIDOLOW ZAINSTALOWALES STERY - TO POWININES MIEC WSROD WTYCZEK VST WLASNIE WTYCZKI EMU ... NIE POLECAM - MARNE STRASZLIWIE
Oki dzięki! Mam jeszcze małe pytanie. Gdy kliknę na partię midi w głównym oknie wówczas otwiera mi się KEY EDITOR ale w pomniejszonym oknie, czy da się to jakoś zrobić aby KEY EDITOR otwierał sie od razu zmaksymalizowany?
Mam też taki oto problem z cubase le: Tworzę sobie np czterotaktowa partie midi, okładam sobie w niej jakies nutki itd... po czym kopiuję tą partie midi wielokrotnie inne takty. Czy możliwe jest zrobienie tego w ten sposób aby zmiana wprowadzona w jednym evencie (partii) skutkowała zmianą we wszystkich tych skopiowanych partiach?
najprosciej i w miare dokladnie(ale nie tak na 100%) programem mixmeister - wersja free......przeciagasz plik - a za chwile masz podane przyblizone tempo - chyba nawet do dwoch po przecinku...
...najprosciej i w miare dokladnie(ale nie tak na 100%) programem mixmeister - wersja free......przeciagasz plik - a za chwile masz podane przyblizone tempo - chyba nawet do dwoch po przecinku......
Oki, problem z tempem juz rozwiązałem a co z problemem okien i zmianach w partiach midi? czy ktos pomoże?
Oki, problem z tempem juz rozwiązałem a co z problemem okien i zmianach w partiach midi? czy ktos pomoże?
tez mam ten problem - po prostu rozciagnalem sobie okno - ze pojawia sie "prawie" zmaksymalizoawne
sztuczki na midi nie znam, wiem jak to sie robi w audio
ale jest opcja fill loop - wypelnia loopem z poczatku zalosc miedzy lokatorami
sztuczki na midi nie znam, wiem jak to sie robi w audio
ale jest opcja fill loop - wypelnia loopem z poczatku zalosc miedzy lokatorami
jesli masz tempo utworu audio to wyrownaj go do siatki ktora musisz wlaczyc i do niej rowniez ulozyc midi......
No oki ale czy jest sposób na ten problem? (opiszę jeszcze raz dokładniej) Tworzę sobie np czterotaktowa partie midi, układam sobie w niej jakies nutki itd... po czym kopiuję tą partie midi wielokrotnie inne takty. Po jakimś czasie dochodzę do wniosku, że druga nuty w tej partii powinna być F zamisat C. Czy możliwe jest zrobienie tego w ten sposób aby zmiana wprowadzona w jednym evencie (partii) skutkowała zmianą we wszystkich tych skopiowanych partiach? Czy musze przenoscic te nutki mozolnie w całym projekcie?
Kurcze, najwidoczniej się tego nie da zrobić... Zastanawia mnie tylko czemu cubase jest tak wychwalany skoro nie ma takich kilku prostych, przydatnych funkcji. Przesiadając się z ACIDA na Cubase miałem nadzieję na coś lepszego, tymczasem w cubase nie ma nawet narzędzia do prostego zmierzenia tempa w importowanym audio, w ACID cos takiego jest na wyciągnięcie ręki i nazywa się "bitmapper wizard"... W ACID na scieżce midi tworzy się clipy, które można potem kopiować i zmiana wproadzona w jednym klipie skutkuje zmianą we wszystkich klipach o tym samym numerze. Nie wspomne już o losowym velocity, kórego też brakuje w cubase... Jedyne co przekonuje w cubase to to, że jest o niebo bardziej stabliniejszy...