Program który stawia markery na dropach?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
tigergold
Program który stawia markery na dropach?

Post autor: tigergold » poniedziałek 07 maja 2007, 22:08

Witajcie bracia i siostry
Znacie program który gdy podczas nagrywania upuści conieco i nawet bufor nie pomoże to postawi w tym miejscu marker albo jakoś oznaczy? W Audition jest tak że nawet gdy zgubi to jedzie dalej bez oznaczenia (naturalnie dla niego) a nawet bez informacji że coś zgubił. Standardowo w Cubase jest stop w momencie zgubienia, nawet w tej chwili nie wiem czy można to zmienić. Bywają takie sytuacje gdzie nagrywam sobie (nie koncert przypadkiem bo wtedy uważam;) np. przegrywam winyle i MC a przy tym mam potrzebę majstrować np w internecie co siłą rzeczy wiąże się ze spadkiem wydajności na rzecz nagrywania i w krytycznych momentach zdarza się drop. Po obwiedniach nie chce mi się dochodzić w którym to momencie bo to szukanie igły w stogu siana, dlatego chciałbym żeby program nie przerywał ale ciągnął dalej i jedynie postawił marker w tym miejscu abym mógł powtórzyć fragment. Znacie taki program?

Pozdrawiam
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
tigergold

Re: Program który stawia markery na dropach?

Post autor: tigergold » wtorek 08 maja 2007, 00:20

Program miałby służyć tylko jako rejestrator, więc nie musi mieć właściwie żadnej zdolności edycyjnej. Widzę że jesteście na forum. Jeśli nie znacie kiego programu to proszę napiszcie chociaż to że o takim nie słyszeliści
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 08 maja 2007, 00:34

...Program miałby służyć tylko jako rejestrator, więc nie musi mieć właściwie żadnej zdolności edycyjnej. Widzę że jesteście na forum. Jeśli nie znacie kiego programu to proszę napiszcie chociaż to że o takim nie słyszeliści
...

Taka funkcje ma Wavelab ale IMHO daleko do doskonalosci. Za to recznie sie wycina trzaski dosc przyjemnie na Wavelabie

(to zreszta jeden zglownych powodow, dlaczego majac Nuendo i Cubase kupilem edytor audio w postaci WL6 - na tym forum na pytanie o dodatkowy edytor zastepujacy ten z SX/N padala odp. "ale po co, skoro mozna edytowac plik w tych sequencerach?" - ano wlasnie po to, ze SX/N ma wlasciwie zerowe mozliwosci pod tym wzgledem, a olowkiem to sobie mozna rysowac ale w paint)

Jedna z firm robi stacje DAW oparta o Wavelab z rozwinietymi mozliwosciami restoracji w trybie edycji pliku.

Dobrze to robi Sonic Studio, ale to nie ta klasa, cena i w ogole nawet cos nie pasujace do tego forum
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 08 maja 2007, 00:53

Dzięki JoachimK za odpowiedź. Nie jestem pewien czy zostałem dobrze zrozumiany bo w sumie nie potrzeba mi "naprawiać" tych dziur tylko potrzeba mi wiedzieć gdzie one są, bo jeśli się zdarzy drop wtedy nagrałbym tylko ten jeden utwór jeszcze raz. Czy pisząc o tej niedoskonałej zdolności WaveLaba miałeś na myśli oflagowanie markerem takiej straty buforu czy możliwość dorysowania ołówkiem obwiedni w miejscach przerwań?

[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 08 maja 2007, 01:10

pisząc o tej niedoskonałej zdolności WaveLaba miałeś na myśli oflagowanie markerem takiej straty buforu czy możliwość dorysowania ołówkiem obwiedni w miejscach przerwań?
...

Jest opcja poszukujaca bledy w audio, moze "skoczyc" do pierwszego znalezionego bledu, lub zanalizowac wiekszy fragment i w glownym oknie naniesc markery. Oprocz tego markery i powiekszony obraz pliku ze znalezionym bledem pokazywane sa w oknie tego wlasnie edytora.

Nieraz sie sprawdza, ale do wspomnianego Sonic daleko niestety.
Zawsze warto wyprobowac, jak dziala, choc przyznam, ze gdy 2 lata temu mialem zlecenie na renowacje kompletu archiwalnych plyt z koncertami Wieniawskiego, 3 m-ce pracy mi to zajelo i nie skorzystalem w tym czasie z tej opcji ani razu (a dosc sporo korzystalem takze z m.in. Wavelaba przy tej pracy)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ