WaveLab - problem z nagrywarką

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Ja-cek
WaveLab - problem z nagrywarką

Post autor: Ja-cek » środa 18 kwie 2007, 11:55

Bryk :)

Po 5 latach miłej współpracy WaveLab nagle przestał widziec moją nagrywarkę i skutkiem tego ani nie mogą zaimportować ścieżki z Audio CD, ani potem nagrać płytki. Dziś na gwałt to obszedłem, bo zlecenie było bardzo proste, ale wolałbym sie iTunes'em nie posiłkować, bo po co, jak WaveLab sam z siebie wystarczy.

Co mogłoby spowodować tą sytuację? Nadmienię, że po 5 latach bronienia komputra przed internetem całkiem niedawno zostałem zmuszony wpiąć go do sieci i zainstalowania SP2.

Czy konieczna jest reinstalacja WaveLaba?
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: WaveLab - problem z nagrywarką

Post autor: JoachimK » środa 18 kwie 2007, 12:16

Na poczatek sprobuj uaktualnic liste nagrywarek:
ftp://ftp.steinberg.net/Download/Hardware/CD_DVD_Recorder_Updates/
plik jest dosc stary, nowe wersje WL juz go maja "w sobie"

(powyzsze lekarstwo jest raczej na niemoznosc nagrywania a nie na zauwazenie sprzetu, ale sprawdz)

Napisz, czy pomoglo.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » środa 18 kwie 2007, 12:40

Tego już spróbowałem, fakt, że ze starym plikiem. Ale wcześniej normalnie współpracował mi WaveLab z nagrywarą, po prostu nagle a niespodziewanie mi zniknęła. W zakłądce burn CD nie ma możliwości wybrać żadnej nagrywarki (no choice), a próba importu z CD kończy się błędem: pamięć nie może być "read" czy jakoś tak. Tak jakby wogóle nie było CD-romu (nagrywarki w moim wypadku - TEAC, nie pamiętam modelu, a teraz jestem w pracy)
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 18 kwie 2007, 12:51

...Tego już spróbowałem, fakt, że ze starym plikiem. Ale wcześniej normalnie współpracował mi WaveLab z nagrywarą, po prostu nagle a niespodziewanie mi zniknęła. W zakłądce burn CD nie ma możliwości wybrać żadnej nagrywarki (no choice), a próba importu z CD kończy się błędem: pamięć nie może być "read" czy jakoś tak. Tak jakby wogóle nie było CD-romu (nagrywarki w moim wypadku - TEAC, nie pamiętam modelu, a teraz jestem w pracy)...

skopiuj do katalogu WL plik NeroAspi (temat byl chyba niedawno walkowany na tym forum - poszukaj) i po restarcie sprawdz co sie dzieje z WL.

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » środa 18 kwie 2007, 12:54

... po prostu nagle a niespodziewanie mi zniknęła. W zakłądce burn CD nie ma możliwości wybrać żadnej nagrywarki (no choice)...

WaveLab ma malutka aplikacje wbudowana w siebie pozwalajaca walczyc z opisanym przez Ciebie problemem.
Wejdz w Vob DriverReg i postepuj zgodnie z opisem jaki znajdziesz w pliku tekstowym Vob DriverReg Read Me.
Zazwyczaj znajdziesz program i opis w katalogu .../Steinberg/WaveLab/Tools/Cdr albo mozesz do niego trafic z menu START -> PROGRAMY -> Steinberg WaveLab

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 18 kwie 2007, 12:56

WaveLab ma malutka aplikacje wbudowana w siebie pozwalajaca walczyc z opisanym przez Ciebie problemem.
Wejdz w Vob DriverReg i postepuj zgodnie z opisem jaki znajdziesz w pliku tekstowym Vob DriverReg Read Me.
Zazwyczaj znajdziesz program i opis w katalogu .../Steinberg/WaveLab/Tools/Cdr albo mozesz do niego trafic z menu START -> PROGRAMY -> Steinberg WaveLab...

Jezeli sa klopoty komunikacji ze sterownikiem VOB ASAPI, to z pozycji w/w aplikacji nie da sie tego naprawic

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 18 kwie 2007, 15:41

......
jesli nie pomoze to zobacz czy w wavelabie nie masz mozliwosci ustawienia sterownika do nagrywarki.....aspi i cos jeszcze ....
w jakims innym programie to cos jeszcze(spti?) tez mi nie widzialo cd

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » środa 18 kwie 2007, 15:52

no i tzw doopa.
Przepróbowałem wszystkich zaleconych działań i nic.
Ani import ani burn cd nie działa. Jedynie cd info zadziałało, co czyni to jeszcze dziwniejszym. Żeby było jeszcze weselej, Nuendo też odmówiło mi współpracy w tym zakresie. Z tym, że tam wystąpił: unknown exeption.
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 18 kwie 2007, 15:58

A nie miałeś przypadkiem wcześniej w systemie jakiegoś programu do wypalania płyt i ten problem wystąpił po deinstalacji tego programu? To bardzo typowy objaw.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 18 kwie 2007, 16:07

...A nie miałeś przypadkiem wcześniej w systemie jakiegoś programu do wypalania płyt i ten problem wystąpił po deinstalacji tego programu? To bardzo typowy objaw....

...lub wirtualnego napedu, gdzie prym, jesli chodzi o klopoty po deinstalacji, wiedzie Daemon Tools...

ODPOWIEDZ