Roland RS-70
Witam! Jestem od niedawna użytkownikiem Rolanda rs-70. Od dłuższego czasu natomiast pracuje na Fruity Loops. Czy jest jakas mozliwosc skonfigurowania Rolanda z FL? Czy FL moze wykryc Rolanda, jako np. wtyczke? Bardzo prosze o pomoc!!! Dzieki!!!
[addsig]
[addsig]
W życiu najważniejszy jest dystans!!!
- midishiner
Re: Roland RS-70
...Witam! Jestem od niedawna użytkownikiem Rolanda rs-70. Od dłuższego czasu natomiast pracuje na Fruity Loops. Czy jest jakas mozliwosc skonfigurowania Rolanda z FL? Czy FL moze wykryc Rolanda, jako np. wtyczke? Bardzo prosze o pomoc!!! Dzieki!!!
...
witka. Też mam RS70, ale pracuję na Cu.SX3
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi...
Czy pytasz o to czy sound editor można uruchomić z pozycji FL, czy poprostu szukasz sposobu na użycie RS'a jako sterwnika midi, bo jeśli chodzi o pierwszą propozycję to niestety Sedit pracuje jako stand alone, a to drugie poprostu wejdź w options, preferences, midi routings lub cos takiego i zaznacz w midi in - rolanda i tyle. Oczywiście pod warukiem że pracujesz na usb i masz poprawnie zainstalowany sterownik - RS70 powinien byc widoczny. jeśli natomiast podłączyłeś go przez standardowe midi, to wybierz ten port.
powodzenia
...
witka. Też mam RS70, ale pracuję na Cu.SX3
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi...
Czy pytasz o to czy sound editor można uruchomić z pozycji FL, czy poprostu szukasz sposobu na użycie RS'a jako sterwnika midi, bo jeśli chodzi o pierwszą propozycję to niestety Sedit pracuje jako stand alone, a to drugie poprostu wejdź w options, preferences, midi routings lub cos takiego i zaznacz w midi in - rolanda i tyle. Oczywiście pod warukiem że pracujesz na usb i masz poprawnie zainstalowany sterownik - RS70 powinien byc widoczny. jeśli natomiast podłączyłeś go przez standardowe midi, to wybierz ten port.
powodzenia
Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
Czyli wynika z tego co napisałes, ze Rolad moze jedynie działac, jakos klawiatura samosterująca? Bo na tej zasadzie juz konfigurowałem go z FL i ten po prostu wykrywa go jako klawiature midi:/
Chodzi mi o to, zeby brzmienia z Rolanda mozna było bezposrednio edytowac w FL albo w jakims innym programie, albo zeby działało to na tej zasadzie, zeby przeniesc Rolanda jako np. wirtualne syntezator:/ Wiem, ze moze mało jasno sie wyrazam, ale nie jestem zbyt dobry w technicznych sprawach:/
Wielkie dzieki!!! Pozdr!
[addsig]
Chodzi mi o to, zeby brzmienia z Rolanda mozna było bezposrednio edytowac w FL albo w jakims innym programie, albo zeby działało to na tej zasadzie, zeby przeniesc Rolanda jako np. wirtualne syntezator:/ Wiem, ze moze mało jasno sie wyrazam, ale nie jestem zbyt dobry w technicznych sprawach:/
Wielkie dzieki!!! Pozdr!
[addsig]
- midishiner
... Czyli wynika z tego co napisałes, ze Rolad moze jedynie działac, jakos klawiatura samosterująca? Bo na tej zasadzie juz konfigurowałem go z FL i ten po prostu wykrywa go jako klawiature midi:/
Wielkie dzieki!!! Pozdr!
...
Nie nie nie stary, nie tędy droga. Roland to jak najbardziej instrument SPRZęTOWY, a nie wirtualny. jedyny sprzęt wirtualno-sprzętowy jaki znam to Virus TI, ale to inna bajka. Twój sprzęt nie zadziała inaczej, jak tylko w konfiguracji moduł-sekwenser, sterowany jego własną klawiaturą. I choćbyś zrobił salto na rzęsach to RS'ka nigdy nie będzie instrumentem wirtualnym.
Jeśli chodzi o edytora brzmień z pozycji FL to jest to możliwe ale musisz się zaopatrzyć w sound diver firmy emagic do tegoż instrumentu. Wiem że coś takiego istnieje ale nikt nie wie gdzie
pozdrawiam Cię przyjacielu i trzymanko. Ale przyznaj że Fortepian w naszej RS'ce wymiata wszystko
Wielkie dzieki!!! Pozdr!
...
Nie nie nie stary, nie tędy droga. Roland to jak najbardziej instrument SPRZęTOWY, a nie wirtualny. jedyny sprzęt wirtualno-sprzętowy jaki znam to Virus TI, ale to inna bajka. Twój sprzęt nie zadziała inaczej, jak tylko w konfiguracji moduł-sekwenser, sterowany jego własną klawiaturą. I choćbyś zrobił salto na rzęsach to RS'ka nigdy nie będzie instrumentem wirtualnym.

pozdrawiam Cię przyjacielu i trzymanko. Ale przyznaj że Fortepian w naszej RS'ce wymiata wszystko

Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
Nie no generalnie uwazam, ze Roland ma naprawde mocne brzmienia, znam sie troche na graniu i jak pobawie sie troche akordami to az sie podniecam z tego brzmenia
Ale nie potrafie tego wszystkiego ponagrywac, gdyz technicznie jestem zielony:/ Ale wielkie dzieki za pomoc, rozjaśniłes mnie nieco i przynajmniej wiem, jaka droga isc:-)
Zycze Ci powodzenia w produkcjach muzycznych!!! 3m sie!
[addsig]

Zycze Ci powodzenia w produkcjach muzycznych!!! 3m sie!
[addsig]
- Secondhand
po co edytować w FL jak możesz to robic w rolandzie(przypuszczam), potem zgrać "szalone melodie" na dysk. Jedynie efekty których np. nie mogles zadać na brzmienie w rolandzie zadaj w FL.
... Czyli wynika z tego co napisałes, ze Rolad moze jedynie działac, jakos klawiatura samosterująca? klawiatura samosterująca
No offence, ale dla mnie tekst miesiąca:D
No offence, ale dla mnie tekst miesiąca:D
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Peak chodzi mi o to, ze razem z Fruity Loops, Rs-ka moze nadać mi sie jedynie jako klawiatura samosterująca...Bo ni kuta inaczej współgrać z Fl nie moze. Rozjaśnij mnie prosze, co w tym zabawnego:-)
...Peak chodzi mi o to, ze razem z Fruity Loops, Rs-ka moze nadać mi sie jedynie jako klawiatura samosterująca...Bo ni kuta inaczej współgrać z Fl nie moze. Rozjaśnij mnie prosze, co w tym zabawnego:-)...
heheh, jesli dobrze rozumiem koledze chodzilo o to jak nazwales klawiature midi... hehhe
heheh, jesli dobrze rozumiem koledze chodzilo o to jak nazwales klawiature midi... hehhe
:)
...Peak chodzi mi o to, ze razem z Fruity Loops, Rs-ka moze nadać mi sie jedynie jako klawiatura samosterująca...Bo ni kuta inaczej współgrać z Fl nie moze. Rozjaśnij mnie prosze, co w tym zabawnego:-)...
Samosterująca to może być rakieta:) Klawiatura jest "sterująca" bo (jak nazwa wskazuje) steruje czymś, a nie sama sobą. Po co ci klawiatura do sterowania klawiaturą?:D
Samosterująca to może być rakieta:) Klawiatura jest "sterująca" bo (jak nazwa wskazuje) steruje czymś, a nie sama sobą. Po co ci klawiatura do sterowania klawiaturą?:D
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]