VST a obciążenie procesora
Czy to jest normalne ze dodając do projektu kilka wtyczek i instrumentów VST (zarówno w ACID PRO jak i Cubase), podczas gdy projekt nie jest odtwarzany, program dosyć mocno obciąża procesor? Gdy na projekcie nic nie jest robione nie powinno wykorzystanie procesora być bliskie 0%?

Re: VST a obciążenie procesora
teoretycznie nie, chyba że się ma procesor Pentium 4 i dziadowskie wtyczki napisane przez niedouczonych programistów (patrz: błąd denormalizacji)
Procesor najlepszy to nie jest, bo Athlon 2200 XP, ale radzi sobie jakoś z odgrywaniem. Podczas odtwarzania projektu powiedzmy idzie na 90% a podczas gdy się nic nie robi na projekcie to 80%. Raczej to nie wina wtyczek, bo są to jedne z lepszych - przynajmniej tak o nich piszą wszędzie. U znajomego na P4 jest tak samo. Dziwne trochę bo skoro nic się nie robi w danej chwili z projektem to nie powinien używać przecież w ogóle procesora. Jak sie całkiem wyrzuci z projektu to wszystko to dopiero jest normalnie.
Raczej to nie wina wtyczek, bo są to jedne z lepszych - przynajmniej tak o nich piszą wszędzie.
Obyś się nie zdziwił, jaką fuszerę potrafią odstawiać producenci oprogramowania. Raczej na 100% to wina wtyczek
Obyś się nie zdziwił, jaką fuszerę potrafią odstawiać producenci oprogramowania. Raczej na 100% to wina wtyczek
...teoretycznie nie, chyba że się ma procesor Pentium 4 i dziadowskie wtyczki napisane przez niedouczonych programistów (patrz: błąd denormalizacji)...
MB a jaki wg ciebie jest dobry procesor ?
MB a jaki wg ciebie jest dobry procesor ?
wiek 24 lata, wyzsze studia, w branzy od 5 lat ; moja pasja to muzyka i wszystko co z nia zwiazane ! programy : AbletonLive, Cubase.Sprzet : DualCore2, 4gb ram, 500 gb hdd, RME9632 ; Access Virus TI (comming soon) ;-)
...teoretycznie nie, chyba że się ma procesor Pentium 4 (...)
A czemu niby pentium 4 jest winny ?
A czemu niby pentium 4 jest winny ?
Magister Sztuki
......teoretycznie nie, chyba że się ma procesor Pentium 4 (...)
A czemu niby pentium 4 jest winny ?...
A czy ja napisałem, że Pentium 4 jest winny? Winni są niekompetentni programiści, którzy nie nauczyli się różnic między procesorami i specyfiki arytmetyki na bardzo małych liczbach.
O błędzie denormalizacji było tu już wiele razy - odsyłam do wyszukiwarki.
A czemu niby pentium 4 jest winny ?...
A czy ja napisałem, że Pentium 4 jest winny? Winni są niekompetentni programiści, którzy nie nauczyli się różnic między procesorami i specyfiki arytmetyki na bardzo małych liczbach.
O błędzie denormalizacji było tu już wiele razy - odsyłam do wyszukiwarki.
No ale te wtyczki to i Steingerga i Native Instruments i jeszcze jakichś innych firm i sie zachowują tak samo. Więc wszyscy taki błąd robią? Ja bym sie raczej spodziewał że u mnie coś nie tak z konfiguracją systemu, no ale sam już nie wiem.
...No ale te wtyczki to i Steingerga i Native Instruments i jeszcze jakichś innych firm i sie zachowują tak samo. Więc wszyscy taki błąd robią? Ja bym sie raczej spodziewał że u mnie coś nie tak z konfiguracją systemu, no ale sam już nie wiem....
bo to nieprawda co MB pisze. wtyczki obciążają wszak są aktywne i gotowe do użycia, powiem więcej że zależne to jest nawet od danego presetu- czym zasobożerniej wykorzystwać będzie moc vstka tym obciążenie w trybie powiedzmy " pasywnym" będzie większe (spr sobie na przykładzie dowolny preset a nord tunes w z3ta jeśli ową posiadasz) .No chyba że mówimy o vst w wersji 3- tutaj mozę byc nieco inaczej bo tam wtyczka działa tylko gdy jest aktywna, ale ten temat znam tylko z tego co udało mis się wyczytać więc nic sprawdzonego.
Suma sumarum nie szukaj problemu bo go nie znajdziesz :) .wszystko jest Ok czego dowodem jest zachowanie zarówno Acid'a jak i Cubase'a.
bo to nieprawda co MB pisze. wtyczki obciążają wszak są aktywne i gotowe do użycia, powiem więcej że zależne to jest nawet od danego presetu- czym zasobożerniej wykorzystwać będzie moc vstka tym obciążenie w trybie powiedzmy " pasywnym" będzie większe (spr sobie na przykładzie dowolny preset a nord tunes w z3ta jeśli ową posiadasz) .No chyba że mówimy o vst w wersji 3- tutaj mozę byc nieco inaczej bo tam wtyczka działa tylko gdy jest aktywna, ale ten temat znam tylko z tego co udało mis się wyczytać więc nic sprawdzonego.
Suma sumarum nie szukaj problemu bo go nie znajdziesz :) .wszystko jest Ok czego dowodem jest zachowanie zarówno Acid'a jak i Cubase'a.
nie wiem, co powyższy wywód miał udowodnić, ale z pewnością nie wynika z niego to, że piszę nieprawdę. Można się o tym doskonale przekonać eliminując poszczególne wtyczki z projektu i zidentyfikować tę, która bruździ.
I na koniec: OWSZEM, również Steinberg i NI potrafią wypuścić na rynek wtyczkę, w której są programistyczne babole. Przekonałem się o tym wielokrotnie.
I na koniec: OWSZEM, również Steinberg i NI potrafią wypuścić na rynek wtyczkę, w której są programistyczne babole. Przekonałem się o tym wielokrotnie.