Coś jak TC Helicon Harmony 4?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Respectus
Coś jak TC Helicon Harmony 4?

Post autor: Respectus » środa 28 mar 2007, 00:38

Czy ktoś zna jakis program/wtyczkę na PC w stylu ? niekoniecznie tak rozbudowaną ale konkretnie chodzi mi o wtyczkę, która wygeneruje dodatkowe glosy harmonii bazując na scieżce audio i żeby jeszcze dawała się kontrolować za pomocą midi.TC HELICON Harmony4

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Coś jak TC Helicon Harmony 4?

Post autor: Tadeo » środa 28 mar 2007, 10:27

generalnie pytasz o wokodery?....hmmm
rzeczywiscie w harmony udaje sie stworzyc najbardziej naturalne głosy harmoniin jakie ja dotychczas słyszałem (fajne doły ) a z innych to moze vokator NI?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 28 mar 2007, 14:04

Harmonizer nie ma nic wspólnego z wokoderem. To kompletnie inna zasada działania i kompletnie inny efekt. Jeśli chodzi o wtyczki, to niestety nic raczej nie może się równać z technologią TC, ale zainteresuj się ofertą Waves.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 28 mar 2007, 15:19

MB, tosz to i tu i tam da sie wytworzyc głosy w harmoni względem materiału żródłowego - to z tych wspólnych.
różnica taka iz brzmienie wyjsciowe w wokoderze masakrycznie bardziej moze się różnić od tego na wejsciu
Popraw prosze bo być moze się mylę
pozdr

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 28 mar 2007, 15:45

...MB, tosz to i tu i tam da sie wytworzyc głosy w harmoni względem materiału żródłowego - to z tych wspólnych.

To, co wokoder da na wyjsciu (i nawet jesli bedzie to cos brzmiace w harmonii), ma niewiele wspolnego ze zrodlem, nie jest w ogole bliskie sygnalowi zrodla.
Sygnal wejsciowy sluzy do analizy a na jego podstawie jest syntezowany sygnal wyjscia (w duzym skrocie)

Z kolei harmonizer ma za zadanie przestroic zrodlo o zadany interwal (czesc interwalu). Harmonizer stosowany w muzyce dodatkowo powinien rekompensowac zmiany wynikajace z transpozycji (zmiana formantow, rekonstrukcja uszkodzonych transjentow itp.), by sygnal transponowany nie stawal sie nienaturalny dla ucha.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » środa 28 mar 2007, 19:49

Czyli nic poza Harmony4 na PC nie znajdę? MB szukałem na stronach waves ale nic takiego nie udało mi się znaleźć...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 28 mar 2007, 19:57

szukałem na stronach waves ale nic takiego nie udało mi się znaleźć......

tu

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » środa 28 mar 2007, 20:34

...szukałem na stronach waves ale nic takiego nie udało mi się znaleźć......

tu...
Dzięki! ale za tą cenę to moge sobie tylko o tym śnić aż dziw że na rynku jest tak mało softu tego typu...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 28 mar 2007, 20:40

Dzięki! ale za tą cenę to moge sobie tylko o tym śnić aż dziw że na rynku jest tak mało softu tego typu......

Bo tez dobre algorytmy pitch shift, w dodatku analizujace ton i ustawiajace skale wg wzorca harmonicznego, to domena tylko kilku firm na swiecie (jak kanadysjki IVL czy Eventide).

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » środa 28 mar 2007, 23:15

Bo tez dobre algorytmy pitch shift, w dodatku analizujace ton i ustawiajace skale wg wzorca harmonicznego, to domena tylko kilku firm na swiecie (jak kanadysjki IVL czy Eventide).
...
Heh... a jeszcze do niedawna miałem sprytne urządzenie KORG ih, niestety... dokonało swego żywota

ODPOWIEDZ