Grupowanie grup kanałów w CubaseSX3?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
restless
Grupowanie grup kanałów w CubaseSX3?

Post autor: restless » wtorek 13 mar 2007, 13:39

Czy istnieje możliwość grupowania już zgrupowanych kanalow w Cubase?
Np: mam 2 grupy, w jednej dwa kanaly i w drugiej dwa kanaly, teraz chcialbym nalozyc jakis efekt na wszystkie 4 sciezki, czy jest taka mozliwosc?

lub

mam jedna grupe z 2 kanalami i jeden kanal (sciezke) luzem i chce nalozyc dowolny efekt na te 3 sciezki.

Prosze o pomoc.

restless

Awatar użytkownika
Boono

Re: Grupowanie grup kanałów w CubaseSX3?

Post autor: Boono » wtorek 13 mar 2007, 13:56

...Czy istnieje możliwość grupowania już zgrupowanych kanalow w Cubase?
Np: mam 2 grupy, w jednej dwa kanaly i w drugiej dwa kanaly, teraz chcialbym nalozyc jakis efekt na wszystkie 4 sciezki, czy jest taka mozliwosc?

lub

mam jedna grupe z 2 kanalami i jeden kanal (sciezke) luzem i chce nalozyc dowolny efekt na te 3 sciezki.

Prosze o pomoc.

restless...
To daj efekty na masterze
Magister Sztuki

Awatar użytkownika
restless

Post autor: restless » wtorek 13 mar 2007, 14:08

zapomnialem uwzglednic ze podalem jedynie fragment sesji, co jesli mam w projekcie mase innych sciezek ktore chce ominąć ?

Awatar użytkownika
restless

Post autor: restless » wtorek 13 mar 2007, 14:50

przyszło mi jeszcze do głowy, że takie rozwiązanie jak zgranie obu scieżek a następnie zgrupowanie (Group Channel) wydaje się oczywiste, jednak automatycznie blokuje mi możliwość edycji efektów wcześniej nałożonych.
Może należałoby dodać jakieś dodatkowe BUSy w VST Connections ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 13 mar 2007, 15:34

Oczywiscie ze mozna wysylac na grupy rowniez sygnal z grup - warunek, ze z tych "wczesniejszych" na "pozniejsze", ale w tym przypadku to nie problem. Napisz moze, co chcesz zrobic, bo moze to nie grupowanie jest rozwiazaniem? A juz na pewno nic nie trzeba tworzyc w vst connections, chyba, ze nie rozumiem.

Awatar użytkownika
artfro

Post autor: artfro » wtorek 13 mar 2007, 16:00

Zacznijmy od tego w jaki sposób chcesz zapiąć ów efekt czy na „insert” czy też wpiąć na szynę FX i sterować nim z „sends”. Zastanów się również czy takie robienie „grup z grup” nie skomplikuje Twojego aranżu. Sumując ścieżki i utworzone grupy może urosnąć niezła sumka, takie rozwiązanie zamiast ułatwić skomplikuje Twoja pracę. Opisz dokładniej co chcesz zrobić i wtedy zobaczymy jak ugryźć temat
pozdrawiam

Awatar użytkownika
restless

Post autor: restless » wtorek 13 mar 2007, 16:45

No więc załóżmy, że w calym projekcie kilkunastośladowym koncentruję się na śladach perkusyjnych i tak grupuję sobie hihaty i open haty... posiadaja oddzielna equalizację na insertach i na insercie w group channel wspólna delikatną kompresję i na wysyłce np. reverb. W kolejnej grupie mam werbel i clap w analogicznej konfiguracji... i tak powstaly mi 2 grupy i powiedzmy 4 inne pojedyncze ścieżki gdzie mam crashe, rimsy, itp. Jak teraz na to wszystko zapiąć np. Vintage Warmera w insercie ? Pamietając o tym ze chcę aby kompresji warmerem podlegały jedynie wszystkie ślady perkusyjny (w tym 2 grupy), a nie cały projekt na sumie.

Awatar użytkownika
artfro

Post autor: artfro » wtorek 13 mar 2007, 20:49

...No więc załóżmy, że w calym projekcie kilkunastośladowym koncentruję się na śladach perkusyjnych i tak grupuję sobie hihaty i open haty... posiadaja oddzielna equalizację na insertach i na insercie w group channel wspólna delikatną kompresję i na wysyłce np. reverb. W kolejnej grupie mam werbel i clap w analogicznej konfiguracji... i tak powstaly mi 2 grupy i powiedzmy 4 inne pojedyncze ścieżki gdzie mam crashe, rimsy, itp. Jak teraz na to wszystko zapiąć np. Vintage Warmera w insercie ? Pamietając o tym ze chcę aby kompresji warmerem podlegały jedynie wszystkie ślady perkusyjny (w tym 2 grupy), a nie cały projekt na sumie....
Ok, jasna sprawa: utwórz kolejną grupę, dla przejrzystości obrazu nazwijmy ją „vintage”. Teraz wyślij sygnał(okno inspektora, pole out) z 2 grup i czterech śladów, które opisałeś powyżej na grupę „vintage”. Na grupie „vintage” wepnij w insert Vintage Warmera i ustawiaj żądane parametry. Życzę powodzenia
pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 13 mar 2007, 20:56

Jak teraz na to wszystko zapiąć np. Vintage Warmera w insercie ? Pamietając o tym ze chcę aby kompresji warmerem podlegały jedynie wszystkie ślady perkusyjny (w tym 2 grupy), a nie cały projekt na sumie.

Moze czegos nie rozumiem, ale co stoi na przeszkodzie stworzenia nowej grupy z VW w insercie i wyslania na nia wszystkich grup?
Jedyny problem z poglosem, jezeli wykorzystywany jest tez do czegos innego, ale to ogolny i w ogole trudno rozwiazywalny problem

Awatar użytkownika
restless

Post autor: restless » wtorek 13 mar 2007, 23:19

Dziękuję

ODPOWIEDZ