Kontakt i banki

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
cichydd
Kontakt i banki

Post autor: cichydd » piątek 21 mar 2003, 23:37

Chyba zadaję coraz głupsze pytania ale... Jak załadować bank w formacie Soundfont lub Giga do Kontakta ? Jakoś nijak nie mogę tego zrobić. Pojedyncze wavy ok ale cały bank ? Nie ma żadnych opcji typu konwertuj zapisz jako czy coś takiego. W ogóle program jest mocno niedociągnięty - brak skalowania okna, dziwne to wszystko jednak kłopoty z odtwarzaniem spod Haliona niektórych próbek powodują że szukam alternatywy.

Kobe

Re: Kontakt i banki

Post autor: Kobe » sobota 22 mar 2003, 07:52

U mnie to działa metodą "przeciągnij i upuść" z panelu browser do panelu rack. Co prawda nie używam sound fontów, ale przed chwilą specjalnie zrobiłem doświadczenie z bankiem organowym "Jeux" EiS" 10/2001, i zadziałało bez problemu. Co do gigów to też nie używam, ale pamiętam, że kiedyś próbowałem w celach "poznawczych" i też mi działały. Niestety nie pamiętam jak to robilem, ale chyba też tym sposobem. Działały na pewo.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » sobota 22 mar 2003, 13:10

Ale u mnie przy Soundfontach są znaki zapytania zamiast znaczka SF2 ! Reinstalowałem dziada i nic.

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » sobota 22 mar 2003, 13:14

...Ale u mnie przy Soundfontach są znaki zapytania zamiast znaczka SF2 ! Reinstalowałem dziada i nic....

Zrob sobie porzadek z kompem i zdecyduj sie na jeden z samplerow...

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » sobota 22 mar 2003, 14:17

Porządek to ja mam dziękuję. A co do decyzji to trudno się zdecydować kiedy akurat ten który działa najlepiej jest tylko dla Logica, a inne sprawiają problemy. Co ma do tego porządek. Kiedy na browserze Kontakta mam soundfonta to jest on widziany jako dwa foldery : samples i presets. Moge sobie wrzucać pojedyncze głosy ale jak wrzucić caly bank ? W banku Orch. Instruments jest kilkadziesiąt instrumentów przecież nie będę ich za każdym razem osobno wgrywał. Jeśli ktoś móby mi poradzić co do KOntakta to proszę może na privie bo nie chcę zśmiecać forum - mam instrukcję i nic mi nie rozjaśniła ( w ogóle o Soundfontach nic nie piszą).

Awatar użytkownika
Mayu

Post autor: Mayu » niedziela 23 mar 2003, 07:25

...Porządek to ja mam dziękuję. A co do decyzji to trudno się zdecydować kiedy akurat ten który działa najlepiej jest tylko dla Logica, a inne sprawiają problemy. Co ma do tego porządek. Kiedy na browserze Kontakta mam soundfonta to jest on widziany jako dwa foldery : samples i presets. Moge sobie wrzucać pojedyncze głosy ale jak wrzucić caly bank ? W banku Orch. Instruments jest kilkadziesiąt instrumentów przecież nie będę ich za każdym razem osobno wgrywał. Jeśli ktoś móby mi poradzić co do KOntakta to proszę może na privie bo nie chcę zśmiecać forum - mam instrukcję i nic mi nie rozjaśniła ( w ogóle o Soundfontach nic nie piszą)....

Z tego co pamiętam to właśnie presety ładujesz metodą drag&drop do okna z instrumentami. W presetach są zawarte informacje o banku i jego brzmieniach. Jeżeli akurat jeden preset to jeden instrument (nie jedna próbka) np. gitara a chcesz załadaować inne instrumenty to musisz powtórzyć te same czynności z każdym presetem. Podkreślam " z tego co pamiętam".
Bolesławiec, dolnośląskie

ODPOWIEDZ