MIDI dump

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
riptskin
Kontakt:
MIDI dump

Post autor: riptskin » sobota 17 lut 2007, 17:06

Witam,
jaki jest najprostszy soft, który pozwoli mi na back-up danych z Korga Electribe?

Korga podłączyłem do komputera (nie posiadam żadnego "muzycznego" oprogramowania) przez e-mu Xmidi1x1 do usb w celu zwykłego zrzucenia danych z zapchanej maszyny. Myślałem, że będzie widoczny jako drive usb, który zgram na dysk twardy. Nic z tego..

Temat midi zaistniał dla mnie jakieś pół godziny temu, kiedy zainstalowałem Xmidi, więc to może banalny problem, ale dla mnie stanowi tajemnicę. Na forum znalazłem linki, ale niestety nieaktualne.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dzięki stokrotne!

może być na gg: 8070555

audiophone
Kontakt:

Re: MIDI dump

Post autor: audiophone » sobota 17 lut 2007, 17:32

http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 17 lut 2007, 18:38

...TO...

Bez urazy, ale to totalna bzdura. Kolega nie chce edytować tylko zrzucić swe dane. A do tego akurat najlepszym na świecie (bez żadnych jaj) jest programik kolegi W.G.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
riptskin
Kontakt:

Post autor: riptskin » sobota 17 lut 2007, 18:38

hmm.. no dzięki.
ale nie mogę znaleźć kodów do ER mkII, tylko starsze er-1:roll: zresztą download midiox też mi nie chce wystartować..

a miałem dziś kręcić nowe drumy, eh..

dzięks anyway

Awatar użytkownika
riptskin
Kontakt:

Post autor: riptskin » sobota 17 lut 2007, 18:52

Dzięki preceli!!!

o taki banał (w sensie rozwiązania) chodziło od początku!

Właśnie skończyłem back-up. Ale tak dla pewności jeszcze zapytam..
teraz mogę z tego pliku wgrać spowrotem wszystko na korga..ale czy potrzebne jest jakieś dodatkowe definiowanie przesyłu czy majstrowanie w pliku lub sysex'ie poza pokładowym "ALL" korga?

chciałbym mieć pewność, że efektów półrocznego kręcenia gałkami nie strace bezpowrotnie, ya know

preceli big up!

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 17 lut 2007, 19:00

...teraz mogę z tego pliku wgrać spowrotem wszystko na korga..

O ile w międzyczasie nie zmienisz w setupie swego instrumentu adresu ID (może się nie dotykaj tej opcji ) to jak najbardziej TAK.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
riptskin
Kontakt:

Post autor: riptskin » poniedziałek 19 lut 2007, 13:21

no więc..w moim wypadku - NIE!

przywracanie danych z pliku się nie powiodło. dump na twardy przebiega bez zakłóceń, ale po transmisji spowrotem na Korga pojawia się na nim komunikat "Er.9", co oznacza, że włączona jest ochrona danych na Electribie. a NIE jest! ke de fak??
przy włączonej protekcji komunikat błędu pojawia się natychmiast przy próbie zassania z pliku. przy wyłączonej pojawia się również, tyle że już po transmisji. albo SysexTransmiter1.2 nie radzi z Korgiem albo mój ERmkII jest walnięty(hope not)..

próbowałem zrzucać i wgrywać wszystko lub tylko paterny, w różnych ustawieniach filtrów P,C,E; z ekranu DUMP i z włączonym E także z okna paternów. w ID itp. żadnych zmian nie było. zawsze to samo - transmisja idzie ok: znika z Sysexa, Xmidi daje oznaki pracy, ERmkII kręci licznikiem, ale na koniec zawsze pojawia się Er.9, dane na korgu oczywiście pozostają bez zmian!

pomóżcie dobrzy ludzie

WG

Post autor: WG » poniedziałek 19 lut 2007, 13:56

Szukam manual tego ustrojstwa, co to jest ten Er. 9 ?
Ciekawe, że nic nie pisze. Coś wygląda mi to na jakiś błąd serwisowy ale mogę się mylić, może to nie ta instrukcja.

CYTAT:

"... Some USB-MIDI interfaces are unable to transmit or receive the EMX-1's MIDI exclusive messages..."

1. A masz jakieś gotowe pliki syx może dołączone na dyskietce albo płytce CD do instrumentu ?

2. Masz możliwość użycia innego portu i innego interfejsu z MIDI OUT niż w xMidi ?

3. Spróbuj z różnymi ustawieniami prędkości wysyłania. Znajduje się to w oknie Opcje -> Ustawienia i Opcje -> Zaawansowane. Zwiększ opóźnienie.

W manualu napisane jest coś o wolnym odbiorze tych komunikatów i wogóle jest tam szereg jakiś kompletnie restrykcyjnych przepisów odnośnie wysyłania i odbioru komunikatów System Exclusive. Możliwe że musisz spowolnić transmisję danych, gdyż instrument się nie wyrabia z ich przyjmowaniem.

A midiox tutaj do pobrania, sprawdź też nim.

To samo możesz sprawdzić w dowolnym programie sekwencyjnym z obsługą midi i system exclusive Cubase, Cakewalk, Sonar etc.

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 19 lut 2007, 14:20

...no więc..w moim wypadku - NIE!

Dziwna sprawa, całkiem niedawno przepakowywałem dane w Korg M1. Wszystko poszło jak z płatka, czyli programik raczej radzi sobie z Korgami. Spróbuj tak jak radzi W.G popracować z opcjami programu (ilość i rozmiary buforów, prędkość transferu itp.). Dane z Korga zrzucaj z Memory Protect ustawionym na "off"
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 19 lut 2007, 14:28

......no więc..w moim wypadku - NIE!

Dziwna sprawa, całkiem niedawno przepakowywałem dane w Korg M1. Wszystko poszło jak z płatka, czyli programik raczej radzi sobie z Korgami. Spróbuj tak jak radzi W.G popracować z opcjami programu (ilość i rozmiary buforów, prędkość transferu itp.). Dane z Korga zrzucaj z Memory Protect ustawionym na "off"
...
No właśnie Ja wczoraj miałem tak z mc 505 i też były problemy bo łapał programik wszystko a wysyłał jakieś głupstwa,nie pamiętam co ale napewno przestawiłem port midi out w karcie i chyba coś jeszcze ale teraz działa na cacy:),jak bym mógł to bym koledze W.G postawił piwko za ten programik:)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ