Nuendo - jak usunąć zbędne pliki?
Pytanie dla pracujących z Nuedno. Projekty zaczynają się rozrastać do niebotycznych rozmiarów (6GB) każda oparacja na tracku zapisywana jest w postaci zapasowego pliku w katalogu Edit - podejrzewam że ręczne usuwanie nie potrzebnej historii z tego katalogu to mało ergonomiczne rozwiązanie tym bardziej przy 800 plikach. Jakim sposobem można się pozbyć z tego katalogu nie używanych przez program wave' ów aby nie wyskakiwały mi komunikaty że czegos brakuje. Próbowałem sprytnej funkcji Freeze Edits (na razie przykładowo na jednym tracku) i nie zauważyłem aby rozmiar projektu zmniejszych sie wogóle - owszem historia z offline history znikneła ale z niezmieniajacego się rozmiaru projektu wynika że niepotrzebne pliki w katalogu edit są tam nadal. Pomóżcie proszę jak szybko i sprawnie oczyścić z niepotrzebnego syfu edit.
Re: Nuendo - jak usunąć zbędne pliki?
W Cubase sie robi to tak: uruchamiasz program bez otwierania zadnej seji i w menu File masz funkcje "Cleanup", ktora do tego sluzy

Jestem przystojny i młody
Może chodzi o to...
Wchodzisz w "Project", potem w "Pool" i tam na "Audio" klikasz prawym, zaznaczasz "Remove Unused Media" i potem oprożniasz kosz.
Wchodzisz w "Project", potem w "Pool" i tam na "Audio" klikasz prawym, zaznaczasz "Remove Unused Media" i potem oprożniasz kosz.
Brak pomysłu w tej chwili...
...Może chodzi o to...
Wchodzisz w "Project", potem w "Pool" i tam na "Audio" klikasz prawym, zaznaczasz "Remove Unused Media" i potem oprożniasz kosz....
Raczej nie. Usused Media dotyczy jedynie plików usuniętych z projektu a obecnych w pool. Mi chodziło z kolei, tak jak pisałem, o pliki które z każdą operacją na zdarzeniu w projekcie tworzone są w katalogu Edit - ich wogóle nie widac w pool - a mogą niepostrzeżenie rozmnożyć sie do tysięcy :).
Wchodzisz w "Project", potem w "Pool" i tam na "Audio" klikasz prawym, zaznaczasz "Remove Unused Media" i potem oprożniasz kosz....
Raczej nie. Usused Media dotyczy jedynie plików usuniętych z projektu a obecnych w pool. Mi chodziło z kolei, tak jak pisałem, o pliki które z każdą operacją na zdarzeniu w projekcie tworzone są w katalogu Edit - ich wogóle nie widac w pool - a mogą niepostrzeżenie rozmnożyć sie do tysięcy :).
Hmm... Racja, pomyliłem... Też kiedyś spotkałem się z tym problemem kiedy po każdej operacji na wavie, kopiował się... Pamiętam że usuwałem ręcznie to. Zostawiałem tylko ostatnią wersję, tą która mi odpowiadała. Wątpię by coś takiego było możliwe jak usunięcie tego jak "Unused media" z wiadomych względów. Ale może jednak ktoś to odkrył...
Brak pomysłu w tej chwili...
... dodaj jeszcze "minimize file"
Pliki z teczki IMAGE oraz teczki FADES można wywalić brutalnie, pewnie zależy ci aby sesja mniej warzyła editów bym nie ruszał raczej.
pliki image i fades program sobie zbuduje przy otwarci, będzie się trochę dłużej otwierał ale zmniejszysz troche sesje.
pool łatwo wywołać za pomocą ctrl+P
uważaj kiedy masz kilka wersji utworu w sesji bo zanim opróżnisz kosz i oczyscisz pool, musisz zrobić "PREPARE ARCHIVE" ta funkcja pociągnie wszystkie pliki z całego kompa do twojej sesji, jesli tego nie zrobisz po oczyszczeniu trasha możesz utracić możliwość odtworzenia niektorych tracków. Operacje zawsze powtarzaj na każdej wersji. Jesli używasz jakiś plików pomiedzy innymi sesjami (tak jest w przypadku sampli garów jesli nagrywasz kilka utworów) prepare archive zrob we wszystkich sesjach na których pracujesz inaczej jesli coś wywalisz z jednej sesji bo ci się akurat odwidzi możesz wywalić coś z innej zupełnie sesji. Bardzo o to dbam bo zrobiłem sobie kiedys niezłe kuku.
pliki image i fades program sobie zbuduje przy otwarci, będzie się trochę dłużej otwierał ale zmniejszysz troche sesje.
pool łatwo wywołać za pomocą ctrl+P
uważaj kiedy masz kilka wersji utworu w sesji bo zanim opróżnisz kosz i oczyscisz pool, musisz zrobić "PREPARE ARCHIVE" ta funkcja pociągnie wszystkie pliki z całego kompa do twojej sesji, jesli tego nie zrobisz po oczyszczeniu trasha możesz utracić możliwość odtworzenia niektorych tracków. Operacje zawsze powtarzaj na każdej wersji. Jesli używasz jakiś plików pomiedzy innymi sesjami (tak jest w przypadku sampli garów jesli nagrywasz kilka utworów) prepare archive zrob we wszystkich sesjach na których pracujesz inaczej jesli coś wywalisz z jednej sesji bo ci się akurat odwidzi możesz wywalić coś z innej zupełnie sesji. Bardzo o to dbam bo zrobiłem sobie kiedys niezłe kuku.

No przeciez napisalem, jak usunac nieuzywane pliki m.in. z folderu EDITS. Cubase sie rozni od Nuendo na tyle, ze tej funkcji nie ma?
Ciekawy temat. Bedę musiał także zgłebić kwestie oczyszczania i wydaje mi się że to faktycznie będzie coś z funkcją Cleanup.
Co do tematu to mogę tylko napisac o funkcji Minimize File z Poola - np. w przypadku nagrywania partii wokalnych często powstaje dużo pustego wava, który zajmuje miejsce a nie jest użyty w projekcie.Funkcja ta obcina takiego Wava tylko do fragmentów wykorzystanych w utworze, więc może miec zastosowanie kiedy już poukładamy takową partię w cały projekcie tak jak ma być.Proces ten jest jednak nieodwracalny więc trzeba się dobrze zastanowić, żęby później nie było płaczu :).
Co do tematu to mogę tylko napisac o funkcji Minimize File z Poola - np. w przypadku nagrywania partii wokalnych często powstaje dużo pustego wava, który zajmuje miejsce a nie jest użyty w projekcie.Funkcja ta obcina takiego Wava tylko do fragmentów wykorzystanych w utworze, więc może miec zastosowanie kiedy już poukładamy takową partię w cały projekcie tak jak ma być.Proces ten jest jednak nieodwracalny więc trzeba się dobrze zastanowić, żęby później nie było płaczu :).
Zeby nie bylo placzu proponuje pocwiczyc na kopii sesji. A procedura czyszczenia jest taka:
[Pool]
1 - Freeze Edits
2 - Minimize Files (jesli jest taka potrzeba)
3 - Remove unused (to trash)
4 - Emty Trash
5- zamykamy sesje, uruchamiamy Cleanup i wybieramy folder z sesja.
Nic sie jeszcze nie usunie, Cubase znajdzie i wyswietli pliki nie zwiazane z sesja, wiec tez np. renderowany mix piosenki i tu mozna sobie wyrzadzic kuku.
Dotyczy Cubase SX 2.2, nowszych nie znam.
[Pool]
1 - Freeze Edits
2 - Minimize Files (jesli jest taka potrzeba)
3 - Remove unused (to trash)
4 - Emty Trash
5- zamykamy sesje, uruchamiamy Cleanup i wybieramy folder z sesja.
Nic sie jeszcze nie usunie, Cubase znajdzie i wyswietli pliki nie zwiazane z sesja, wiec tez np. renderowany mix piosenki i tu mozna sobie wyrzadzic kuku.
Dotyczy Cubase SX 2.2, nowszych nie znam.