Cubase 4 - nagrywanie MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
lep
Cubase 4 - nagrywanie MIDI

Post autor: lep » czwartek 11 sty 2007, 18:24

Witam. Mam mały kłopot z cubase 4Mianowicie problem leży w nagrywaniu midi. Program nie nagrywa mi komunikatów midi w czasie tylko lokuje je zaraz na początku nowo powstającego regionu. Cała procedura wygląda następująco. Sesja jakieś 20 traków, tworze trak midi, zapinam instr. wirtualny, przyporządkowuje kanały, wejście, wyjście- instrument gra prawidłowo, uzbrajam trak midi włączam nagrywanie i wszystko co zagram układa się równiutko w miejscu włączenia nagrywania, przy czym region midi jest tworzony przez cały czas nagrywania Problem znika po restarcie cubase ale jeśli wykonam jakąś operacje np. edycja traków, dodanie traku, kopiowanie itp. , znów zaczyna nagrywac błędnie. Czy spotkaliście się z tym problemem? Bardzo proszę o wszystki sugestie, które mogły by rozwiązać problem.
Dzieki. Pozdrawiam
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
havier3

Re: Cubase 4 - nagrywanie MIDI

Post autor: havier3 » piątek 12 sty 2007, 00:12

...Witam. Mam mały kłopot z cubase 4Mianowicie problem leży w nagrywaniu midi. Program nie nagrywa mi komunikatów midi w czasie tylko lokuje je zaraz na początku nowo powstającego regionu. Cała procedura wygląda następująco. Sesja jakieś 20 traków, tworze trak midi, zapinam instr. wirtualny, przyporządkowuje kanały, wejście, wyjście- instrument gra prawidłowo, uzbrajam trak midi włączam nagrywanie i wszystko co zagram układa się równiutko w miejscu włączenia nagrywania, przy czym region midi jest tworzony przez cały czas nagrywania Problem znika po restarcie cubase ale jeśli wykonam jakąś operacje np. edycja traków, dodanie traku, kopiowanie itp. , znów zaczyna nagrywac błędnie. Czy spotkaliście się z tym problemem? Bardzo proszę o wszystki sugestie, które mogły by rozwiązać problem.
Dzieki. Pozdrawiam...
A czy owy Cubase nie jest przypadkiem od chłopaków z H2O?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 12 sty 2007, 01:43

gdyby byl to oni by to poprawili

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 12 sty 2007, 01:58

A czy owy Cubase nie jest przypadkiem od chłopaków z H2O? ...

H2O to przeszłość.
Ewentualnie przyszłość.
Ale nie teraźniejszość.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 12 sty 2007, 02:05

midi timestamp

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » piątek 12 sty 2007, 09:05

...midi timestamp...
Co to jest? Gdzi tego szukać?

Cuibase orginalny.
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 12 sty 2007, 12:07

w Ustawieniach calego programu - bodajze w oknie Windows Midi

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » piątek 12 sty 2007, 22:09

...w Ustawieniach calego programu - bodajze w oknie Windows Midi
...
Niemoge nigdzie znaleźć takiej funkcji. Bardzo bym prosił o dokładniejszy opis . Dzieki
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 13 sty 2007, 01:41

czyzby nowy objaw starego problemu w cubase? zobacz

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 13 sty 2007, 03:05

no nie wiem czy to az taka sytuacja

ja nie mam Cubase 4 (na razie), na SL3 mialem podobnie, tyle ze u mnie wszystkie komunikaty laczyly sie na poczatku traku w gigantyczny akord :) metoda podana przeze mnie pomogla, Niemce napisaly:

# If you have persistent timing problems (shifted notes etc.) with native or emulated DirectMusic ports please check the option “Use System Timestamp” provided in the DirectMusic section of the Device Setup dialogue. This option uses another timing reference in your system when enabled.
# The option "Use System Time Stamp" is also available for Windows MIDI ports since Cubase SE 3, SL & SX 3.1 and Nuendo 3.1.
# If you experience trouble while receiving/transmitting SysEx data through native or emulated DirectMusic MIDI ports please check if the Windows MIDI (MME) ports can be of help. To gain access to all available driver architectures please see sections below about the “ignoreportfilter” & “enableemulated” switches.

ODPOWIEDZ