Sonar 6 - problem z VSTi

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
KIBIC
Sonar 6 - problem z VSTi

Post autor: KIBIC » wtorek 09 sty 2007, 18:54

Witam,

Byłem strasznie szczęśliwy jak odpaliłem Korga M1 w wersji na komputer. Dawno temu Korga sprzedałem i jak usłyszałem te same dawno już nie słyszane brzmienia i to w rewelacyjnej jakości byłem w siódmym niebie. Niestety sielanka trwała do czasu kiedy wtyczkę chciałem podłączyć do swojego hosta Sonar 6.

Niestety Sonar 6 rozpoznaje instrument Korg M1 z pakietu Korg Legacy Collection Digital jako efekt VST a nie instrument VSTi. I za cholerę nie mogę sobie z tym problemem poradzić. Czy ktoś mógłby mi pomóc ?

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: Sonar 6 - problem z VSTi

Post autor: AdamZ » wtorek 09 sty 2007, 19:43

Niestety Sonar 6 rozpoznaje instrument Korg M1 z pakietu Korg Legacy Collection Digital jako efekt VST a nie instrument VSTi. I za cholerę nie mogę sobie z tym problemem poradzić. Czy ktoś mógłby mi pomóc ?
...
Na początek sprawdź czy przy instalacji napewno zaznaczyłeś również VSTi czy tylko Stand Alone .

Jeśli to nie pomoże to wejdź do katalogu w którym masz swoje instrumenty VST i sprawdź czy napewno jest tam ten plugin ( KORG M1 )z rozszerzeniem .dll

Jeśli nie to byćmoże instalując wybrałeś mu domyślny folder i zainstalował to poprostu w folderze Program Files/KORG itd... poszkaj tam tego pliku , skopiuj go i wklej do folderu z instrumentami VST dla Sonara . Powinno pomóc chyba że to coś całkiem innego :)

Pozdrawiam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 09 sty 2007, 20:14

...Niestety Sonar 6 rozpoznaje instrument Korg M1 z pakietu Korg Legacy Collection Digital jako efekt VST a nie instrument VSTi....

Zawsze byłem tego ciekaw - po kiego kupować tak wypasione hosty (za grubą kasę) dla np. takiego M1, skoro są o wiele tańsze (wręcz darmowe i mniej problemowe), a na których też da radę go odpalić?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

KIBIC

Post autor: KIBIC » wtorek 09 sty 2007, 20:16

Niestety pomimo, że zainstalowany był jako Standalone i VSTi przez Sonara widzany jest i jako efekt vst. plik m1.dll siedzi w folderze vstplugins. To jakaś inna zaraza. Ma ktoś jakiś pomysł?

Jedynym moim na doraźnym pomysłem jest by z jednej karty wyjść midi na wejście midi drugiej ustawionej jako midi in w standalone. No i jakbym chciał to nagrać na sonara to musiałbym zrobić podobny (tylko odrwotny) myk z audio. Ale to dziadostwo.

Może miał ktoś kiedyś podobny problem?

KIBIC

Post autor: KIBIC » wtorek 09 sty 2007, 20:18

Zawsze byłem tego ciekaw - po kiego kupować tak wypasione hosty (za grubą kasę) dla np. takiego M1, skoro są o wiele tańsze (wręcz darmowe i mniej problemowe), a na których też da radę go odpalić?
...

A jakiego bezproblemowego hosta masz na myśli?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 09 sty 2007, 20:23

w/g musi działać...ale póki co odpal go Rewire
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » wtorek 09 sty 2007, 20:40

Nie znam Sonara 6, w piątce jak się zdarzają takie sytuacje (instrument jest rozpoznawany jako efekt), można poprawić ręcznie: w adapterze VST, we właściwościach instrumentu zaznacza się "configure as synth" - w S6 jak myślę jest podobnie, obsługa VST jest niby zintegrowana, ale do opcji instrumentów pewnie można się dostać.

Jak to nie pomoże to zostaje directixer.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 09 sty 2007, 22:44

...Niestety pomimo, że zainstalowany był jako Standalone i VSTi przez Sonara widzany jest i jako efekt vst. plik m1.dll siedzi w folderze vstplugins. To jakaś inna zaraza. Ma ktoś jakiś pomysł?

...
Zakładam , że próbowałeś już całkowicie odinstalować Legacy usuwając wszelkie "ślady" i zainstalować ponownie ...? często pomaga

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

KIBIC

Post autor: KIBIC » wtorek 09 sty 2007, 23:30

...Nie znam Sonara 6, w piątce jak się zdarzają takie sytuacje (instrument jest rozpoznawany jako efekt), można poprawić ręcznie: w adapterze VST, we właściwościach instrumentu zaznacza się "configure as synth" - w S6 jak myślę jest podobnie, obsługa VST jest niby zintegrowana, ale do opcji instrumentów pewnie można się dostać.

Jak to nie pomoże to zostaje directixer....

Zrobiłem jak mówiłeś. Zmieniłem na "configure as synth" i jest różnica......nie widzi M1 ani jako instrument ani jako efekt:(

Walczę teraz z tym Directixerem.....

KIBIC

Post autor: KIBIC » wtorek 09 sty 2007, 23:33

...w/g musi działać...ale póki co odpal go Rewire...

Rewire w synth racku? Gdy go otwieram zakładka "Rewire devices" jest nieaktywna....

Zaczynam podejrzewać że coś jest niehalo z plikiem m1.dll........

ODPOWIEDZ