Zgodność z Red Book
Zrobilem juz w zasadzie wszystko przy projekcie calej plyty - poziomy, pauzy - etc....
no i tak: przy wcisnieciu burn pokazuje sie pierwszy monit:
Red Book Warning: Track 1 has a pause time greater than 3 seconds prior to the start of the track.
nie wydawalo mi sie ze jest to problem wiec z dwoch mozliwych opcji (Cancel albo Write CD) wybralem ta druga....
no i tu monit drugi - b.malo jasny:
'SFMMCX'-(17)
'atapi'-(0)
-'LITE-ON DVDRW SHW-16H5S LS0R'-(0)
Module sfmmcx.cpp Line 1098
This drive requires the start time for track 1 to be exactly 2 seconds.
Status: 00000000
Command:
Sense: 00 00 00
Info: 00 00 00 00
Specific: 00 00 00
Extra:
...nie smiejcie sie z nagrywarki - to proste raczej demo dla rezyserow....
Rozumiem ze gdzies w tej gestwie jest kod bledu - o ktorym moge sobie poczytac na jakiejs stronie?
Pls.help - bo sporo roboty, a chyba sie zmarnuje
...Aha wczesniej program tez wspomnial ze offset ostatniego track jes 587 sampli - nie wiedzac o co chodzi obejrzalem track - okazalo sie ze przed znacznikiem poczatku traku jest kilka setnych sek. utworu =- nie wiem czy to o to chodzilo.
Moje pytanie - gdzie mozna obejrzec liste bledow z objasnieniami dla Red Book
Moja prosba - co zrobic w tej sytuacji?
no i tak: przy wcisnieciu burn pokazuje sie pierwszy monit:
Red Book Warning: Track 1 has a pause time greater than 3 seconds prior to the start of the track.
nie wydawalo mi sie ze jest to problem wiec z dwoch mozliwych opcji (Cancel albo Write CD) wybralem ta druga....
no i tu monit drugi - b.malo jasny:
'SFMMCX'-(17)
'atapi'-(0)
-'LITE-ON DVDRW SHW-16H5S LS0R'-(0)
Module sfmmcx.cpp Line 1098
This drive requires the start time for track 1 to be exactly 2 seconds.
Status: 00000000
Command:
Sense: 00 00 00
Info: 00 00 00 00
Specific: 00 00 00
Extra:
...nie smiejcie sie z nagrywarki - to proste raczej demo dla rezyserow....
Rozumiem ze gdzies w tej gestwie jest kod bledu - o ktorym moge sobie poczytac na jakiejs stronie?
Pls.help - bo sporo roboty, a chyba sie zmarnuje
...Aha wczesniej program tez wspomnial ze offset ostatniego track jes 587 sampli - nie wiedzac o co chodzi obejrzalem track - okazalo sie ze przed znacznikiem poczatku traku jest kilka setnych sek. utworu =- nie wiem czy to o to chodzilo.
Moje pytanie - gdzie mozna obejrzec liste bledow z objasnieniami dla Red Book
Moja prosba - co zrobic w tej sytuacji?
Re: Zgodność z Red Book
jedna z regul standardu red book jest wlasnie to zeby przerwa przed pierwszym trakiem miala 2 sekundy - programy do automatycznego wypalania typu nero czy toast robia to automatycznie, w przypadku wypalania masteru z poziomu aplikacji audio (wavelab, sequoia, cd architect, etc) trzeba o tym pamietac, badz tez skorzystac z wizarda (w wavelabie) i zmodyfikowac sobie wedle uznania ustawienia trakow
to tak w skrocie - mam nadzieje ze jasno i klarownie ;)
a z nagrywarki nie ma sie co smiac - przeciez to nie mitsumi 2x :)
liteony w makach seryjnie montowane sa na przyklad ;)
to tak w skrocie - mam nadzieje ze jasno i klarownie ;)
a z nagrywarki nie ma sie co smiac - przeciez to nie mitsumi 2x :)
liteony w makach seryjnie montowane sa na przyklad ;)
fan dobrego brzmienia ;)
czyli ma miec nie wiecej i nie mniej niz 2 sekundy?
dokladnie 2 sekundy jak w morde strzelil :)
tzn chodzi o znacznik poczatku pierwszego traku - dzwiek oczywiscie moze sie w dowolnym momencie zaczynac. mozesz sobie przeciez wstawic nawet 73 minuty cyfrowej ciszy i na koniec minute nagrania ;)
tzn chodzi o znacznik poczatku pierwszego traku - dzwiek oczywiscie moze sie w dowolnym momencie zaczynac. mozesz sobie przeciez wstawic nawet 73 minuty cyfrowej ciszy i na koniec minute nagrania ;)
fan dobrego brzmienia ;)
...czyli ma miec nie wiecej i nie mniej niz 2 sekundy?...
Dwie najlepiej
Dwie najlepiej

sprawdzilem :)
rzecz w tym ze juz jest dokladnie.... 2 sekundy na poczatku audio-montazu :(
2 sekundy - a pozniej track - teraz zauwazylem ze pole znacznika bylo chyba zbyt blisko tego pierwszego pola
...poszlo dalej - monit:
"The length of Track 47 is not on a frame boundary. Offset is 587 samples."
?
rzecz w tym ze juz jest dokladnie.... 2 sekundy na poczatku audio-montazu :(
2 sekundy - a pozniej track - teraz zauwazylem ze pole znacznika bylo chyba zbyt blisko tego pierwszego pola
...poszlo dalej - monit:
"The length of Track 47 is not on a frame boundary. Offset is 587 samples."
?
uprzedzajac MB :)
help programu obejrzalem , offset jest tam tylko wymieniony w kontekscie Time Ruler
help programu obejrzalem , offset jest tam tylko wymieniony w kontekscie Time Ruler
Cd-architect 5.2
Jedyny program tego rodzaju na ktorym robilem cokolwiek
Jedyny program tego rodzaju na ktorym robilem cokolwiek
co do offsetu - probujac zgadnac o co moze chodzic - znalazlem np takie cos:
"(...)start at 2 seconds Atime, then we offset the first track 1 second, prior to the start of the music (CD-ROMs start at exactly 00:02:00). Each additional track is offset 5 frames (30 SMTPE frames to 1 second). The end time of the last track is moved forward 1 second. The reason is that many old CD players (from like 1985, up to the triple beam ones) search for the start of the track by the Pflag, not the absolute time. The new players can be extremely accurate in searching, where the older ones cannot. "
i to (w sumie o tym samym):
"Offset Value: The ' offset ' value is required because some CD players vary in the accuracy with which they select a given track. PMI will normally apply an offset of "10" frames "0.3 second" when calculating access points."
wiec moze o to chodzi ze tobie ten offset wypadl jakos w polowie ramki (o czym mowi ten komunikat) i trzeba to gdzies skorygowac recznie? ale nie mam pojecia gdzie, bo nigdy sie nie spotkalem z czyms takim :(
"(...)start at 2 seconds Atime, then we offset the first track 1 second, prior to the start of the music (CD-ROMs start at exactly 00:02:00). Each additional track is offset 5 frames (30 SMTPE frames to 1 second). The end time of the last track is moved forward 1 second. The reason is that many old CD players (from like 1985, up to the triple beam ones) search for the start of the track by the Pflag, not the absolute time. The new players can be extremely accurate in searching, where the older ones cannot. "
i to (w sumie o tym samym):
"Offset Value: The ' offset ' value is required because some CD players vary in the accuracy with which they select a given track. PMI will normally apply an offset of "10" frames "0.3 second" when calculating access points."
wiec moze o to chodzi ze tobie ten offset wypadl jakos w polowie ramki (o czym mowi ten komunikat) i trzeba to gdzies skorygowac recznie? ale nie mam pojecia gdzie, bo nigdy sie nie spotkalem z czyms takim :(
fan dobrego brzmienia ;)