Wtyczka - emulator magnetofonu analogowego

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Hubba
Wtyczka - emulator magnetofonu analogowego

Post autor: Hubba » sobota 21 paź 2006, 18:56

Witajcie,

czy ktos zna/wie o takiej wtyczce, ktora emuluje w/w urzadzenie ? Nie chodzi mi o emulacje saturacji tasmy magnetofonowej, ale o emulacje przypadlosci starych urzadzen, w szczegolnosci wahania obrotow, dropouty zwiazane np. z uszkodzeniem tasmy itp.
Z gory dziekuje za wszelkie informacje.

Hubi

richtig

Re: Wtyczka - emulator magnetofonu analogowego

Post autor: richtig » sobota 21 paź 2006, 20:58

Miałem kiedyś kontakt z taką wtyczką free produkcji bodajże polskiej, chyba była na jakiejś płytce EiS. Nazwy niestety nie pamiętam, ale wiem, że wprowadzała straszliwe opóźnienie (około sekundy) więc nie nadawała się do grania bądź nawet odsłuchiwania na żywo. Ale poza tym była dość ciekawa.
www.myspace.com/pchelki

richtig

Post autor: richtig » sobota 21 paź 2006, 21:03

PS.
Zobacz:
to,
to
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 21 paź 2006, 22:48

...PS.
Zobacz:
to,
to...
Richtig wielkie dzięki za to.

Przyznam ze wcześniej nie szukałem tego typu wtyczek. Bardzo mi się spodobała. I w dodatku bardzo ładny interfejs...

jeszcze raz thx

pozdro

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 22 paź 2006, 13:28

Podane linki dotyczą "klasycznych" w tamtych czasach efektów zrealizowanych z wykorzystaniem technik magnetofonowych.

...Nie chodzi mi o emulacje saturacji tasmy magnetofonowej, ale o emulacje przypadlosci starych urzadzen, w szczegolnosci wahania obrotow, dropouty zwiazane np. z uszkodzeniem tasmy itp...
Hubi, stare magnetofony nie miały aż tyle "przypadłości", no chyba, że jakieś upadłe egzemplarze przed naprawą w serwisie. Naprawdę dawało się na tym słuchać i to nieźle.
Proponuję wykorzystać do takich efektów "hardware". Mam jeszcze taki hardware pt. M2405 (polski magnetofon stereo) i wiele starych taśm. I żadna wtyczka Ci tego nie da. Mnie on już niepotrzebny.

ODPOWIEDZ