Z mono do stereo?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Gerry
Z mono do stereo?

Post autor: Gerry » piątek 29 wrz 2006, 09:53

Mam zgrany materiał ze starej kasety. Odszumiłem to, wyrównałem poziomy itd, juz jest wszystko ładnie, chcę jeszcze żeby to zabrzmiało delikatnie w stereo. Czy znacie takie wtyczki? Jest jedna taka Wavesa "PS22 Stereo Maker" ale działa tylko w TDM. Mi potrzeba VST bądź DX
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

frodo

Re: Z mono do stereo?

Post autor: frodo » piątek 29 wrz 2006, 09:56

...Mam zgrany materiał ze starej kasety. Odszumiłem to, wyrównałem poziomy itd, juz jest wszystko ładnie, chcę jeszcze żeby to zabrzmiało delikatnie w stereo. Czy znacie takie wtyczki? Jest jedna taka Wavesa "PS22 Stereo Maker" ale działa tylko w TDM. Mi potrzeba VST bądź DX...
S1 Stereo Shuffler? Sam nie uzywam, ale z tego, co pamietam, to dziala na podobnej zasadzie..

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 29 wrz 2006, 10:05

S1 Stereo Shuffler? Sam nie uzywam, ale z tego, co pamietam, to dziala na podobnej zasadzie..
...
S1 Stereo Shuffler działa tylko na materiale stereofonicznym. Może poszerzać stereo, zwężać itd...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

maczeta

Post autor: maczeta » piątek 29 wrz 2006, 10:20

Jest fajna wtyczka "Wider Boy Pro" tylko czy jest sens robienia pseudo-stereo?
Nie znam Twojego materiału...ale wydaje mi się że to nie ma sensu.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 29 wrz 2006, 10:43

PSP Stereo Pack. Wtyczka Pseudo Stereo VST.

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 29 wrz 2006, 11:18

...PSP Stereo Pack. Wtyczka Pseudo Stereo VST.
...
wlasnie sciagnalem sobie demo, rewelacja, o to chodzilo! Fajnie zadziałał mi tez Voxengo Stereo Touch ale PSP jest lepsze, bardziej realistyczne! Dzieki za wskazówki.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » piątek 29 wrz 2006, 16:10

......PSP Stereo Pack. Wtyczka Pseudo Stereo VST.
...
wlasnie sciagnalem sobie demo, rewelacja, o to chodzilo! Fajnie zadziałał mi tez Voxengo Stereo Touch ale PSP jest lepsze, bardziej realistyczne! Dzieki za wskazówki....
a jak by tego było mało to możesz leciutko opóźnić 2 kanał. Nie jest to nic zwązane ze stereo ale daje fajny efekt

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » piątek 29 wrz 2006, 23:38

a jak by tego było mało to możesz leciutko opóźnić 2 kanał. Nie jest to nic zwązane ze stereo ale daje fajny efekt...

fajny efelt to bedzie dawać w MONO ;) flanger murowany.

Można też pokombinować samemu przenosząc różne częśtotliwości to tu to tam, podobnie jak działają wszelkiej maści Surround 5.1 efektory... takie jak np w kinie domowym matrycowanie kanałów, czasem aż sam sie dziwie jak mój sprzęcior z Stereo robi te pseudo 5.1

ale fakt udaje mu sie czasami bardzo ciekawie zasymulować poprzez jakies wycinanie, kopiowanie częstotliwosci i odwrotki fazy czy co tam jeszcze dekoder robi na drodze w uzyskaniu emulacji 5.1 czy 6.1

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 30 wrz 2006, 08:10

Zadnego przesuwania kanałów, po co? To tylko zniszczy dzwiek, lepiej juz zostawic w czystym MONO, pozatym efekt Pseudo stereo to i tak mono i zdecydowanie lepiej slucha sie czystego MONO. Jest praktycznie nieodczuwalne na normalnych głosnikach.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » sobota 30 wrz 2006, 14:36

......PSP Stereo Pack. Wtyczka Pseudo Stereo VST.
...
wlasnie sciagnalem sobie demo, rewelacja, o to chodzilo! Fajnie zadziałał mi tez Voxengo Stereo Touch ale PSP jest lepsze, bardziej realistyczne! Dzieki za wskazówki....
Wypróbuj jeszcze Elevayta Wide Boy v1.15 (na stronie producenta za free) Jest to b. prosty enhance r stere, lepszy od Wider Boya (tej samej firmy zresztą) PSP pseudostereo i Voxengo. Oczywiście jak dla mnie;

ODPOWIEDZ